Nyolc rossz szokás, ami viszi a pénzt

Spórolás - így győzd le a pénzt vivő rossz szokásaidat

Több pénzt szeretnél? Csökkentsd a kiadásaidat vagy növeld a bevételeidet, mondják a nagyok. Én az elsőre hoztam pár ötletet. Vigyázz, kíméletlenül változtatnod kell, ha ez a nyolc rossz szokás az ellenséged!

#1. Azok a bizonyos káros szenvedélyek

Egyik régi tanárom elmesélte az osztálynak: fiatalkorában leszokott a cigiről, de félrerakta azt a pénzt, amit azelőtt bagóra költött. Minden évben kijött belőle egy kétszemélyes nyaralás a feleségével… Te valaha összeszámoltad már, hány doboz cigit szívsz el évente és az mai áron mennyibe fáj neked? Ugyanez mondható el a több ezer forintos koktélokról, a kilencszáz forintos papírpoharas kávéról a multi kávézóláncnál, és még sorolhatnám. Mindenki találhat efféle fölösleges kiadáshalmazt a büdzséjében.

#2. Márkás cucc-mániában szenvedsz

Biztos, hogy csak az X szempillaspiráltól lesz fekete a szempillád? Csak az Y parfümtől leszel boldog és ellenállhatatlan? Csak a Z felsőben engednek be az étterembe? Manapság a márkás holmi szinte semmivel sem több vagy jobb, mint az a minőségi termékskála, amit például a szupermarket láncok hoztak be Magyarországra. Mivel ez egy tényfeltáró cikk a rossz szokások ellen, őszintén kell válaszolnod: biztos, hogy az előző mondatban a „szinte” megéri neked, hogy többszörösét kifizesd valaminek, csak mert rá van kanyarintva egy agyonreklámozott márkanév?

#3. Rossz szervezés miatt merülnek fel többletköltségeid

Előző nap rosszul osztottad be az idődet, ezért rendelned kell a kaját. Elfelejtetted időben feladni a levelet, így most elsőbbségi felárat is fizetned kell rá, hogy időben odaérjen. Nem nézted meg a térképen, pontosan merre kell menned, így kétszer is eltévedsz és mész plusz 50 kilométert a környéken. Hanyagságból rengeteget pazarlunk olyan dolgokon, amikről elsőre nem is tűnik fel, hogy kőkemény pénzrablók. Mindenkinek van ilyen gyenge pontja, próbáld meg te is megtalálni a tiédet! (Az enyém, hogy ha kirándulni vagy buszozni megyünk a gyerekekkel, nem pakolok elég kaját, ezért helyben kell még venni valamit.)

#4. Lista nélkül jársz bevásárolni

Lista nélkül mész a boltba és veszel öt halkonzervet is, mert úgy emlékszel, hogy nincs otthon. Aztán, amikor hazaérsz, persze kiderül, hogy van otthon négy. Az ehhez hasonló meggondolatlan költekezés is okozhatja azt, hogy hó végére úgy érzed, kimerítetted minden tartalékodat. Csak egy papírfecni az egész, na meg egy egyszerű szabály: kizárólag azt veheted meg, ami a listán szerepel. Ha valami nincs rajta, az nem is fontos igazán.

#5. Tisztaságmániás vagy

Naponta felmosod a konyhát, mert az egyik csempére lecseppent a leves; még a bugyikat is vasalod, amihez persze illatos vasalóvizet veszel, na meg ki ne hagyjuk, a vízköves csap a gyengéd, ezért azt napi háromszor is áttörlöd. Ha mindez még márkamániával is párosul, szó szerint kisebb vagyonok mennek el havonta a takarítási költségekre. Meg persze kézkrémre, mert a sok vegyszertől tönkremegy a kezed. Figyelj oda az ésszerű arányokra a háztartás terén is!

#6. „A gyereknek mindent” tévúton jársz

Azt értem, hogy az ember szereti a maximumot nyújtani a gyerekének, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt. Az viszont már nem világos, miért kell Nike kocsicipőt venni egy hat hónaposnak tízezer forintért? Miért szükséges ötféle ajándék a szülinapra, miért nem elég egy vagy kettő? Vagy, ha már megesett, hogy túllőttél a célon, ott vannak az egyre több helyen felbukkanó, kiváló bababörzék, ahová elviheted a kinőtt, megunt gyerekholmikat. Nem olyan nagy baj az, ha nem a padláson porosodik egy tucat dobozban az a rengeteg ruha és játék. Az internetes eladásról nem is beszélve! Valamennyit vissza tud hozni az árából és mindenki jól jár: az eladó befektethet a következő méretbe, a vevő pedig jó minőséget kap a bolti árnál kedvezőbb áron.

#7. Felületesen vásárolsz

Az egyik csoki száz forint, a másik nyolcvan. Melyiket veszed meg? A nyolcvan forintosat, mondják legtöbben kapásból. Attól függ, hány gramm, mondom én! Mindig, de mindig nézd meg, hogy az adott terméknek mennyi az egységára! Ma már a boltokban azt is kötelező feltüntetni, ezért ott van az ár alatt, apró betűvel. Jó apróval. És ez nem véletlen, mert ha azt írnák ki nagyban, a vevők nem azokat a termékeket választanák, amiket jelenleg visznek haza! Na kérem, ezt hívják manipulációnak! Dehát úgy kell nekünk: a figyelmetlenség is egy rossz szokás, amin a boltok milliókat keresnek.

#8. Kismókus-szindrómád van

Hú, olcsó a joghurt! Vegyünk tízet! Pár napra rá hatot kidobsz, mert lejárt. Más: ha húsz kilós zsákban olcsóbb a krumpli, megveszed, csakhogy nálatok 25 fok van a spejzban nyáron és egy hét alatt kicsírázik. Vagy amikor vásárolsz egy kiló akciós gombát, amit azonnal meg kéne pucolni és lefagyasztani, majd három nap múlva döbbenten találod meg a hűtőszekrény alsó fiókjában, teljesen megbarnulva. A gyűjtögetés ösztöne az ősidőkben jót szolgált, de ha rosszul használod, sajnos csak megromlott élelmiszerek kísértenek majd utadon. Egyébként észrevettem, hogy két-három havonta a szupermarketek minden egyes terméket leáraznak, nem is érdemes bespájzolni, mert hamarosan újra akciós lesz ugyanaz.

Ha szeretnél spórolni, menj végig a nyolc ponton és határozd el, hogy változtatsz ott, ahol „bűnösnek” érezted magad!

Neked melyik a gyenge pontod? Hol szeretnél leginkább változtatni?

Gyere, nevess és motiválódj velünk a Facebookon!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*