Otthonos lakás – így érd el 8 apró trükkel

Otthonos lakás kialakítása nyolc egyszerű tippel

Az otthonos lakás ízlés dolga is, de van azért pár trükk, amelyek alkalmazásával harmonikus kinézetet tudsz kölcsönözni hajlékodnak.

Ha a lakásod megfelel néhány egyszerű kritériumnak, olyan hellyé alakíthatod, ahová jó hazatérni. Az otthonos lakás ugyanis nem csak a személyes tárgyak felhalmozásából áll: bizonyos alapelvek betartása ugyanúgy nélkülözhetetlen hozzá.

#1.Világos kanapé, sok lehetőség

Ha épp kanapévásárlás előtt állsz, érdemes egyszínűt választani, mert ahhoz mind a színes szőnyeg, mind a mintás párnák jól passzolnak. Legjobb, ha a kanapé fehér vagy világos szürke színű, ezek adják a legtöbb lehetőséget a dekorálásra. Ha már van kanapéd, ami netalán épp sötét színű vagy mintás, egy világos ágytakaró beszerzésével megoldhatod a problémát.

#2. Keresd a fényt

A sötét szoba kisebbnek tűnik. Még a kis ablakos szobáknál is alkalmazhatsz trükköket: fesd a plafont és legalább három falat fehérre, így a sötétebb fal nem nyomja össze a teret! A világos színű függöny is inkább erősíti, mint elnyomja a fényt. Ha pedig sötét a padlód színe, keress hozzá világos szőnyegeket.

#3. Jól gondold át, mit hová teszel

Egy új lakás berendezésénél már az üres falak megmozgatják a fantáziánkat: ide jön majd a kanapé, ide a polcos szekrény… Figyelj nagyon oda, mert több tényező is beleszólhat az elképzelt képbe, például, hogy hol helyezkedik el a fűtőtest vagy hol jön le a telefon-és internet kábel.

#4. Ne kövesd a divatot túl nagy hévvel

Ahogy a ruhaiparban, úgy a lakberendezésben is évszakról évszakra változnak a trendek. Ha azonban nem szeretnél félévente kanapét cserélni, mert az előző már nem trendi, inkább igyekezz egyedi stílus kialakítására és időtálló bútorok beszerzésére, amikhez aztán az olcsóbb dekorációt – vázák, képek, szobrocskák, poszterek a falon – gyakrabban váltogathatod. Így az otthonos lakás hűen tükrözi személyiségedet is, miközben ad egy stabil hátteret, keretet az életednek.

#5. Tapétát csak egy falra

Ahogy a sötét tónusok, úgy a tapéta is hajlamos összenyomni a teret, ha túladagolják. Ha viszont csak az egyik falra ragasztod, izgalmas eredményt kapsz: a helyiség mélységet kap. A jól megválasztott tapéta egyediséget visz a szobába.

#6. Nézd meg, merre nyílik

Óriási bosszúságot tud okozni, ha későn tudatosul benned, hogy a sarokba szánt szekrényke nem fog elférni, mert rányílik az ajtó. Ugyanígy, tisztában kell lenned az ablakok nyílásirányával is. Nálunk helyszűke miatt a konyhai alsó ablakot sajnos csak bukóra lehet nyitni, mert máskülönben beleütközne a konyhapultba. Ez főleg ablakpucoláskor bosszantó.

#7. Teszteld a fali dekorációt

A falra szánt dekoráció elhelyezése komplikáltabb, mint amilyennek elsőre tűnik. Hogy harmonikus kompozíciót érj el, először teszteld a képek egymáshoz való viszonyát a földön. Ott addig tudod rakosgatni a képeket, amíg ki nem jön a tökéletes kompozíció.

#8. A kopasz bútor nem esztétikus

Minden bútortípusnak megvan a maga kiegészítő dekorációja. Kisebb asztalkára helyezz lámpát, de ügyelj, hogy a talapzata ne legyen túl széles, ne foglaljon el sok helyet az asztalból. Egy feltűnő borítójú könyv is lehet szép kiegészítő, ha nagyobb asztalra teszed. A szekrény tetejére rakj gyertyákat és vázákat különböző méretekben!

Te hogy képzeled el az otthonos lakás fogalmát? Adj nekünk tippeket hozzászólásban!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*