11 stresszoldó technika a világ leggazdagabb embereitől

Bill Gates, a Microsoft alapítója
Fotó: Wikipedia

Az állandó nyomás a modern világ velejárója. A világ leggazdagabb emberei ezért saját stresszoldó technika alkalmazásában hisznek. Neked melyik a legszimpatikusabb?

11 stresszoldó technika a világ leggazdagabb embereitől

Stresszoldó technika Richard Branson módra: Segíts másokon!

Richard Branson
Fotó: @Eastnews

Richard Branson, a Virgin cégóriás alapítója szerint meg kell tanulnunk segíteni másokon, mert ezzel boldogabbnak és tisztábbnak érezzük magunkat. Richard azt javasolja, ha elakadunk az élet sodrásában, gondoljunk azokra, akik segítségre szorulnak.

Hogyan ültesd a gyakorlatba?

 • Nézz körül a környezetedben: talán neked is van olyan idős szomszédod, akinek a bevásárlás is megterhelő, vagy olyan sokgyermekes család, ahol örülnek még az apró játéknak is.
 • Kombináld a segítségnyújtást a szabadidővel: ha állatokon szeretnél segíteni, nagyszerű hétvégi program egy állatmenhely meglátogatása, ahová vihetsz élelmet vagy megsétáltathatod az ott raboskodó kutyusokat.

Stresszoldó technika Jack Dorsey módra: szervezd meg a munkádat!

Jack Dorsey, a Twitter társalapítója
Fotó: @Eastnews

Jack Dorsey a Twitter egyik társalapítója és azt tapasztalta, hogy a kellemetlen meglepetések bizony stresszforrások lehetnek. Épp ezért körültekintően meg kell tervezned a munkafolyamatot. Lényeges, hogy kényelmes beosztást ütemezz be, amivel, még ha be is csúszik váratlan dolog, nem fogsz elúszni. Az, hogy mennyit bírsz el egy nap, emberfüggő, ezt neked kell kitapasztalnod magadról.

Hogyan ültesd a gyakorlatba?

 • Tölts le a telefonodra olyan alkalmazásokat, amelyek segítenek a napi tervezésben és a feladatok átlátásában.
 • Tanulj meg priorizálni és fókuszálni.

Stresszoldó technika Sergey Brin módra: szeresd, amit csinálsz!

Sergey Brin, a Google társalapítója
Fotó: Wikipedia

Sergey Brin a Google társalapítója. Számára a cége iránt érzett szeretet az, ami segít a stressz ellen felvenni a harcot. Véleménye szerint, ha olyan munkát végzel, amit nem szeretsz, az egyike a legnyomasztóbb élethelyzeteknek és rengeteg feszültséget generál.

Hogyan ültesd a gyakorlatba?

 • Határozd meg, mely területen érzed magad tehetségesnek és mi az a munkakör, amit akár életed végéig is szívesen végeznél.
 • A „szerelemmunka” megteremtésének legegyszerűbb módja, ha kitalálod, hogyan tudsz a hobbidból pénzt keresni.

Stresszoldó technika Jeff Bezos módra: ne dugd homokba a fejed!

Jeff Bezos, az Amazon alapítója
Fotó: origo.hu

Az Amazon alapítója azt tapasztalta, hogy ha időben teszel a probléma kialakulása ellen, az rengeteg idegeskedést megspórol neked. Szerinte a stressz nem más, mint a megfelelő cselekvés hiánya akkor, amikor a probléma még könnyen megoldható lenne.

Hogyan ültesd a gyakorlatba?

 • Írd le rövid- és hosszútávú terveidet. Ez segít a folyamataid kontroll alatt tartásában: ha tudod, hová kell eljutnod, könnyebben tudod ellenőrizni, jól mennek-e a dolgok.
 • Heti egyszer szánj negyed órát az addigi munka kiértékelésére. Így kiszűrheted az esetleges buktatókat és csiszolhatod a munkamódszered eredményességét.

Stresszoldó technika Tim Cook módra: fókuszálj!

Tim Cook, az Apple főnöke
Fotó: Eastnews

Tim Cook nem kisebb cég, mint az Apple vezetője. Steve Jobs-sal való barátsága sokat formált a világlátásán és megtanulta, hogy mindig arra fókuszáljon, ami a legjobb eredményeket hozza. Csak azt kell csinálnod, ami a legjobban megy.

Hogyan ültesd a gyakorlatba?

 • Tanulj meg delegálni: ha egy „nemszeretem” munkát kiszervezel, arra tudsz koncentrálni, ami a te elsődleges kompetenciád, azaz, amiben a legjobb vagy.
 • Tartsd meg, amiben jó vagy: az érem másik oldala, hogy ugyanakkor magadnál kell tartanod azokat a munkafolyamatokat, amik neked mennek a legjobban.

Stresszoldó technika Susan Wojcicki módra: tölts több időt a családoddal!

