Hét lépés az önmegvalósítás felé

Hét lépés az önmegvalósítás felé

Életünk legfőbb célja a boldogság elérése, amelynek előfeltétele az önmegvalósítás. Az önmegvalósítás nem más, mint belső elégedettség, amit akkor érünk el, ha számunkra kedves életet élünk.

A modern ember „megvalósítja önmagát”. De mi is az önmegvalósítás? Nem cél, hanem folyamat, maga a folyamat pedig ugyanolyan jelentőséggel bír, mint a végén ránk váró megnyugvás: igen, elértem, amit akartam, megérkeztem és jól érzem magam itt.

Hét lépés az önmegvalósítás felé

Az önmegvalósítás hét lépése

Nr. 1. A saját elvárásaidnak felelj meg!

Tehát ne a szüleid, ne a párod elvárásai szerint menj előre az úton, csakis a saját elvárásaidnak akarj megfelelni. Ez talán egoista hozzáállásnak tűnhet, de amint teljesíted a saját magad által állított célokat, másoknak is fogsz tudni segíteni, hogy elérjék a sajátjukat. Habár rövid távon az élet hozhat konfliktusokat az önmegvalósítás felé vezető úton, hosszú távon ez az egyetlen kifizetődő út.

Nr. 2. Légy állhatatos!

Kulcsfontosságú, hogy az első akadályt látva ne dobd be a törölközőt. Ha a célodra összpontosítasz, minden erőddel arra tudsz fókuszálni, hogy elérd. Az állhatatosságot ugyanakkor nem szabad összekeverni a rögeszmével. A rögeszme káros a kapcsolataidra, akár még az egészségedre is, a fókuszáltság pedig a célon tartja a szemedet és nem hagy más irányba elcsábulni.

Nr. 3. Legyenek kristálytiszta céljaid!

Az elkalandozás legfőbb oka, hogy nincsenek letisztázott céljaid. Ha eredményt akarsz, mind a célodat, mind a hozzá vezető utat tűpontosan ismerned kell. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy részcélokat iktatsz be. Ezek elérése mindig ad egy plusz önbizalomlöketet, segít az útontartásban és megerősít téged, hogy eredményesen haladsz a fő célod felé.

Nr. 4. Köteleződj el a célod irányába!

A cél lefektetése, valamint a mellette lévő elköteleződés két különböző dolog. Ez utóbbi jóval több áldozatot kíván a végcél elérése érdekében. Épp ezért létszükséglet, hogy a célod reális és jól körvonalazott legyen, nem egy elérhetetlen utópia, amit hiába kergetsz. Rendszeresen emlékeztetned kell magadat erre a célra. Ha ez elmarad, a kezdeti lelkesedés elillanása után semmit nem fogsz tenni, hogy elérd a célodat. Találd meg minden nap azt a motiváló löketet, ami tovább visz a célod felé!

Nr. 5. Kapcsolódj másokhoz!

Az első pontban leszögeztük, hogy az önmegvalósítás alapfeltétele a saját magadnak megfelelés mások helyett. Ez azonban nem azt jelenti, hogy el kéne szigetelődnöd az emberi kapcsolataidtól. A családod, a barátaid könnyebbé tehetik az önmegvalósítás felé vezető utadat, ha kellő empátiával állnak a kérdéshez. Segítsétek, bátorítsátok egymást kölcsönösen és cseréljetek tapasztalatot!

Nr. 6. Hozz áldozatot!

Ha önmegvalósítasz, képesnek kell lenned legalább néha feláldozni valamit. Ez általában a szabadidőd, súlyosabb esetben pedig akár emberi kapcsolat is lehet. Elképzelhető, hogy a célodhoz vezető úton lesz olyan szakasz, ahol egy időre búcsút kell intened a baráti programoknak, a lazítós hétvégéknek, a tíz óra alvásnak. És fordítva is alakulhat: van, hogy a családi élet fordulatai kényszerítenek arra, hogy kicsit félretedd az önmegvalósítást. A lényeg a balansz, és hogy a megfelelő pillanatban okosan dönts.

Nr. 7. Légy boldog!

Ha nem vagy boldog, hogyan is érhetnéd el az önmegvalósítást? Az egész folyamat során boldognak kéne lenned, az elejétől a végéig. Ha csak az tesz boldoggá, hogy eléred a célodat, minderre ráül egyfajta kötelesség érzése, amikor már nem élvezed, amit csinálsz, sőt, inkább nyűgnek érzed. Csináld azt a célodhoz vezető úton, amit szeretsz, úgy pedig az egész csak szórakozásnak fog tűnni és gyerekjáték lesz átvészelni a hétköznapok monotonitását.

Ha tetszett, oszd meg te is! Köszönöm szépen!

Még több motiváló idézet az Instagram oldalon, kövess! 

Facebook oldalamon érdekes történeteket, tanmeséket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*