Öt hamis spórolás mítosz

Öt hamis spórolás mítosz

Mindenünk a spórolás, de vajon az összes ezzel kapcsolatos mítosz igaznak bizonyul? Nézd meg!

#1: Az energiatakarékos izzó kevesebbet fogyaszt, ha égve hagyjuk, mint ha mindig lekapcsoljuk

Közkeletű hiedelem, hogy ha égve hagyod az energiatakarékos izzót, akkor kevesebb áramot fogyasztasz, mert ez a fajta lámpa a le- és felkapcsoláskor sok energiát igényel. Ez az elmélet azonban kuka: még így is kevesebbre jön ki a fogyasztása, mint ha egész idő alatt égve hagynád. A nagyobb gond inkább azzal van, hogy a sűrű fel-lekapcsolással megrövidül az izzó hasznos élettartama. LED izzónál például ez sem igaz.

#2: A készenléti módban üzemelő készülékek nem fogyasztanak

El ne hidd! Ha nem nyomod ki például a tévé piros gombját használat után, kész energiapazarlást végzel. Adjuk ehhez hozzá, hogy a legtöbb háztartásban nem is egy tévé van… Azt is fontos tudnod, hogy a konnektorban hagyott mobiltöltők is fogyasztanak áramot.

#3: A kézi mosogatással kevesebb víz fogy

Engem sokáig nem lehetett ennek a mítosznak a hamisságáról meggyőzni. Én ugyanis kézzel mosogattam (helyhiány miatt nem volt mosogatógépem), és sosem folyattam a vizet mosogatás közben (nyilván, csak ha öblítettem). Mostanra azonban már látom, hogy a mosogatógép telerakva, úgy, hogy előtte nem öblíted végig az összes edényt manuálisan, sokkal energiatakarékosabb, ráadásul én is elfoglalhatom magamat más hasznos munkával, amíg ő dolgozik helyettem.

#4: Mosásnál sok mosóport kell a ruhához adagolni, hogy tiszta legyen

Nem érsz el jobb eredményt, ha megduplázod a mosószer adagját, sőt: a ruha kifakulhat mosás közben és még foltokat is hagyhat rajta a túlzásba vitt tisztítás. Érdemes mindig betartani a gyártó által megjelölt mennyiségeket, hogy se a ruha, se a mosógép, se a pénztárcád ne lássa kárát a buzgalomnak.

#5: Nyáron kevesebb áram fogy

Nos, ez akár igaz is lehet rád, ha nincs légkondid. Ha viszont van, még az is előfordulhat, hogy vaskosabb áramszámlát kapsz nyáron, mint télen. Egészségi okokból is fontos, hogy 12 foknál nagyobb különbség ne legyen a kinti és a benti hőmérséklet között. Bent 24 és 26 fok között érdemes tartani a levegőt. Már ez is hűvösebbnek hat, mint a kinti 32-35 fok, és beteg sem leszel tőle. Másik a ventilátor használata: nem, az nem fogja lehűteni a szobát, ha járatod akkor is, amikor elmész otthonról!

Te ismersz hamis spórolási mítoszokat? Oszd meg velünk hozzászólásban!

Ezt láttad már? Gondolkodj másképp és kezdj el több pénzt keresni!

Kövess a Facebookon, szórakoztató, motiváló és hasznos bejegyzésekkel várlak!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*