Hogyan alakíts ki pozitív testképet gyermekedben?

Az anorexia borzasztó betegség, amely egyre fiatalabb korban kezdődik és egyáltalán nem csak lányokat érint. Hogyan alakíts ki pozitív testképet gyermekedben, hogy szeresse a testét?

A média által belénk sulykolt testkép, mely szerint a nők csakis magasak és vékonyak, a férfiak pedig izmosak lehetnek, sajnos épp a lelkileg legsérülékenyebb korosztálynál, a kamaszoknál okozhat akár visszafordíthatatlan károkat. Mit tegyél, hogy megvédd gyermedeket a testképzavartól és elérd, hogy pozitívan lássa önmagát és előítéletmentesen másokat?

Hogyan alakíts ki pozitív testképet gyermekedben?

Angolszász országokban már elindult a ‘The Body Positivity Movement’, azaz a Pozitív Testkép Mozgalom, amely arra sarkall, hogy fogadjuk el magunkat és másokat. Minden ember más testalkattal, alap adottságokkal rendelkezik és képtelenség a természetet megerőszakolni, fizikailag lehetetlen, hogy mindenki ugyanolyan vékony és izmos legyen. A mozgalom célja, hogy megértesse a társadalommal: a testi különbözőség nem megvetendő, inkább izgalmas és szép.

Rebecca Scritchfield pszichológus, aki könyvet is írt a témában Body Kindness címmel, azt javasolja, minél korábban kezdjünk el gyermekünkkel a testről beszélni. „Mire egy gyerek kamaszkorba lép, már kialakult véleménye van a saját testéről és másokhoz hasonlítgatja magát. Ezért, amit az előtte lévő években mondasz neki a témáról, ellenállóbbá teheti őt a testképzavarral szemben.”

Scritchfield a következőket javasolja a szülőknek:

Vigyázz a nyelvedre

Ha negatívan nyilatkozol a testedről vagy a súlyodról, az negatív hatással lesz a gyermek testképére. „A kis fülek észrevétlenül is felszedegetik az infót és azt szűrik le belőle, hogy a testük rossz is lehet és hogy a testüket valamiféle mérce alapján kell jónak vagy rossznak tekinteni.” Ha gyermeked rossz véleménnyel van a testéről, kezeld empátiával az érzéseit. A pszichológus szerint az alábbi mondatok például pozitívan hatnak: „Sajnálom, hogy rosszul érzed magad. Én szeretlek téged és tudom, hogy a tested épp neked való. Nagyon értékelem, hogy a tested erős és segít, hogy olyan dolgokat csinálj, amiket szeretsz”.

Alakíts ki pozitív kötődést a táplálékhoz

Fedezz fel új ételeket a gyermekeddel, főzzetek együtt, tervezzétek meg a következő heti menüt. Mutasd meg a kicsinek, hogy az étel jó és tápláló, nem valami olyasmi, amitől félni kell. Kerüld a monotonitást a táplálásban, a változatossággal elkerülheted, hogy bizonyos ételek iránt túlzott rajongás alakuljon ki a gyermekben (hiszen ezek szinte mindig a hízlalóbb, tápanyagban szegény ételek).

Fogadd el a különbségeket

Ha gyermeked ujjal mutogat a testesebb emberekre „Nézd anya, az a bácsi milyen kövér!” felkiáltással, ne szidd le! Helyette válaszolj őszintén. Például így: „Ó, te felfigyeltél a súlyára? A világon minden ember különböző, más-más magasságúak és súlyúak vagyunk, nincs ebben semmi különös”. Ez elejét veszi a súllyal kapcsolatos diszkrimináció kialakulásának és megtanítja gyermekednek, hogy fogadjon el másokat olyannak, amilyenek.

Nyilvánvalóan, nem azt kell a csemetébe sulykolni, hogy kövérnek kell lenni. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy gyermekünk egészséges legyen. A megközelítés viszont egyáltalán nem mindegy. Fókuszálj az egészséges szokások kialakítására, ne a külsőségek kerüljenek túlsúlyba. Mutass rá, hogy ha egészségesen étkezik és eleget alszik, szervezete mindent megkap ahhoz, hogy másnap energikusan és aktívan tevékenykedhessen.
Fontos, hogy a gyermekedben tudatosítsd azt is: amíg növésben van, nem lesz gond abból, ha pocakos vagy kicsit ducibb a kelleténél. „Légy türelmes és bízz a gyermeked testében és szokásaiban”, mondja a szakértő.

Ha tetszett, oszd meg te is! Köszönöm szépen!

Még több motiváló idézet az Instagram oldalon, kövess! 

Facebook oldalamon érdekes történeteket, tanmeséket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

1 Trackback / Pingback

  1. Étvágytalan a gyerek? Próbáld ki ezeket a trükköket | MotiWoman

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*