Mi jó történt a múlt héten: pozitív hírek, amikről tudnod kell

Milyen jó híreknek örülhetünk a nagyvilágból? Legutóbbi tudományos és civilizációs érdekességek a cikkben!

A rákkutatók szövetségesre találtak a mesterséges intelligenciában

A mesterséges intelligencia a héten a figyelem középpontjába került, mivel az Egyesült Királyságban csúcstalálkozót tartottak az áttörést jelentő technológiáról. Attól függően, hogy ki mit gondol, a mesterséges intelligencia az emberiség megmentője vagy bukása lesz. Egy dolog azonban biztosnak látszik: egyes rákos megbetegedések agresszivitásának kimutatásában felülmúlja a biopsziát.

Az angliai Royal Marsden NHS Foundation Trust és az Institute of Cancer Research kutatói mesterséges intelligencia-algoritmusokat használtak a CT-vizsgálatokon rögzített tumorok agresszivitásának osztályozására. 

Ezek kétszer olyan pontosnak bizonyultak, mint a hagyományos biopszia, ez a felfedezés pedig segíthet a magas kockázatú betegek gyorsabb azonosításában. A kutatók remélik, hogy a technikát végül más rákos megbetegedéseknél is alkalmazni lehet majd, és évente több ezer érintettnek válhat segítségére.

„Ez a fajta technológia képes jobbá tenni egyes betegek életét – lehetővé téve a rák agresszivitásának felismerését és a személyre szabott kezelési tervek készítését” – mondta Dr. Paul Huang, az ICR molekuláris és rendszeronkológiai csoportvezetője. „Nagyszerű, hogy ilyen ígéretes eredményeket látunk.”

Az adatok szerint London tiszta levegőt célzó törekvései működnek

A London utcáin közlekedő szennyezőbb autók száma csaknem a felére csökkent, mióta a polgármester vitatott módon kiterjesztette a tiszta levegőt érintő intézkedéseket – derült ki a héten közzétett adatokból.

Sadiq Khan augusztusban terjesztette ki az ultraalacsony kibocsátású zónát (Ulez) London egész területére. A friss eredmények azt mutatják, hogy a város külső határainál mért járművek 95 százaléka megfelel a tiszta levegőre vonatkozó előírásoknak, és ezzel majdnem utolérte a belvárosban mért megfelelőségi arányt. 

Az adatokból az is kiderül, hogy június óta 77 ezerrel – 45 százalékkal – csökkent az utakon közlekedő idősebb, szennyezőbb járművek napi száma. 

Az Ulez kiterjesztéséről szóló döntés kiváltotta az autósok haragját, akik a polgármester 2000 font értékű roncsautó-programja ellenére sem engedhették meg maguknak, hogy újabb, tisztább járműveket vásároljanak. Khan terveit azonban a brit legfelsőbb bíróság törvényesnek ítélte. A polgármester szerint az e heti adatok igazolták a politikáját. „Eltökéltem, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy a most élő londoniak és a következő generáció tiszta levegőben nőhessen fel” – mondta.

Változást hozhat egy új kezelés a májelégtelenségben szenvedő betegek számára 

Egy májelégtelenségben szenvedő férfi, akinek már csak hónapjai voltak hátra, egy évvel később még mindig életben van, miután a világon elsőként kísérleti transzplantáción esett át.

Az 58 éves Adam Eisenbergnél májcirrózist, illetve nem alkoholos zsírmájbetegséget diagnosztizáltak, és azt mondták neki, hogy készüljön fel a legrosszabbra. A „DeFat” tanulmány azonban új reményt adott neki. Ebben a donormáj tárolásának egy olyan új módszerét vizsgálták, amely a testben lévő körülményeket utánozza. 

A londoni Royal Free Hospitalban (RFH) folyó kutatás során azt is vizsgálják, hogyan lehet a zsíros donormájat gyógyszerekkel kezelni, hogy alkalmassá tegyék a transzplantációra. Jelenleg az adományozott májak egyharmadát kell kidobni a felesleges zsír miatt.

David Nasralla, az RFH transzplantációs sebésze és a DeFat tanulmány társvezetője szerint az új módszerek segíthetnek a megfelelő donormájak hiányának kezelésében. „Ha a zsírtalanított donormájak jól kezelhetők, akkor ez a betegek számára nagy változást jelenthet, mivel így potenciálisan több életet menthetünk meg” – tette hozzá.

A walesi műanyagellenes keresztes hadjárat első fázisa hatályba lépett

Wales követte Angliát és Skóciát a héten a kényelmi kultúrától való elfordulásban, amikor számos egyszer használatos műanyagot betiltott.

A tilalom hétfőn lépett hatályba, és a szívószálakra, evőeszközökre és tányérokra vonatkozik. A habszivacs- vagy polisztirol poharak és az elvitelre szánt edények szintén kikerültek a forgalomból, csakúgy, mint a lufi pálcikák és a műanyag szárú vattacukorpálcák.

A jelenlegi szenátusi ciklus végéig, 2026-ig még több is várható, a miniszterek például a műanyag alapú nedves törlőkendők betiltását is fontolgatják.

Új sündisznóház a téli álom időszakára tervezve

Rengeteg módon segíthetünk a sünöknek ezen a télen; az élelem biztosításától kezdve a menedék nyújtásáig. A sünök biztonsága érdekében a díjnyertes derbyshire-i fenntartható kültéri bútorokat gyártó TDP Ltd. új sünházat dobott piacra éppen a téli álom időszakára időzítve.

A cég azt követően hozta létre új sünházát, hogy a tulajdonos, Rob Barlow tavaly egy környezetvédelmi találkozón „zöld fogadalmat” tett.

A Brit Sünvédő Társaság irányelvei szerint a tervezett sünházat 12 hónapon át tesztelték, hogy a felhasznált újrahasznosított műanyag miatt a benne lévő hőmérséklet ne legyen túl magas a sünök számára.

„Örömmel mondhatom, hogy a sünházunk nem melegedett túl, még a tavaly nyári 40 fokos hőségben sem” – mondta Rob. 

forrás: https://www.countryliving.com/uk/wellbeing/a35199648/positive-news-this-week/

Ezt láttad már? 10 piszkos kis trükk, amivel a boltok több vásárlásra bírnak minket