Ilyen gyakran cseréld le a használati tárgyakat

Ilyen gyakran cseréld le a használati tárgyakat

Tudjuk, hogy a fogkefét például időnként le kell cserélni. Igen, de mit jelent az „időnként”? És mi mást ajánlott lecserélni a szakértők szerint?

Íme, az eredmények:

FÉSŰ – 6-12 havonta

Az, hogy félévente vagy évente cseréld le a fésűdet, több tényezőtől is függ (anyagminőség, a hajad és az általad használt hajápoló termékek mennyisége). A bőrgyógyászok mindenesetre erősen javasolják az időnkénti cserét. Persze ettől függetlenül még a heti egyszeri szappanos vizes tisztítását is illik elvégezned, a kihullott hajszálakat pedig minden használat után távolítsd el.

FOGKEFE – 3 havonta

Gyerekeknél, ahol a fogkefe sörtéi hamarabb deformálódnak, még gyakrabban javasolt a csere. Ennyi idő alatt a sörték kopnak, alakjuk változik, ami akár az ínyedet is felsértheti. A baktériumok megtelepedése ennyi idő alatt ér a tetőfokára. Egy kivétel van: ha súlyos betegségből épültél fel, a betegség után azonnal cseréld le a fogkefédet!

ZUHANYZÓPAMACS – 2 havonta

Kiábrándító hírrel kezdek: a bőrgyógyászok eleve azt javasolják, hogy ne is használj fürdőpamacsot, mert melegágya a káros mikroorganizmusoknak. Ha mégsem tudod elképzelni az életedet nélküle, itt van néhány hasznos tanács:

  • minden nap szárítsd ki teljesen a szivacsot vagy pamacsot;
  • közvetlenül borotválás után ne használd;
  • sose használd arcmosásra, sem az intim területek tisztítására;
  • heti legalább egyszer mosd ki;
  • cseréld rendszeresen!

A rendszeres ez esetben azt jelenti, hogy 2 havonta a műanyagból készült rózsát és 3-4 hetente a természetes anyagú szivacsot.

ÁGYNEMŰ – heti egyszer

Egy átlag ember 100-250 ml-t izzad alvás közben, főként nyáron. Add hozzá az elhalt, lepergő hámsejtjeidet, a mindenféle, levegőben szálló és az ágyneműn megtelepedő porszemeket és gombákat és mindjárt megérted, miért tanácsos heti egyszer cserélni az ágyhuzatot. Meztelenül alvóknak akár ennél is sűrűbben, főleg nyáron.

BOROTVAPENGE – 5-7 használat után

A borotvapengéket akkor kell kicserélni, amikor kezdik élüket veszteni és egyre csúnyábban végzik a munkájukat. A pengék azonban az elhalt hámsejteket ugyanúgy összegyűjtik, mint a baktériumokat és a kozmetikai szerek maradványait. Mindez bizony akár bőrirritációt is okozhat borotválás után. Gondolj csak a lábadon megjelenő piros pöttyökre! Ezért javasolják a bőrgyógyászok 5-7 használat után cserélni a fejet. Hogy az élettartamát megnöveld, meleg vízzel mosd el használat után és tárold száraz helyen.

A fürdőszoba több eszköze a baktériumok melegágya lehet

TÖRÖLKÖZŐ – 3-4 használat után

Bár zuhanyzás után használjuk, a törölköző még így is sok elhalt hámsejtet gyűjt magába, és ha a fürdőd ráadásul még állandóan nedves, párás is, gyorsan elkezdenek szaporodni azok a bizonyos mikroorganizmusok. 

KÉZTÖRLŐ – 1-2 naponta

Az alapos kézmosás a mindennapi higiénia szerves része. Ha viszont a törölköző már régóta kint csüng és 4-5 ember használja rendszeresen, szinte semmit nem ér a legalaposabb kézmosás sem, mert törölközéskor ugyanúgy visszafertőzzük a kezünket. A szakértők azt javasolják, hogy nagy családoknál naponta, kisebbeknél párnaponta cseréljünk törölközőt. A leggazdaságosabb talán a szárító berendezés beszerzése, mert a papír kéztörlő meglehetősen árt a környezetnek. Fontos még az is, hogy a gyerekeknek legyen saját törölközője, amit csak ők használnak.

Te követed ezeket a higiéniai előírásokat? Vagy van, amit túlzásnak vélsz? Oszd meg velünk, mit gondolsz!

Nézd meg ezt a cikket is: Lakás eladás tippek

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*