10+1 bakancslistás ötlet, hogy tartalmasan teljen a nyári szünet

Mit csináljunk a gyerekekkel, hogy ők se unatkozzanak a nyári szünet alatt és mi, szülők is elégedettek legyünk a közös élményekre gondolva? Íme, néhány tipp!

Végre itt a nyári szünet! Egész évben erre vártunk, tervezgettük, mi mindent csinálunk majd együtt, hogy bepótolunk mindent, amit a szürke, mókuskerékben töltött hetek alatt elmulasztottunk, izgatottan vártuk a gyerekekkel töltött minőségi időt… majd amikor az végre elérkezik, ott állunk tanácstalanul, hogy az esetleg 1-2 hetes nyaraláson túli maradék két hónapban ugyan mivel foglaljuk le az ingerre éhes csemetéket, akik a szoknyánkat húzogatják, mondván “anya, unatkozom”. Persze a “ha unatkozol, vegyél le egy könyvet, vagy mosogass el” válasz mindig bekészítve állhat a besokallt anya/apa ingujjában, de azért itt van néhány ötlet, amellyel nem csak lefoglalhatjuk a gyerekeket, de tárgyak vagy képernyő helyett élményekkel tölthető meg a nyári szünet számukra.

Tartsunk pikniket

Piknik a nyári szünet alatt – a jóllakott pocak garantált!

Noha ez igen egyszerű programnak tűnik, a gyerekeknek nagy öröm lehet, ha egy parkban vagy folyóparton ehetik meg ugyanazt, amit otthon adott esetben még vissza is utasítanak, különösen, ha segédkezhetnek is a kosár összeállításában. (Azért a dolgot érdemes egy játszótér vagy egyéb aktivitás viszonylagos közelébe szervezni, mert amilyen nagy az öröm, olyan hamar el is unhatják.)

Látogassunk el egy múzeumba

Ezt érdemes egy különösen forró napra helyezni, amikor már 10-től 4-ig nem ajánlott napra menni. Persze egy múzeumnak a hűtött helyiségeken túl jóval több értéke van, pl a Szépművészeti és Nemzeti Múzeumban kifejezetten gyerekeknek szánt úgynevezett “piros bőröndöket” is szerezhetünk a pénztárnál, amelyek a kicsik számára nagyon izgalmas, kincskeresés jellegű feladatsorral dúsítják az ismeretszerzés élményét.

Menjünk éjszakai játszóterezésre

Ezt persze már picit nagyobb gyerekekkel érdemes, akiknek azért még mindig nagy dolog, ha sokáig fent maradhatnak. A játszótér ismeretlen, sötét arca egészen izgalmas lehet nekik, egyfajta “tilosban járás” érzését adja, és arra is jó, hogy zavartalanul, tömeg nélkül játszunk a gyerekkel (és esetleg másnap tovább alhassunk mindannyian, de ez persze nem garantált).

Ültessünk

A gyerekek a nyári szünet folyamán végigkísérhetik a növekedés folyamatát

 A képernyő előtt töltött ingergazdag órákat jól ellensúlyozhatja, ha ültetünk együtt valamit – lehetőleg olyat, ami viszonylag hamar hoz látványos eredményt, különben hamar érdeklődést veszíthetnek ebben is. A növény gondozása, fejlődésének követése egy olyan darab a régi világból, amelyből a legtöbb gyerek ma már kimarad. A növényt gondozva, a virágokat vagy a termést várva pedig akár az egész nyári szünet izgalmas várakozással telhet.

Készítsünk együtt fagyit

A sokak által fintorogva fogadott gyümölcs máris áhított édességgé válik, amint joghurtot adunk hozzá és lefagyasztjuk. Ha még veszünk mellé néhány feltétet, cukorszórást, tejszínhabot, miegymást is és engedjük nekik, hogy saját fagyitálat készítsenek kedvük szerint, aznapra biztosan mi leszünk a “legmenőbb szülők” a gyerekeink szemében. (Plusz tipp: ha picikkel csináljuk, érdemes pótfagyit is rejteni a mélyhűtőbe, hogy elkerüljük a fagyási idő alatt másfél-két percenként érkező “kész van már?” kérdéseket.)

