Hogyan birkózz meg a világból érkező rossz hírekkel?

Rossz hírek a világból - így birkózz meg velük

Manapság nehéz a rossz hírek elől elmenekülni. Nehéz lehet kikapcsolódni vagy más dolgokra gondolni. Teljesen normális, ha úgy érzi az ember, hogy a hírek túlterhelik, különösen akkor, amikor a jó történetekkel kevésbé találkozunk. Szóval, ha lehangoltnak érzed magad a világ hírei miatt, itt van néhány tipp a számodra.

Ezek segíthetnek, ha:

  • úgy érzed, hogy túlterheltek a hírek;
  • nem tudod, hogyan reagálj a világban történő szörnyűségekre;
  • nehezen tudsz elszakadni a médiától.

Hogyan reagálj a rossz hírek hallatán?

Egy olyan bolygón, ahol közel nyolcmilliárd ember él, nagyon könnyű úgy érezni, hogy elvesztettük a kapcsolatot a külvilággal. De amikor egy világméretű tragédia történik, az aggodalom, a szomorúság és a gyász érzései sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk.

Amikor felzaklató dolgokat látunk, a szervezetünk stresszhormonok felszabadításával reagál, hogy feldolgozza a negatív érzelmeket. Mivel a hírcsatornák hajlamosak lehetnek inkább a rossz, mint jó híreket közölni, ez hosszú távon negatív hatással lehet a közérzetünkre.

Hogyan tudsz megbirkózni a világból érkező rossz hírekkel? Van néhány dolog, ami segíthet.

1. Tanulj meg kikapcsolniképletesen és szó szerint is

Könnyebb mondani, mint megtenni, de ha szünetet tartasz a közösségi médiától és a hírektől, sokat segíthetsz a negatív hatások kezelésében. A felhasználók többsége megosztott híreket lát a hírfolyamában, és mivel a média a negatív hírekre helyezi a hangsúlyt, könnyű túlterhelődni az online töltött időtől.

Ha azt veszed észre, hogy az ott látott dolgok miatt lehangoltnak érzed magad, tarts szünetet. Próbálj meg sétálni, olvasni egy könyvet, zenét vagy podcastot hallgatni, játszani, vagy csak a friss levegőn lenni, készülékek nélkül.

Hosszú távon felállíthatsz magadnak néhány szabályt. Például: csak napi egy vagy két meghatározott időpontban nézd meg a híreket.

Tervezz be minden nap olyan időblokkokat, amelyek a közösségi médiától mentesek! Megpróbálhatod, hogy ébredés után három órán át nem használod a telefonodat, hogy frissen kezdhesd a napot, vagy lefekvés előtt pár órával vond meg magadtól, hogy megfelelően ki tudj kapcsolódni.

Emellett fontos, hogy minden nap legalább 15 percet fordíts öngondoskodásra vagy olyan tevékenységre, amit élvezel.

Rossz hírek kezelése

2. Vizsgáld felül a hírforrásaidat

Néhány ember számára nagyon fontos, hogy képben maradjon a világban zajló eseményekkel. Sok hírforrás inkább a kattintások és a nézettség megszerzésére összpontosít, mint az elfogulatlan tájékoztatásra. Éppen ezért az egyes cikkekben vagy videókban használt nyelvezet túlzó lehet, ami nagyobb érzelmi reakciót válthat ki.

A jó hírközlésnek ezek a jellemzői:

  • Az igazságra összpontosít. Nemcsak ellenőrzi a tényeket, hanem azokat pontos kontextusban is bemutatja.
  • Igazságos, és nem foglal állást. Egy kérdés minden oldalát bemutatja, és a történet összefüggéseit soha nem hagyja ki szándékosan, hogy befolyásolja az olvasó megértését.
  • Független. A riportereket semmilyen módon nem befolyásolják a források, beleértve a személyes vagy anyagi haszonszerzést is.
  • Felelősségteljes. Minden hibát vagy tisztességtelen tudósítást elismer és kijavít.

Nézd meg, honnan szerzed a híreidet:

  • Jó hírnevű, objektív, érzelmileg semleges forrásokból származnak-e?
  • Teljes képet kapsz vagy csak részleteket a közösségi médiából és a hírcímekből?
  • Vannak olyan források, amelyek kevésbé háborítanak fel, mint mások?

Ha úgy találod, hogy bizonyos források folyamatosan felbukkannak és gyakran feldühítenek, bármikor törölheted vagy letilthatod őket.

3. Próbáld megérteni, az adott hír miért zaklat fel téged

Néha a világhírek nagyon közelről érintenek. Akár a családod szülőföldjén történt tragédia, akár egy olyan személy halála, akit igazán csodálsz, a világhírek olykor egészen személyesnek tűnhetnek. Ha az érzéseid nem csak a tragédia által érintettek iránti együttérzésből fakadnak, érdemes beszélned róla valakivel, akiben megbízol. Beszélgess barátaiddal, családtagjaiddal vagy akár egy tanácsadóval arról, hogyan hatnak rád ezek a hírek. A beszélgetés maga segíthet feldolgozni a történteket és sokkal jobban érezheted magad utána. 

Rossz hírek a médiában - bármikor kikapcsolhatod!

4. Tölts „hírek nélküli” időt a szeretteiddel

A barátokkal vagy a családdal töltött idő segíthet feldobni a hangulatodat. Akár egy közös tevékenységről van szó, például főzésről vagy kisállat sétáltatásáról, akár csak egy kis beszélgetésről, segíthet elterelni a gondolataidat. Említsd meg a szeretteidnek, hogy nem szeretnél hírekről vagy aktuális témákról beszélgetni. Akár meg is határozhatod, hogy melyik témát vagy történetet szeretnéd egyelőre elkerülni.

5. Fogadd el, hogy véges a befolyásod

Amikor valami rossz történik, azonnali reakciónk lehet, hogy azt kérdezzük magunktól, mit tehetünk, hogy segítsünk, és hogyan vethetünk véget a dolognak. A tehetetlenség érzése természetes reakció, amely stresszt okozhat.

Bár általában vannak olyan apró és nagyobb dolgok, amiket megtehetünk, hogy segítsünk egy helyzeten, egyedül nem tudjuk teljesen megállítani azt. Ha megtanuljuk megérteni, hogy mennyi befolyásunk van valamire, az nagyon fontos lépés a stressz csökkentésében, amit a rossz hírek hallatán érezhetünk.

Nem azt mondjuk, hogy ne próbálj meg segíteni. Sőt, a segítségnyújtás és a próbálkozás valami pozitív dologgal gyakran jobb kedvre deríthet. De meg kell értened, hogy mi a leghatékonyabb módja annak, hogy hozzájárulj egy ügyhöz, és meg kell tanulnod elfogadni a határaidat.

forrás: https://au.reachout.com/

Vajon tényleg azt az embert szereted, aki előtted áll, vagy csak kitaláltál neki egy személyiséget? https://motiwoman.hu/anna-karenina-szindroma-olyannak-szeretlek-amilyen-nem-vagy/

Youtube-csatornámon sok érdekes videó érkezik, ne maradj le te sem! https://www.youtube.com/@motiwoman-motivacioeseletm370