Nyolc játék az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez

Nyolc játék az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez

Ezekkel a játékokkal fejleszthető gyermeked érzelmi intelligenciája, miközben mindannyian jól szórakoztok.

A magas érzelmi intelligencia, röviden EQ a gyakorlati élet elengedhetetlen eleme. Ez rejti magában a kommunikáció, az együttműködés vagy a stresszkezelés hatékony módjait, tehát a boldoguláshoz nagyon fontos. Ezért kapjon kiemelt szerepet a gyermeked fejlesztésében is! Ezzel a nyolc gyakorlattal az érzelmi intelligencia valamelyik összetevője játékos formában fejleszthető.

#1. Nem értek veled egyet

Lehet csoportban is játszani. Felteszel egy kérdést a gyereknek, például: „Mit olvastál legutóbb?” Ő válaszol: „A dzsungel könyvét”. A kérdezőnek ekkor ezt kell felelnie: „Az nem jó könyv, nincs semmi értelme.” A gyereknek ezután érveléssel be kell bizonyítania, hogy igenis jó könyv a Dzsungel könyve. Ez a játék erősíti a kommunikációs képességét, miközben megtanulja, hogyan érvelhet a véleménye mellett. 

#2. Mit szeretnél, mit csináljak?

Ezt jobb csoportban játszani. A felnőtt – vagy a játék szervezője – felteszi a kérdést a gyerekeknek: „mit szeretnél, mit csináljak?”. Egy feladat végrehajtását kérik tőle a gyerekek, pl. ugráljon fél lábon, nyávogjon, egyen meg egy nyers répát, stb. Miután mindenki kitalálta, mit kívánna a vezetőtől, az ismerteti a játékszabályokat: mindenkinek azt kell végrehajtania, amit kitalált! Azok a gyerekek, akik valami rosszat vagy nehezet találtak ki, saját maguk kell, hogy megcsinálják azt. Ezzel javul az empátiás készségük és a vezető iránti lojalitásuk.

#3. Történetek kitalálása

Nagyszerű fantáziafejlesztő, főleg kisiskolások élvezik. Adj meg egymással nem összefüggő szavakat a gyereknek, neki pedig az a feladata, hogy fűzze azokat egy történetbe. Például, találjon ki olyan mesét, amiben szerepelnek a kisegér, autó, felhőkarcoló, pipacs, szennyeskosár szavak. És hogyan fejlődik ettől az érzelmi intelligencia? Úgy, hogy része a kreativitás és a kommunikációs készség is, melyek ennek a feladatnak az alapjai.

#4. Lufis

Adj egy lapos lufit a gyereknek és kérd meg, hogy fújjon bele levegőt, de ne vegye el a szájától. Majd mondd neki, hogy engedje vissza a levegőt lassan a lufiból a szájába, legyen most ő a lufi. Aztán a szájából lassan fújja ki a levegőt. 

Folytatásképp kérd meg a gyereket, hogy meséljen el neked egy olyan helyzetet, amikor hasonlóan érezte magát, mint egy túlságosan felfújt lufi: amikor annyira feszült volt, hogy szét tudott volna robbanni. Tanítsd meg őt, hogy ilyen esetekben lassan fújja ki a levegőt, mintha egy lufi lenne. Így neki is világossá válik, hogy megfelelő légzéstechnikával levezetheti a feszültséget.

#5. Gyertyás

Szintén a légzéstechnikát tanítja ez a gyakorlat. Gyújtsd meg egy gyertyát az asztalon, majd ültesd a gyereket tőle kb. két méterre. A feladat, hogy fújja el a gyertyát anélkül, hogy elmozdulna a székről. Jó mélyen lélegezzen be, töltse meg a hasüregét levegővel, aztán végezzen kifújást. Addig tart a játék, amíg el nem fújja a gyertyát.

#6. Bókolás

A gyerekek körben ülnek. Egy gyerek kezdi a játékot: a feladat, hogy mondjon egy bókot a tőle jobbra ülőnek. A fogadó fél megköszöni a kedves szavakat, majd ő is odafordul a jobbján ülőhöz és megdícséri valamijét. Sok gyerek nehezn tudja kifejezni magát, vagy egyáltalán nem is szeret másoknak kedveskedni. Ezzel a játékkal egyszerre tanulhatja meg azt, hogy milyen kellemes reakciókat kap a szép szóra, és azt, hogy milyen jó érzés hallani ilyet másoktól.

#7. Találd ki, mi történt!

Keress valamilyen eseményt ábrázoló képet, például díjátadó, családi ebéd, stb. A gyerek feladata, hogy kitalálja, vajon mi történt a képen látható esemény előtt és mi fog történni utána. Ez a gyakorlat fejleszti a logikát és a képzelőerőt. Kisebbekkel is játszható, de elképzelhető, hogy ők még igénylik a segítő kérdéseket.

#8. Csoportos történetmesélés

Üljetek le körbe a gyerekekkel, te pedig kezdj el egy mesét egyetlen mondattal. Például: „Volt egyszer egy kislány, aki egy kis falu szélén lakott a szüleivel és a kutyusával.” A melletted ülő gyerek egy újabb mondattal folytatja a mesét, és így tovább. Ha túlságosan elszáll a sztori, tereld újra logikus mederbe, amikor megint rád kerül a sor.

Te milyen egyéb játékokat játszol a gyerekekkel az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez? Írd meg kommentben!

Ezt olvastad már? Így alakíts ki pozitív testképet gyermekedben

Nézd meg Youtube csatornám egyre gyarapodó motivációs videókínálatát is!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*