Ezért nem higiénikus a konyhád

Ezért nem higiénikus a konyhád

A konyha életünk központi helyszíne, ezért fontos elvárás, hogy ott minden tiszta és higiénikus legyen. Ezekkel a bakikkal azonban egy csapásra tönkreteheted eredményeidet.

Ha mikroszinten is kellően óvatos háziasszonynak tartod magad, itt az ideje, hogy új szabályokat vezess be a konyhádban az alábbi nyolc pontban!

#1. Egyetlen vágódeszka

Te ugyanazon a deszkán aprítod a húst, amin a hagymát és a zöldséget szoktad? Ne tedd! A hús deszkáját tartsd szigorúan elkülönítve és tarts külön vágódeszkát a zöldségek számára. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a fa deszkák sokkal ellenállóbbak a baktériumoknak, mint a műanyagok. Ideje fára cserélni a műanyag deszkákat, de a legjobb talán az üveg, ami tökéletesen letisztítható és még csak magába sem szívja a húslét és a szagokat.

#2. Lábas konyhaszekrény

Mármint olyan konyhaszekrény, aminek lába van. Hogy ez miért baj? Velem már számtalanszor előfordult, hogy begurult a szekrény alá 1-1 répaszelet vagy mirelit borsó. Ha nem piszkálod ki azonnal ezeket az élelemdarabokat, ott fognak megrohadni, megpenészedni. A szekrény alá beszálló por és zsíros pára pedig együtt olyan fincsi lerakódást eredményeznek, hogy egy flakon erős tisztítószer is rámegy a takarításra (már ha képes vagy odáig betapogatni egyáltalán)! Ha gondoskodsz egy takarólécről, ilyesmitől sosem fog fájni a fejed.

#3. Ugyanaz a konyharuha mindenre

Egy kutatásban 100 db, egy hónapja használatban lévő konyharuhát vizsgáltak. Csaknem a felén találtak olyan baktériumot, amely betegséget okozhat az emberben. Nem is csoda, ha belegondolsz: először megtöröljük a kezünket mosogatás után, majd megdörzsöljük a poharak szélét, aztán kifényesítünk egy almát, még mindig ugyanazzal a konyharuhával, végezetül pedig letöröljük vele a konyhapultot. Erre a higiénikus megoldás egyrészt, hogy két konyharuhát tartsunk fenn: az egyik kéztörlő legyen, a másik minden egyéb célra használható. Másrészt, heti egyszer ajánlatos lecserélni a konyhai textilt.

#4. Kések arzenálja

Szinte mindenkinél van otthon késgyűjtő állvány, amibe csak bele kell szurkálni a késeket. Két baj van vele: sok helyet foglal és sok fölösleges kést tartalmaz. Valójában nem lenne szükségünk sok késre: egy kenyérvágó, egy húsvágó, egy gyümölcspucoló, plusz 4-6 reggelizéshez való kisebb kés. Fölösleges a késgyűjtemény további gyarapítása.

#5. Azok a bizonyos műanyag edények

Te el szoktad mosni a boltból hazavitt kukoricasalátás, gyümölcsös, margarinos, stb. műanyag edényeket, hogy aztán a polcon építgesd a tornyot belőlük? Egy ideig én is ezt csináltam, de a legutóbbi selejtezéskor kidobtam mindet. Rengeteg helyet foglalnak és teljesen fölöslegesek. Amire azt mondjuk, „majd egyszer jó lesz valamire”, az valójában sosem lesz jó semmire. A legszebb az egyforma műanyag vagy üveg edényben sorakozó tészták, müzlik, magvak látványa. Fontos! A szakértők azt javasolják, hogy ha egy műanyag edény belsejében elszíneződés, mély karcolás jelenik meg vagy felszakadozó műanyag részecskék találhatók benne, azonnal le kell cserélni.

#6. Kütyük a konyhában

Hiper-szuper, ki sem bontott gyümölcsturmixoló, törött keverőgép, három régi kávéfőző… Neked is így néz ki a legfölső konyhai polcod? Miért nem adod el fillérekért ezeket a holmikat vagy ajándékozod el valakinek, aki nagy hasznát venné? Te is nyernél vele, hiszen kevesebbet kéne pakolni, takarítani, ráadásul a többi holmid is jobban elférne. Ha csak a por gyűlik rajta, az szintén nem a higiénikus konyha látszatát erősíti.

#7. Konyhai gépek az ablakban

Kis lakások nagy problémája a helyhiány, ezért alakulhat úgy néha, hogy az ablakba kerül mondjuk a mikró vagy a kenyérpirító. Ez sajnos nem az optimális megoldás, mert a készülékeken az állandó hőmérsékletkülönbség miatt lecsapódik a pára, ami korai rozsdásodáshoz, neadjisten veszélyes használathoz vezet (mégiscsak elektromos gépek ezek ugyebár). Rakd a gépeket egy nyugisabb sarokba a pulton!

#8. Az elfeledett mosogatótálca

A mosogatótálca mosogatásra való, de milyen gyakran mosogatod el magát a tálcát? Legalább 2-3 mosogatásonként muszáj lenne konyhai tisztítóval szép fényesre sikálni, különben rengeteg oda nem illő dolog (zsír, nyers hús leve, gyümölcslé, rászáradt ételdarabkák) halmozódhat fel rajta, ami tovább rontja a higiéniai statisztikánkat. 

A fenti pontok alapján gondold újra a konyhádat! 

Ha tetszett, oszd meg a cikket te is! Köszönöm! Sőt, ajánlok egy másikat is: Ilyen gyakran cseréld le a használati tárgyakat

Kövess Facebookon motiváló, érdekes és vicces bejegyzésekért!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*