Hogyan spóroljunk a vízzel a konyhában? Tíz hasznos tipp

Hogyan spóroljunk a vízzel a konyhában?

Környezetvédelem vagy a pénztárca kímélése? Mindegy, melyik a mozgatórugónk, mindenképp érdemes megtanulni, hogyan spóroljunk a vízzel a konyhában.

Sokszor észre sem vesszük, hogy olyan pazarló szokásaink vannak, amelyek a mai világban, amikor rengeteg országnak még elegendő ivóvize sincs, szinte bűnnek számítanak. Hogyan spóroljunk a vízzel? Nekem van máris 10 ötletem!

#1. A zöldséget-gyümölcsöt egy nagy tálban mosd meg, a vizet pedig felhasználhatod a virágok locsolásához.

#2. A csapok karbantartása szintén fontos. A csöpögő csapon keresztül napi két liter víz is elfolyhat, az pedig havi szinten 80 liter, vagyis egy ötperces zuhany mennyisége!

#3. Ne használd a folyóvizet fagyasztott ételek kiolvasztására! A fagyasztott gyümölcsöt például egy porcelán tányérban a gáztűzhely hátsó szellőzőjéhez teheted, ha épp sütsz valamit, mert a sütőből kiáramló meleg szépen felolvasztja egy óra alatt. Inkább gondolkodj mindig előre és vedd elő a fagyasztott élelmiszert még előző nap.

#4. Nyáron, ha szereted a hideg vizet, tegyél egy kancsó vizet a hűtőbe reggel ahelyett, hogy addig folyatod a csapot, amíg az általad preferált hideg víz nem jön belőle.

#5. Köztudott, hogy a mosogatógép kevesebb vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás. Ha azonban nincs géped, sose mosogass folyó víznél! Egy nagyobb tálba engedd a forró vizet a mosogatáshoz és csak az öblítéshez használj vízsugarat, ha lehet, hideget.

#6. Van olyan szituáció, amikor csak bizonyos hőmérsékletű víz a megfelelő, de sokszor több tíz liternyi víz elfolyik, mire a kívánt hőmérsékletű víz odaér hozzád. Gyűjtsd össze az így pazarlásra ítéltetett vizet! Egy WC öblítés biztosan kijön belőle. Ha ezt napi 2×5 liter vízzel megcsinálod, az havi szinten 300 liter! Döbbenet!

#7. Ha már a mosogatógép szóba került az imént: sose indítsd el félig megrakva! Várd meg, amíg megtelik, hiszen így energiát is és vizet is spórolhatsz. Ha ez egy nappalnál több időt vesz igénybe, érdemes hosszabb programot indítani, ami csak 2-3 literrel fogyaszt többet, mint a rövidebb, viszont garantálja, hogy a rászáradt ételmaradék is eltűnjön az edényekről.

#8. Ha kézzel mosogatsz, érdemes a makacsabb szennyeződéssel bíró edényeket beáztatni, mielőtt nekifogsz a súrolásnak. Egyrészt könnyebben végzel vele, másrészt jóval kevesebb víz fogy majd mosogatás közben és a mosogatási idő is lerövidül.

#9. Bár drágábbak a dupla fenekű edények, hosszabb távon sokkal gazdaságosabbak, mint alumínium társaik. Egyrészt, jobban tartják a hőt; velem előfordult már, hogy másfél órával a leves elkészülte után sem kellett még melegítenem a mikróban, annyira meleg maradt az edényben. Másrészt, kevesebb energiába kerül velük a főzés: hamarabb megfő, megpuhul bennük minden és nem is szükséges annyi víz például a pároláshoz.

#10. Ha új háztartási gépet vásárolsz, mindig igazítsd az igényeidhez! Két fős háztartásba nem kell ipari kávéfőző, és az is igaz, hogy egy hat fős családban, ahol naponta kell mosni, a legstrapabíróbb mosógép márkát érdemes választani, lehetőleg A++ energiaosztállyal.

Te tudnál még tippet mondani arra, hogyan spóroljunk a vízzel? Hálás lennék, ha megosztanál velünk kommentben!

Kövess Facebookon érdekes, hasznos, motiváló bejegyzésekért!

Olvasd el ezt is: Tanácsok étvágytalan gyermekhez

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*