Rendezzünk csaló kincskeresést

Egy vízparton (amikor strandra ugyan nem megyünk, de víz mellé vágyunk) töltött délután már önmagában nagy dolog, és ha akarnánk sem tudnánk elkerülni a gyerekek szemében kincsként számon tartott kavicsok és kagylók gyűjtögetését. Egyrészt ezeket otthon kifestegetve újabb órányi előnyöket nyerünk, de igazán különlegessé teheti a napot, ha a kavicsozás előtt egy ügyes, előreszaladó szülő egy párszár forintos apróságot (gyerek nyaklánc, régi pénzérme, stb.) rejt a homokba/kavicsok közé, majd finoman rávezetve a gyereket, együtt megtalálják, ami garantáltan életre szóló élmény lesz neki. 

Szervezzünk ásatást

A meleg elleni küzdelem egyik jópofa és még a fentinél is költségkímélőbb ötlete, ha a gyerekek meglévő (strapabíróbb) figuráit, mütyürjeit egy tálba tesszük, felöntjük vízzel és lefagyasztjuk. Egész hosszan lefoglalhatja és hűsíti is őket, amíg egy kis eszközzel kiszedegetik (nagyobbak akár hegyesebb tárggyal, bottal kivésik) a játékaikat a jégtömbből.

Tartsunk “IGEN-napot”

Ez egész biztosan a gyerekeink kedvence, egyik álmuk megvalósulása lesz. Tartsunk egy napot, amikor nekünk, szülőknek mindenre IGEN-t kell mondanunk. Persze ezt érdemes már józan ésszel rendelkező csemetével csinálni, különben a dolog hatalmas hisztibe fulladhat, amiért nem változtattuk őket markolóvá vagy nem engedtük Superman módjára leugrani a lépcső tetejéről. De, ha előre lefektetünk valamilyen határt a nagyobbaknak, óriási móka kerekedhet belőle.

Rendezzünk mozi-estet

A kütyük és könnyen elérhető filmek mellett ez talán már nem akkora dolog az ehhez szokott gyerekeknek, de mi van, ha komolyabban vesszük és beszerzünk (szintén néhány száz forintért) egy mókás popcorn-tálat, egy szívószálas kulacsot, és egy papírra magunk megírjuk a mozijegyet? Ez esetben ők az asztalnál felállított “pénztárnál” megvehetik a jegyet, sőt a menüt is, majd a teljesen lesötétített (ez nyáron amúgy sem hátrány), hangulatlámpákkal díszített szobában elfoglalhatják a helyüket a kanapén. Kisebbeknek óriási buli egy ilyen!

Családi társasjáték-délután egy kis extrával

Kisebbekkel érdemes egy egyszerű „Ki nevet a végén” játékot játszani

Engedjük, hogy a kicsik válasszák ki a játékokat, de alakuljunk két csapattá: szülők a gyerekek ellen. Hogy igazán izgalmassá tegyük, az elején megegyezhetünk egy-egy komolyabb tétben, amit a nyertes csapat megszerezhet (ilyen lehet nekik egy strand-nap vagy egy kirándulás, a szülők pedig ezúttal nyugodtan engedjék szabadjára a fantáziájukat és kérhetnek nagytakarítást a gyerekszobában például).

+1: Készítsünk fotóalbumot/írjunk naplót

Míg mi erőnkön (és anyagi lehetőségeinken) túlteljesítve igyekszünk tartalmas nyarat biztosítani a kicsinyeinknek, ők hajlamosak igen könnyen megfeledkezni erről és amikor egy gyanútlan kispajtás vagy rokon megkérdezi, ők mit csináltak eddig a nyáron, képesek azt mondani “hm, nem nagyon csináltunk semmit”. Persze mi közben igen feszülten súghatjuk a fülükbe, hogy “mondjad az állatkertet, meg voltunk a Balatonnál is, nem emlékszel?”, de még hatékonyabb lehet, ha kreativitásra biztatjuk őket, például azzal, hogy minden nap végén írjanak naplót, vagy készítsenek képeket a helyszíneken. Ezekből a nyár végén egy emlékekkel teli táblát is összeállíthatunk, amelyre felkerülhet még a megírt mozijegy, a kifestett kő, az ültetett növény egy leszárított virága, vagy akár a homokban meglelt kincs is.

RD

Mindenkinek remek nyári szünetet kívánunk!

Itt olvashatsz további játék tippeket unatkozó gyerekeknek.

A MotiWoman Youtube csatornáján egyre több videót találsz. Kövesd be és értesülj elsőként az újdonságokról!