Hogyan húzzak határokat a munkahelyemen?

Így beszélj a főnökkel a munkahelyen

Bár a „határ” szó külső viszonyítási pontot feltételez, a határok felállítása belső munka. Az önismeret a nulladik lépés a világos és egészséges határok kialakításához. Mielőtt elvárhatnánk másoktól, hogy megértsék a határainkat, magunkkal kell kommunikálnunk.

Mik a határaid? Mire van szükséged ahhoz, hogy a legjobban érezd magad és a legjobb munkát végezd? Ha már megvan ez a belső tisztánlátás, a kommunikációt nem lehet alábecsülni. Nem várhatjuk el az emberektől, hogy olvassanak a gondolatainkban. Önmagadért kell szót emelned!

1. Indíts hivatalos felkérést a beszélgetésre

Ha már régóta dolgozol egy munkahelyen, vagy új határokat próbálsz felállítani, akkor egy kijelölt megbeszélés formalitására van szükség ahhoz, hogy közölhesd és hallhatóvá tedd ezeket. Más szóval, ne csak úgy mellékesen, homályosan említsd meg az igényeid a vezetődnek. Hozz létre egy megbeszélést, vagy vedd napirendre a következő 1:1 találkozón. A megbeszélés szándéka segíteni fog a menedzserednek, hogy megértse, komoly dolgokat szeretnél szóba hozni.

2. Ahelyett, hogy homályosan fogalmaznál, inkább egyértelműen állj hozzá a beszélgetéshez

Ne kerülgesd a forró kását! Légy konkrét! Van egy konkrét időpont, amikor offline kell lenned? Írd le, hogyan hatnak rád bizonyos tevékenységek. A téma pontosítása segíthet a másik félnek abban, hogy azonnali módon megértse az aggodalmaid. Például: „Ha este 9 után küldesz nekem e-mailt egy nem sürgős kéréssel, amikor éppen pihenni próbálok, nem tudok megfelelően pihenni és feltöltődni. Ez hatással van az energiaszintemre és arra, hogy másnap hogyan jelenek meg.”

Tedd világossá a határaid! Ha nem azok, az emberek egyre többet és többet fognak elvenni tőled. Nem azért, mert rosszindulatúak, hanem egyszerűen azért, mert nem fogják tudni, mikor érzed magad kimerültnek.

3. Légy pozitív! Képzeld magad a vezetőd helyébe

Úgy fogalmazd meg a határaidat, hogy mindenki számára előnyös legyen. A csökkenő hozam törvénye érvényes a termelékenységünkre. Ha mindig „be vagy kapcsolva”, az a kiégés receptje. Tudasd a vezetőiddel, hogy a munkától való távollétre szánt idő valójában boldogabb és elkötelezettebb alkalmazottá tesz téged is. Hasznos lehet, ha emlékezteted a vezetőt, hogy elkötelezett vagy a munkád iránt, de meghatároztad, mire van szükséged ahhoz, hogy a legjobb teljesítményt nyújthasd.

Hajrá, reméljük, sikerrel zárul majd a beszélgetésetek!

forrás: https://girlboss.com/blogs/read/how-do-i-draw-boundaries-at-my-job

Kövess a Youtube-on hasznos, érdekes és motiváló videókért!

Ezt olvastad már? Csak tedd meg – a halogatás legyőzése