Tíz furcsa szokás a nagyvilágból

Furcsa szokások a nagyvilágból

Minden országnak megvan a maga tradíciója, amit más nemzetek kissé bogarasnak találnak. Szerinted melyik a legagyamentebb szokás a felsoroltak közül?

Tíz furcsa szokás a nagyvilágból

Indiában egyes nők egy fához mennek feleségül

Ez a furcsa szokás a védikus horoszkópban talál magyarázatra, amely szerint a Mars hatása alatt született nők képtelenek a boldog házaséletre. Ezeket a nőket manglik-nak hívják és még a randis cégek is külön asztalhoz ültetik őket, mondván, semlegesítik mások pozitív kisugárzását.

Ha ez még nem lenne elég, az indiai horoszkóp azt írja a manglikról, hogy rossz hatással vannak a férjük egészségére. Ennek kiküszöbölésére ezek a nők először egy fához mennek feleségül, hogy szegény növény kapja a rossz behatásokat. A fát aztán kivágják és elégetik, így megtisztítják a manglikat a „Mars átkától” és felhatalmazzák őket a házasságra. 

Felmerül a kérdés, hogy mi van, ha a férfi született baljós Mars-árny alatt? Természetesen semmi. A női házastárs egészsége senkinek sem olyan fontos, ezért a férfiaknak nem kell efféle tisztító előházasságot kötni semmilyen fű-fa-virággal.

Kumari, a nepáliak kislány istene

Nepálban úgy tarták, hogy a hindu istennő, Taleju földi megtestesüléssel is rendelkezik, ehhez pedig mindig egy kislány testét választja. A Kumari felkutatása ugyanolyan „melós” feladat, mint az új Dalai Lámáé: minden esetben asztrológusok és szerzetesek végzik. Az országban több Kumari is lehet egyszerre, de a katmandui a leghíresebb. A kiválasztott Kumari egy számára fenntartott palotába költözik, ahol fogadja az ajándékokat és kötelessége az elé folyamodó alattvalók gondjait-bajait, betegségeit elűzni.

Élj sátorban bárhol Izraelben!

A „Sátrak ünnepe”-ként is ismert zsidó ünnep, a Szukkót idején a hithű izraeliek apró sátrat építenek maguknak, ha nagyvárosban élnek, akkor a teraszon. Az egy hetes ünnep alatt minél több időt a sátorban kell tölteni, de követelmény, hogy legalább napi kétszer ott kell étkezni. Az ideiglenes sátor erre az időre szent helynek számít. Izrael bármelyik nagyvárosában látni ilyen sátorszerű építményeket a társasházak teraszain is, ami első ránézésre elég furcsának tűnik.

Ekkora a fülöp-szigeteki McDonald’s krumplija

Nem arról van szó, hogy itt az emberek háromszor annyit esznek, mint nálunk, csupán arról, hogy szeretnek a barátaikkal étkezni, ezt a trendet pedig a McDonald’s ügyesen meglovagolta a helyi sajátosságnak számító óriás adagok bevezetésével. Szaúd-Arábiában hasonló dolgot tapasztalhatsz: még a KFC-ben is 10-12 főre elegendő pipiszárny van a dobozban.

Egyiptomban a közlekedés nem evilági

Egyiptomban úgy vezethetsz, ahogy csak kedved tartja, az égvilágon senki sem büntet érte. A képen látható forgalmi dugó mindennapos az afrikai országban, és szerencsés az a nap, amikor nem társul hozzá komolyabb baleset vagy gyalogosgázolás. A közlekedési szabályok persze itt is ugyanazok, mint bármelyik másik országban, a betartásával – és betartatásával – azonban már gondok vannak.

Olaszországban narancs-csatát tartanak

Minden év február végén vagy március elején Ivrea városában megrendezik a narancs-csatát. A lényeg: dobálj annyi narancsot a melletted állókra, amennyi csak a kezed ügyébe akad.

Miért pont narancs? A romantikus legenda szerint a középkorban egy fiatal lány, Violetta foggal-körömmel védekezett, amikor földesura a lány esküvője után magának követelte az első éjszaka jogát. Az őrök megpróbálták Violettát letartóztatni, de akkor az egész falu a védelmére kelt és a strázsákra kőesőt zúdítottak. A kövek helyett maradtak mára a narancsok.

Az ünnepség három napja alatt összesen 350 tonna narancsot pazarolnak, akarom mondani, használnak el a csatában, és bár egyre hangosabb az ellenzők hangja, a fesztiválon résztvevők száma évről évre emelkedik.

Ismered a spanyol Tomatinát? Valami hasonló, csak paradicsommal.

Angliában engedély kell a TV működéséhez

Mégpedig nem is egy, hanem annyi, ahány készüléked van otthon. De vajon miért?

A BBC egy köztévé, amely az állampolgárok működési engedélyéből finanszírozza magát. Nem csak tévéik vannak, hanem bármi egyéb is, amivel élő adást lehet fogni: laptop, számítógép, tablet, videójáték konzol.

Ha tehát a felsorolt készülékekből rendelkezel valamelyikkel, darabonként 145 font értékű működési engedélyt kell hozzájuk váltanod. Ha nem nézel tévét, azt írásba kell adnod, különben vaskos büntetésre számíthatsz. A készülékek illegális használatát kiszűrendő, az Enforcement Division nevű szervezet bárhová bejelentés nélkül betoppanhat, hogy ellenőrizze a felhasználást. (A képen egy ilyen ellenőrző autó látható.)

Ausztráliában büntetik, ha valaki nem megy szavazni

Míg a legtöbb országban jogod van ignorálni az urnát a választások ideje alatt, Ausztráliában ezt csak pénzbüntetés terhe mellett teheted meg. Igaz, nem túl számottevő az összeg, mindössze 26 dollár, de ahhoz épp elég, hogy tudatosítsa az emberekben: utólagos reklamációt nem fogadnak el!

Női pankráció népviseletben? Igen!

2001-ben Juan Mamani, egy pankrációs klub elnöke jelentős bevételcsökkenést tapasztalt. Ennek enyhítésére nők számára is hirdetett helyet a klubjában. Nem kis meglepetésére százak jelentkeztek a felhívásra, a női ketrecharc pedig sosem látott népszerűségre tett szert. A „cholitas”-nak becézett hölgyek dolga cseppet sem egyszerű: tetőtől talpig bolíviai népviseletbe öltözve kell küzdeniük egymással, sokszor pedig háztartási eszközökkel (pl. nyújtófa) is nehezítik a harcot számukra.

Dél-Koreában előbb öregszenek az emberek

És ez nem vicc! Dél-koreai szokás szerint, amint megszületik a kisbaba, máris egyéves lesz. Ráadásul úgy tartják, hogy az ember nem a születésnapján lesz egy évvel idősebb, hanem az újév első napján.

Épp ezért, ha mondjuk egy kisbaba december 29-én születik, január elsején máris két éves lesz, pedig valójában még csak pár napja van a világon!

Ugyanakkor, a születésnap szerinti évszámítás szintén használatban van az országban. Hivatalos dokumentumok kiállításakor vagy az iskolaérettség megállapításakor azt veszik figyelembe.

Szerinted melyik szokás a legagyamentebb? És vajon van olyan magyar tradíció, amit a külföldiek néznének csodálkozó szemekkel?

Ezt olvastad már? Hét lépés az önmegvalósítás felé

Kövess a Facebookon motiváló, humoros
bejegyzésekért! https://facebook.com/motiwoman

1 Trackback / Pingback

  1. Így lehetsz dadus az angol királyi család szolgálatában | MotiWoman

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*