Susan Wojcicki, a Youtube egyik főnöke
Fotó: Eastnews

Susan Wojcicki a Youtube egyik legmagasabb beosztású vezetője. Azt javasolja, hogy időnként állj meg és tölts több időt a szeretteiddel. Ő pedig tudhat valamit, hiszen magas pozíciója mellett öt gyermek édesanyja.

Hogyan ültesd a gyakorlatba?

 • Minden héten legyen legalább egy fix napod, amikor nem kapcsolod be a számítógépedet és nem foglalkozol semmivel, csak a családoddal vagy a barátaiddal.
 • Minden nap legyen 30 perced a gyerekeidre: beszéljétek át, kivel mi történt, játsszatok, nevessetek.

Stresszoldó technika Bill Gates módra: fedezd fel az élet apró örömeit!

Bill Gates, a Microsoft alapítója
Fotó: Wikipedia

Az olvasás elrepít egy képzeletbeli világba és kikapcsol. Bill Gates, a világ leggazdagabb embere napi egy órát olvas, még akkor is, ha későn fekszik le. A heti egy bridzspartit sem hagyja ki a barátaival és mosogatni is szeret, mert kikapcsolja a gondolatait.

Hogyan ültesd a gyakorlatba?

 • Tanulj meg kikapcsolni a teendőid közepette: sétálj fél órát a parkban, vagy ebédelj egy kellemes helyen.
 • A késő délutánokat ne töltsd a gép előtt, inkább rendezgesd a lakást vagy szentelj kis időt a hobbidnak.

Stresszoldó technika Steve Jobs módra: meditálj!

Steve Jobs, az Apple alapítója
Fotó: Eastnews

Steve Jobs nagy hódolója volt a meditációnak, amely képes teljesen kikapcsolni és elvonatkoztatni a hétköznapok gondjaitól. A helyes légzéstechnika elsajátítása is rengeteget segít abban, hogy kiszellőztesd a fejedet és sejtjeid megteljenek oxigénnel.

Hogyan ültesd a gyakorlatba?

 • Kezdetnek elég, ha napi 10-15 percet meditálsz.
 • Eddz a figyelem fókuszálására is. Ezt akár munkába menet is gyakorolhatod: a lényeg, hogy végig figyelj befelé és lélegezz egyenletesen.

Stresszoldó technika Oprah Winfrey módra: legyen heti egy szabadnapod!

Oprah Winfrey
Fotó: Instagram

Oprah a heti egy szabadnapnak köszönhetően képes feltöltődni. Vasárnaponként nem csinál mást, csak… semmit! Ilyenkor olvas, kertészkedik, vesz egy forró fürdőt, sétálni megy vagy egyszerűen csak élvezi a napfényt a teraszon.

Hogyan ültesd a gyakorlatba?

 • Keresd meg kedvenc elfoglaltságaidat és vasárnaponként csak azokkal foglalkozz.
 • Otthonodban teremts maximális komfortot, hogy minden a kényelmedet szolgálja és felemelő érzés legyen egy fárasztó munkanap után hazaérni.

Stresszoldó technika Mark Zuckerberg módra: pihenj csendben és ne válogass!

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója
Fotó: Eastnews

A Facebook fiatal alapítója régebben minden reggel perceket vesztegetett el azzal, hogy eldöntse, mit vegyen fel aznap. Ezt úgy küszöbölte ki, hogy a ruhatárát feltöltötte ugyanolyan színű ruhákkal. Elvei szerint a nap során felgyülemlő apró-cseprő „agyalások” túl sok időt vesznek el tőlünk és túl sok idegeskedést okoznak. Mark ezen felül a legjobban egyedül, egy csendes helyen tud kikapcsolni.

Hogyan ültesd a gyakorlatba?

 • Szabadulj meg a lakásodban felhalmozott felesleges holmiktól, hogy minél inkább szolgálja a pihenésedet.
 • Legalább heti egyszer tarts készülékmentes estét, amikor semmit sem kapcsolsz be magad körül. Annyi információval kell nap mint nap megbirkóznunk, hogy ez a kis tisztítás jól fog esni.

Stresszoldó technika Erzsébet királynő módra: takaríts!

Erzsébet királynő
Fotó: Wikipedia

Amikor a brit uralkodó rossz hangulatban van, egyenesen a kertbe megy gyomlálni, mert ez ad számára megnyugvást. Elvei szerint a munka az az ár, amit az ember a Földön való tartózkodás jogáért fizet.

Hogyan ültesd a gyakorlatba?

 • Ha halogatod a házimunkát, csak kelj fel és kezdd el csinálni. Ha belelendülsz, gyorsan túlleszel rajta.
 • Egy nehéz nap után végezd el a kedvenc házimunkádat: garantáltan kikapcsol!

Ha tetszett a cikk, oszd meg te is a barátaiddal! Köszönöm!

Még több motiváló idézet az Instagram oldalon, kövess! 

Facebook oldalamon érdekes történeteket, tanmeséket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*