7 kreatív ötlet unatkozó gyerekek lefoglalására

Hét ötlet unatkozó gyerekek lefoglalására

Esős délutánokon is el lehet kerülni, hogy a gyerekek végig a tévé előtt üljenek. Itt van hét ötlet, amivel önálló játékra serkentheted őket!

Minden itt felsorolt ötlet egyszerűen megvalósítható, mert a háztartásban amúgy is jelen lévő dolgokat használja fel eszközként vagy alapanyagként.

#1. Mérlegesdi

Van a konyhában digitális mérleged? Kisiskolás gyermekednek add ki feladatul, hogy mérje le a játékait! Egy papírra felírja a játékok nevét, mellé pedig azt, hány grammosak. 15-20 játék már elegendő, hogy fél órára lekösse magát. Utána még lehet a számokkal játszani: összeadni a súlyokat, rangsorolni a játékokat súly alapján, stb.

#2. Csoportosítós

Hozzávalók: muffinsütő forma és lego vagy színes pomponok. Kisebb gyerekek is élvezni fogják a feladatot: szín vagy méret szerint szétválogatni az elemeket. Ha nagyobbak teljesítik, utána meg is számolhatják, melyik színből van a legtöbb.

#3. Festés maszat nélkül

Ezt az alkotótevékenységet akár egészen picik is végezhetik, de nekik még szülői segítség kell. Tegyél be egy rajzlapot egy áttetsző műanyag tasakba (alias bugyiba) és nyomj a lapra (a fólián belülre) temperacsíkokat különböző színekből. Ha a gyerek a tenyerével összenyomja a csíkokat, színpompás alkotások születnek!

#4. Bolti lámpás

Képtelen vagy lefoglalni a kicsit vásárlás közben? Vigyél neki egy pici elemlámpát! A teendője: keresse meg és világítsa meg a polcon azt a terméket, amit meg kell vásárolni! (Arra azért figyelj, hogy ne a többi vásárló szemét trenírozza vele.)

#5. Golyólabirintus szívószálból

Könnyen elkészíthető játék: egy cipősdoboz tetejére szívószál-labirintust ragasztasz, úgy, hogy a gyerekek kedvenc kis labdája elférjen a járatokban. A labdát végig kell vezetni a labirintus egyik végéből a másikba.

#6. Papírlyukasztás

A gyerekek imádják elkunyerálni a szülei dolgait. Nálunk különösen igaz ez az irodai eszközökre: lyukasztógép, bélyegző, tűzőgép – mindegy, csak játszhassanak vele! Szóval, ha nagyon le kell kötni a gyereket, tuti befutó a lyukasztógép. Az így keletkezett színes konfettit aztán akár kép ragasztásához is fel lehet használni. Ennek durvább változata, amikor egy nagy kartondobozt síkba terítesz a szőnyegre (nem a parkettára, mert annyi lesz a padlónak!) és adsz a gyerekek kezébe 1-1 kitört végű ceruzát. Indulhat a feszültség levezetése: minél több lyukat kell ütni a kartonon!

#7. Építs és rajzolj!

A legózás nagy élvezet már egészen kis korban is, de azért azt is meg lehet unni. Kérd meg a gyereket, hogy építsen egyszerű alakzatokat, majd rajzolja le pontosan ugyanazt és színezze is ki ugyanolyan színekkel, mint amilyen az építmény! Garantáltan csend lesz egy darabig. 🙂

Írj te is javaslatokat kreatív, unaloműző időtöltésre!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg te is! Köszönöm!

Ezt láttad már? 8 játék az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez

Nézz be Youtube csatornámra, egyre több motiváló és érdekes videót találsz!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*