Mekkora adag halálos az alábbi élelmiszerekből?

Ekkora dózis halálos az alábbi élelmiszerekből

Tudtad, hogy a vízivásba is bele lehet halni? Na de mekkora adag a halálos? És miért a cseresznye az egyik legveszélyesebb gyümölcs? Íme, 14 élelmiszer és a halálos dózisuk.

Gondolnád, hogy a legalapvetőbb élelmiszerekből is létezik halálos dózis? A legtöbb esetben persze ugyancsak meg kéne magadat erőltetni, ha ezt el akarnád érni, szóval nem kell aggódnod. Érdekességnek azonban nem utolsó az alábbi összefoglaló.

#1. Víz

Mindannyian tudjuk, hogy napi minimum 2 liter vizet kell (kéne) innunk az egészséges élethez. Ha viszont túlzásba esel és mondjuk 3-szor annyit iszol, a veséd képtelen követni a tempót. Ennek eredménye a belső szervek ödémája, az agy és a légzés leállása. Ha nem hiszed, elég pár évet visszarepülni az időben: 2007-ben egy 28 éves kaliforniai nő halt bele a túlzott vízfogyasztásba egy vízivó versenyen, ahol 7,5 liter vizet fogyasztott el, hogy a gyerekeinek játékkonzolt nyerjen. Itt írtak róla.

#2. Kávé

A koffeinből 15 gramm a halálos adag. Ez nagyjából 113 adag 2,5 dl-es kávénak felel meg. Habár, akkor már számoljuk át azt is, hogy ez esetben az illető megint a vízmérgezésbe halna bele, ami így cirka 30 liter lenne. Szóval, hacsak nem jut eszedbe kiskanállal őrölt kávét eszegetni, mondhatjuk, hogy fizikai képtelenség koffeinmérgezésben meghalni. Azért már ez is „sikerült” valakinek: 2017. májusában egy tinédzser fiú halt bele abba, hogy két órán belül fogyasztott el egy McDonald’s-os lattét, egy Mountain Dew üdítőt és egy energiaitalt. Nála nem a koffein mennyisége, hanem a nagyon rövid időszak volt halálos.

#3. Csokoládé

Gyengébb napjaimon arra gondolok, nincs szebb halál, mint csokimérgezésben kimúlni. Azért még a hozzám hasonló csokiőrülteknek is nehéz lenne ezt a halálnemet produkálni, mivel 85 tábla csokit kéne hozzá megenni. A csokiban található teobromin nevű vegyület kis mennyiségben a központi idegrendszert pozitív módon stimulálja, na de 8,5 kilónál… Jönne először a hányás és a hasmenés (persze csak 8,5 kg után…), majd belső vérzés, epilepsziás roham, végül az elkerülhetetlen vég.

#4. Alkohol

Ez a halálnem talán nem is olyan ritka, mint gondolnád, igaz, a „lassú víz partot mos” elvén öl gyakrabban. Ha viszont egyszerre 27 kupicával húzol le kedvenc 40%-os italodból (1,25 liter), nos, az halálos lenne. Akkor, ha férfi vagy. A nőkért előbb jön el a kaszás. Még egy feltétel: egy órán belül kell meginni ezt a mennyiséget úgy, hogy semmi nem jön vissza belőle, ha érted, mire gondolok.

#5. Cigaretta

Ha azt vesszük alapul, hogy egy átlagos cigaretta 0,8 mg nikotint tartalmaz, kijelenthetjük, hogy 75 szál cigi rövid időn belüli elfüstölése esetén a nikotinmérgezés borítékolható.

#6. Almamag

Attól nem halsz meg, ha egészben lenyelsz 18 szem almamagot. Attól viszont valószínűleg igen, mégpedig ciánmérgezésben, ha mindet jól összerágod lenyelés előtt. Szóval, csak óvatosan a csutkaevéssel!

#7. Cseresznyemag

Gondolnád, hogy két maréknyi cseresznye elfogyasztása után a tálon egy tucat ember megölésére alkalmas hulladék marad? Nincs ez másként a sárgabarackkal vagy a nyers mandulával sem: óvatosan bánj a nyers magbelsővel!

#8. Banán

Kevésbé valószínű, hogy a banánevés okozza a vesztedet, hiszen a halálos kálium-túladagolást csak 400 banánnal lehet elérni. Azért ne feledd, hogy meglehetősen hizlal, és az is elég nagy tragédia!

#9. Narancs

Narancsrajongók: ki tudna megenni 11 ezer darab narancsot egy nap alatt? Na, az fog meghalni, aki feltette a kezét. (A többiek is, csak nem a narancsevés miatt.)

#10. Só

A normális sófogyasztás mennyisége egy felnőtt számára napi 1,5-4 grammra tehető. Ha 250 grammot ennénk meg belőle egyszerre (ez kb. 48 kiskanál só), nos, az lenne életünk utolsó emléke.

#11. Őrölt chili

130 kiskanál chili már egész tisztességes adag, valószínűleg senkit sem fenyeget a meghalás veszélye!

#12. Cukor

Ha testsúlykilogrammonként 13,5 gramm cukrot fogyasztasz el, semmi jóra ne számíts. Ez 2,5 kg cukornak felel meg egy étkezés alkalmával. Ezek után már joggal mondja a párod, hogy „édesem”!

#13. Fogkrém

Nos, hamar a másvilágra kerülhetsz, ha mentolos cukorka helyett mentolos fogkrémet szopogatsz. Csupán 24 tubust kell rövid időn belül lenyelned, máris feldobod a talpadat!

Képek forrása: genial.guru

Konklúzió: válaszd mindenben az arany középutat, mert bármi, amit túlzásba viszel, előbb-utóbb visszaüt!

Olvasd el ezt is: Tíz furcsa szokás a nagyvilágból

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*