Gondolkodj másképp és kezdj el több pénzt keresni

Hogyan tudok több pénzt keresni

A gazdagok másképp tekintenek a pénzre és a pénzkeresésre, mint a szegények. Hogyan tudnál te is több pénzt keresni? Változtass a gondolkodásmódodon! Tippek a cikkben!

Gondolkodj másképp és kezdj el több pénzt keresni

Nr. 1. Nem a mennyiség a lényeg

Régen: a XX. század elején a „dolgozz sokat” elve működött. Az embereknek sok-sok erőfeszítést kellett hozni, hogy képesek legyenek eltartani a családot. Ezt a felsőoktatás térhódításával egyre inkább felváltotta a „tanulj sokat, hogy jó állásod legyen” elve. Minél okosabb leszel, annál zsírosabb állást tudsz megcsípni magadnak.

Most: a „dolgozz szenvedéllyel” elvét követve mindegy, mi a végzettséged! Ha van olyan terület, ahol kiemelkedő vagy, ahol igazán jól érzed magad és ki tudsz teljesedni, pillanatok alatt, akár a semmiből is képes vagy üzletet építeni és több pénzt keresni. Gondolj csak bele: ma egy menő gasztroblogger akár többszörösét is megkeresi annak a pénznek, amit például egy irodavezető keres a sok felelősséggel járó, monoton, napi tíz órás munkájával.

Nr. 2. Nem mindegy, miért dolgozol

Szűkös mentalitás: az anyagi gondokkal küzdők hónapról hónapra élnek és csak azért dolgoznak, hogy ki tudják fizetni a számláikat. Olyan dolgokra költik a pénzüket, amikre szükségük van és spórolnak a gyerek taníttatására, hogy legalább neki jobb élete legyen a jövőben.

Bőség mentalitás: a gazdagok azért dolgoznak, hogy a pénzből azt csinálhassák, amit szeretnének. Több szabadidőt akarnak. Szívesen adakoznak és adományaikért, segítségükért nem várnak cserébe semmit. Azt veszik meg, amit szeretnének és nem azt, ami szükséges.

Így változtass: keress új célt, amiért dolgozol! Ne az legyen az egyedüli cél, hogy előremenekülj a pénztelen időszakok elől, hanem kezdd el piciben a gyűjtögetést és fektess olyanba, ami később még több pénzt hozhat, például, egy tanfolyamba.

Nr. 3. A figyelem fókusza

Szűkös mentalitás: arra fókuszálnak, ami nincs meg vagy ami régen volt (munkahely, ház, pénz). Félnek, hogy elveszítik azt a kicsit, amijük van. Panaszkodnak a körülményekre, a kormányra, a balszerencsét okolják. Nem osztoznak.

Bőség mentalitás: arra fókuszálnak, ami van és hogy hogyan tudnának még többet kihozni belőle. Folyamatosan fejlesztik önmagukat és keresik a lehetőségeket a gyarapodásra. Megbecsülik, amijük van, de osztoznak is rajta, ha szükséges.

Így változtass: hagyj fel a hiány alapú gondolkodással, mivel így nem fogsz tudni kiszabadulni a negatív spirálból! Pontosan határozd meg, akár írd is le, milyen gazdasági helyzetben vagy jelenleg és hová akarsz eljutni. Szedd össze azokat a változásokat, amelyek szükségesek az anyagi helyzeted javításához! Minden napra tűzz ki egy -akár apró- cselekedetet, amely közelebb visz a célod beteljesüléséhez.

Nr. 4. Az adás és az elfogadás képessége

Ha nem vagy egyensúlyban: ha hozzá vagy szokva, hogy mindig csak kapsz, önellátás nélkül, nyilván nem vagy rendben. Másoknak olyan célzásokat teszel, hogy neked nincs mit adnod cserébe, és ők úgy tekintenek rád, mint aki nem képes visszaadni a szívességet. Ugyanez van az adással is: ha erőn felül, saját magad kárára mindig csak adsz, egy idő után saját magadat szorítod ki a lehetőségekből.

Ha egyensúlyban vagy: nincs elmozdulás egyik vagy másik irányba. Szívesen fogadsz el másoktól segítséget és te is minden további ellenszolgáltatás nélkül adsz.

Így változtass: ha túl sokat segítesz és sosem kapod vissza, tanuld meg kiszűrni a „pióca” embereket, akik önsajnáltatással akarnak rajtad élősködni. Ha túl sokat kapsz, tanulj meg adni, és fontos, hogy megértsd: a viszonzás nem mindig ugyanattól érkezik majd, akinek te adtál. A mindenség örök körforgásban van. Ma talán te segítesz bevásárolni a szomszéd néninek, jövő héten pedig téged segít ki valamivel egy ismerősöd.

Nr. 5. A korlátozó hitrendszered

Szűkös gondolkodás: rengeteg ember ilyen mondatokat hallott a szüleitől kiskorában: „a pénz mocskos dolog”; „a gazdagok lopnak, csalnak és hazudnak”; „nem engedhetjük meg magunknak”; „a pénz nem boldogít”.

A szűkös gondolkodás tünetei: megállás nélkül dolgozol, mégis csak az alapvető szükségleteid kielégítésére van pénzed. Az is lehet, hogy van elég pénzed, de utálod a munkádat. Ha több pénzed van, mint a rokonságnak, kényelmetlenül, szinte már bűnösnek érzed magad emiatt. Számodra az a természetes, hogy a pénz, amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan el is megy. Amint kicsit egyenesbe jönnél, rögtön fellép 1-2 váratlan kiadás.

