A férfi, aki esőerdővé változtatott egy sivatagot

Esőerdő, környezetvédelem, elsivatagosodás

Ha azt hiszed, hogy a környezetvédelem hiábavaló, olvasd el a tejárus történetét, aki sziszifuszi, több évtizedes  munkával képes volt visszafordítani az elsivatagosodást India egy kis szigetén.

Majuli a világ legnagyobb folyón elterülő szigete. Annak ellenére, hogy minden oldalról víz veszi körül, mindig is száraz, homokos talajú, már-már terméketlen vidék volt.

Az indiai Brahmaputra folyó szigetén él Jadav Payeng is. Tizenhat éves korában látta élete egyik legszomorúbb jelenetét: kiszáradt kígyók tucatjait a sziget belsejében elterülő földeken, ahová az áradás vitte őket, de ahol annyira száraz és sivatagos az éghajlat, hogy már az első perctől halálra voltak ítélve szegény állatok.

Jadav mélyen megilletődött a kígyók sorsát látva és ott azonnal elhatározásra jutott: onnantól fogva minden nap elültet egy fát a lassan haldokló szigeten. Minden egy fogadalommal kezdődött tehát 1979-ben, ma pedig már a Mulay erdő fái sorakoznak az egykor kietlen vidéken. A Jadav által beültetett terület a new york-i Central Parknál is hatalmasabb, a Vatikán területénél pedig kereken 12-szer nagyobb.

Esőerdő, környezetvédelem, elsivatagosodás

Jadavnak hála, a sziget képes volt megőrizni eredeti ökoszisztémáját, az őshonos állatok újra otthonra leltek az árnyékot adó fák alatt. Most tigrisek, rinocéroszok, bivalyok, elefántok élnek azon a helyen, ahol a tizenhat éves fiú a kiszáradt kígyók tetemei fölött sajnálkozott. Jadav másfelől a szigetet is megmentette: a gyökerek megkötik a talajt, ezáltal az nincs annyira kitéve az eróziónak, amely szép lassan elhordja a homokot.

Jadav hőstette rejtve maradt volna a világ elől, ha egy szemfüles természetfotós, Jitu Kalita, aki madarak fotózása miatt érkezett a szigetre, nem tévedt volna arra 2007-ben. A fotóst annyira lenyűgözte Jadav életútja, hogy dokumentumfilmet is készített róla, Forest Man címmel.

Az egyszerű, nemes lelkű Jadavot, aki tejárusként keresi kenyerét, India ex miniszterelnöke is köszöntötte és az „India esőerdő-embere” megtisztelő címmel tüntette ki.

Te képes lennél ekkora elköteleződést vállalni a természetért?

 

Ha tetszett, oszd meg te is! Köszönöm szépen!

Instagram oldalamon motiváló idézeteket találsz. Kövess te is!

Facebook oldalamon érdekes történeteket, frappáns és vicces idézeteket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*