Étvágytalan a gyerek? Próbáld ki ezeket a trükköket

Étvágytalan gyermek - tippek, hogy jól egyen a gyerek

Ha étvágytalan a gyermeked, ne aggódj, ez egyáltalán nem egyedi jelenség. Próbáld ki az alábbi tanácsokat, hátha jobban eszik majd a csemetéd!

#1. Hagyd, hogy magától egyen

Minden babakorban kezdődik. A legtöbb bébi irtó motivált az evésnél: mindent ők maguk szeretnének a szájukba venni, bekanalazni. Az anyuka ennek nem mindig örül és inkább kiveszi a gyerek kezéből a kanalat, csak ne legyen koszos a ruhája. Így lehet a leggyorsabban a kicsik kedvét szegni! Hagyd, hogy maszatoljon, próbálkozzon, mert ez neki élmény, egyúttal ügyesedik és rájön: nem is olyan rossz az a főzelék!

#2. Teremts kellemes légkört

Egyes országokban a családi együtt evés kötelező eleme az életnek. Ha kicsit visszaveszel a rohanásból, vagy akár tíz perccel előbb felkelsz, együtt tudsz reggelizni a gyerekekkel, ami máris nagyobb kedvet csinál nekik is az evéshez. Ha erre nincs lehetőség, akkor legalább a vacsora legyen közös, amikor mindenki hazaér. Tablet, okostelefon tilos az asztalnál! Inkább mesélje el mindenki, mi volt vele aznap.

#3. Vond be őt az előkészületekbe

Ahogy nő a gyermeked, úgy lehet egyre inkább bevonni az ételkészítés folyamatába. A háromévesek is szívesen segédkeznek már például a tálalásnál vagy a sütik tepsibe pakolásánál, egy hatéves akár már a mérleget is tudja használni vagy tésztát tör, szószt kever, tojásfehérjét ver. Nagy lelkesedéssel fog segíteni a gyermeked, utána pedig örömmel eszi meg, amit ő készített! Az étvágytalan gyermek lassacskán lelkes kis szakáccsá válik.

#4. Türelem rózsát terem

Adj elég időt a gyermekednek ahhoz, hogy nyugodtan jóllakjon. Ha az evés szidásokkal tarkítva, sürgető ostorcsapások közepette zajlik, hamar le fog szokni róla. Ráadásul stresszben összeszorul az ember gyomra és nem is képes enni. Az is létfontosságú, hogy ne legyen kötelező adag, amit meg kell ennie. Annyit egyen, amennyit szeretne, hogy kialakuljon benne a saját, belső szabályozás. A kívülről erőltetett fejadagok csak evészavarokhoz vezetnek.

#5. Legyen vonzó és vicces az étel

A gyerekek először a szemükkel esznek. Ha vonzónak találják a tálalást, nagyobb eséllyel lesz kedvük megkóstolni az új ételeket. Játssz a színekkel, formákkal, méretekkel! Főleg a reggeli vajas-szalámis kenyérből lehet irtó jópofa dolgokat kihozni. Egy hét és hírből sem ismered majd, mi az, hogy étvágytalan gyerek!

#6. Ne feledd: a gyerek utánzással tanul

Ha azt látja tőled, hogy folyton nassolsz és reggelire is csokit eszel, miért várod el, hogy ő elhiggye, milyen finom a tonhalsaláta? Ugyanígy, ha te magad válogatós vagy, a gyerek is ezt fogja eltanulni. Arra pedig végképp nem tanácsos rászoktatni a kicsiket, hogy saját kívánságuk szerinti külön menüt kapjanak. Jut eszembe, innen mindenképp olvasd el, hogyan tudsz pozitív testképet kialakítani gyermekedben!

#7. Tálald az újat többféleképpen

A gyerekek hajlamosak kategorikusan elutasítani az új ízeket. Itt is csak a csel segíthet. Ha például a párolt brokkoli nem ízlik neki, legközelebb készítsd el rakottan, levesként vagy akár smoothie-ba turmixolva! Valamelyiket biztosan megkóstolja, és ha megtetszik neki, más formában is el fogja fogadni.

Ha tetszett a cikk, oszd meg az ismerőseiddel is! Köszönöm!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*