Így változtass: a pénzzel kapcsolatos negatív érzelmeid sajnos nem segítenek a helyzet javításán. Nézz magadba és őszintén válaszolj: úgy gondolod, a pénz rossz és káros? Cseréld le magadban a korlátozó gondolatokat erre: „megérdemlem a pénzt”, „méltó vagyok a pénzre”! Ismételd el magadnak minden nap!

Nr. 6. Önbecsülés – ennyit érsz

Bevételeink azt is tükrözik, mennyire értékeljük saját magunkat.

Alacsony önértékelés: állandóan másokhoz hasonlítgatod magad és azon feszengsz, hogy mindenkinek megfelelj, mindenben jó legyél. Nem mondasz nemet, nehogy megsértődjön valaki; mások véleménye túl sokat jelent számodra; másokra vesztegeted az időt, míg magadat háttérbe szorítod. Mindezek eredményeképpen nem értékeled magad eléggé, saját jelentőségedet kérdőjelezed meg.

Megfelelő önértékelés: a sikeres emberek kellően értékelik az energiájukat és az erőfeszítéseiket. Vannak példaképeik, de azok nem frusztrálóan, hanem inspirálóan hatnak rájuk. Eredményeiket inkább saját múltbéli eredményeikhez szeretik hasonlítgatni.

Így változtass: egyedi és különleges vagy. Kezdj naplót vezetni, amiben írod, hogyan változol, milyen új szokásokat vezetsz be. Egy-két hónap múlva sokkal szembeötlőbb lesz a változás, amin keresztülmentél. Hirtelen más megvilágításba kerül majd a befektetett idő és energia, mert látni fogod a fejlődési ívet, amit leírtál.

Nr. 7. Kilépés a komfortzónából

Szűkös gondolkodás: a szűkös gondolkodású emberek azt vallják, hogy a pénz az alapvető szükségletekre való, mint például élelmet vásárolni, csekkeket befizetni. Ennél nagyobb célok szerintük csak akkor valósulhatnak meg, ha komoly spórolásba kezdenek.

Bőség gondolkodás: a gazdag mentalitású embereket az alapvető szükségletek kielégítésén túl saját álmaik, vágyaik elérése izgatja. Amikor a költségvetésüket készítik, az ezekhez kapcsolódó kiadásokat is belekalkulálják és folyamatosan keresik a módját, hogyan tudnának több pénzt keresni ezekre. A lehetőségek pedig egyre csak jönnek, hiszen ők nyitott szívvel fogadják a jeleket.

Így változtass: lépj ki a komfortzónából! Minden nap tegyél meg egy picivel többet az álmaidért! Ez járhat plusz munkával, de ugyanúgy lemondással is. Tipikus példa erre az impulzív vásárlás, amikor csak azért veszel meg valamit, mert akciós és „majd jó lesz még”. Húzz meg egy határt és ne engedj folyton a csábításnak.

Nr. 8. Nagy összegű pénz

Szűkös gondolkodás: ha ide tartozol, óriási örömöt és eufóriát érzel, amikor nagyobb pénzösszeghez jutsz. Ugyanabban a pillanatban szorongást is, nehogy elveszítsd vagy valaki elvegye tőled. Azonnal szeretnéd elkölteni, vagy inkább elzárni örökre, hogy soha senki meg ne tudja. Az érzelmek széles skáláját mozgatja meg benned a nagy összegű pénz.

Bőség gondolkodás: bármilyen összegről is van szó, nem vált ki belőled szélsőséges érzelmeket. Minden pénzt ugyanolyan hálával fogadsz és úgy gondolod, megérdemled.

Így változtass: gyakorold a pénzhez való viszonyodat először kicsiben. Mit érzel, ha 100 forint van a markodban? És ha elveszíted? Valószínűleg nem fogsz érte hegyeket megmozgatni. Ugyanezt az attitűdöt alkalmazd akkor is, amikor nagyobb összeget kapsz.

Tom Corley egy amerikai szakember, aki öt éven át tanulmányozta az anyagi bőségben, valamint a pénzszűkében élők szokásait. Arra a következtetésre jutott, hogy az úgynevezett „gazdagok szokásai” nem annyira cselekvések, inkább gondolkodásmódban és hozzáállásban mutatnak különbséget. Azt vette észre, hogy a jelentős bevétellel (évi 160 ezer dollár és afelett) rendelkező emberek inkább optimisták és mindenért hálásak, amit az élettől kapnak. A boldogság is szerepel a „listájukon”.

Ő maga is kipróbálta a gazdagok gondolkodásmódját és öt hónap alatt képes volt az anyagi helyzetén javítani, több pénzt keresni, ráadásul megszabadult az évek alatt felhalmozott visszahúzó gondolatoktól, felszámolta mérgező kapcsolatait és új lehetőségeket fedezett fel a fejlődéshez. Próbáld ki te is a pontokba szedett tanácsokat!

Ha tetszett, oszd meg te is! Köszönöm szépen!

Instagram oldalamon motiváló idézeteket találsz. Kövess te is!

Facebook oldalamon érdekes történeteket, frappáns és vicces idézeteket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*