10 apró pénzügyi szokás, amit érdemes minél előbb felvenni

Új pénzügyi szokás bevezetése

Való igaz, hogy azok a nagy ígéretek, amelyeket január 1-jén teszünk magunknak (tudod, az „Új év, új én!”-ek) gyakran kudarcra vannak ítélve. Ám ez általában azért van, mert nem szánunk időt arra, hogy kitaláljuk, pontosan hogyan fogjuk megvalósítani. Nincs ez másképp a pénzügyi szokások terén sem.

Ha olyan nagyra törő célokat tűzöl ki, amelyek nem veszik figyelembe azt, hogy milyen ember vagy most – vagy azt, hogy milyen napi erőfeszítéseket igényel a megvalósításuk -, akkor hajlamos vagy elhinni magadról, hogy nem vagy képes a változásra. Pedig DE, képes vagy!

Fontold meg, hogy kicsiben kezded. Van, ami alátámasztja azt az elképzelést, hogy a nagy célok elérésének kulcsa az, hogy falatnyi méretű feladatokra bontjuk őket. De menjünk egy lépéssel tovább. A jó fogadalom (vagy bármilyen cél) kulcsa a jó szokások kialakítása – apró napi (vagy heti, havi vagy negyedéves) győzelmek sorozata, amelyek megvalósíthatónak tűnnek, és motiválni fognak a folytatásra.

Tudjuk, hogy sokan készülnek nagy változásokra. Ha aggódsz, hogy hogyan kezdj neki, először próbálj meg felvenni az alábbi szokások közül egyet (vagy többet). Mint minden rutin, ezek is kényelmetlenek lehetnek eleinte, de meglehetősen alacsony lépcsőfokúak – gondolj rájuk úgy, mint a bemelegítő rutinra, amely támogatni fog, miközben a nagyobb elhatározások felé haladsz egy stabil pénzügyi szokás kialakításában!

Új pénzügyi szokás bevezetése számlaegyenleg ellenőrzése

1. Vedd be a napi rutinodba a számlaegyenlegek ellenőrzését

Tudjuk, tudjuk. A folyószámlád frusztráló lehet, különösen, ha új vagy a gyakorlatban. De tudod, mi az, amit még nehezebb megnézni? A folyószámlahitel díjakat. Vedd be a reggeli rutinodba a bankszámlaegyenleged ellenőrzését – talán rögtön az e-mail-ellenőrzés után? Vagy mielőtt elkezdenél a TikTokon cirkálni? A végén még azon kapod magad, hogy a szokás automatikussá válik! Még ha tudod is, hogy van elég pénzed a számlák kifizetésére, a reggeli ellenőrzés segíthet átnézni a tegnapi kiadásokat, és átállítani a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódodat az előtted álló napra.

2. Minden hónapot kezdj költségvetéssel

Sok ember számára a „költségvetés” egy frusztráló szó. De rengeteg különböző megközelítés létezik a havi kiadások nyomon követésére. Ha a múltban küzdöttél egy stratégiával, idén talán próbálj ki egy új pénzügyi szokást! A lényeg, hogy olyan költségvetést állíts össze, amelyet nem érzel büntetésnek – és aztán körülbelül hetente ellenőrizd, hogy még mindig a helyes úton jársz-e.

3. Először magadat fizesd ki

Íme, a pénzügyi szokás, amit a legnagyobb pénzügyi guruk elsőként ajánlanak. Amikor a fizetés megérkezik, azonnal oszd el, így kisebb valószínűséggel költesz olyan pénzt már az első napon, amire valójában szükséged van. Ez egy olyan pénzkezelési rutin, amit különösebb erőfeszítés nélkül megtehetsz: fizess ki minden számlát, amit csak tudsz előre. Tedd félre a „Jövőbeli Te” pénzedet (a pénzt, amit a különböző céljaidra félreteszel), lehetőleg olyan számlán, amit nem látsz, amikor a napi kiadási számládat ellenőrzöd, és ha lehet, automatikus átutalással, hogy a kisujjadat se kelljen mozdítanod. Ha van a fő folyószámlához kapcsolódó megtakarítási számlád, tegyél félre egy keveset a jövőbeni, nem havi kiadásokra is – állatorvosi számlák, olajcsere, ilyesmi.

4. Automatizáld a megtakarításaidat és a számláidat

Nehezen számodra egy új pénzügyi szokás bevezetése? Hagyd, hogy a számláid megtegyék ezt helyetted. Sok banki platform és kártya kínál cash back vagy „automatikus megtakarítás” funkciókat (egyesek még ösztönzik is őket azzal, hogy magasabb kamatokat kínálnak neked), egyes számlázók (például biztosítótársaságok) pedig kedvezményeket kínálnak, ha automatikus fizetést állítasz be.

5. Ne tedd félre, tedd el: a bizonylatok sorsa

Alkalmazz rendszerezési trükköt mindazokra a számlákra, amelyeket meg kell őrizned az adózás idejére! A fizikai bizonylatok esetében jelölj ki egy mappát vagy borítékot, és tartsd egy könnyen hozzáférhető helyen. (Ha szuper-szervezett vagy és/vagy sok nyugtával foglalkozol, akkor akár minden hónapra új borítékot is készíthetsz). A digitális bizonylatok esetében állíts be néhány szabályt az e-mail postaládádba, hogy a beérkező bizonylatok egy bizonyos postaládába vagy címkébe kerüljenek.

6. Kövesd nyomon a céljaid elérését

Nincs új pénzügyi szokás önellenőrzés nélkül! Készíts egy táblázatot, de akár egy öntapadós cetli a számítógéped monitorjára ragasztva is működne. Bárhogyan is csinálod, vezess havi táblázatot a megtakarítási vagy befektetési cél felé tett előrehaladásodról, legyen az egy nyaralás néhány hónap múlva vagy egy lakáselőleg. Valami nagy dolgot építesz, és megérdemled, hogy láthasd, hogyan érsz oda.

Új pénzügyi szokás kialakítása

7. Alakíts ki egy adományozási szokást

Az ünnepek és az adószezon csodálatos időszak az adakozásra, de gondolj erre is: a legtöbb jótékonysági szervezetnek rengeteg visszatérő költsége van. (Ha például egy élelmiszer-alapú szervezetről van szó, képzeld el, hogy te és a családod mennyi élelmiszert fogyasztasz el egy hét alatt.) Működési költségvetésüket is a várható adományok alapján tervezik meg, vagyis azt, hogy milyen forrásokat tudnak adni. Tehát a legjobb módja annak, hogy támogasd a számodra fontos ügyeket, ha elkötelezed magad egy rendszeres adományozási ütemterv mellett – ahelyett, hogy egyszeri nagy összeget adnál.

Ha közvetlenül családnak adományoznál, ezt a weboldalt ajánlom: https://segitekegycsaladot.hu/

8. Vezess negyedévente naplót a pénzzel kapcsolatos gondolkodásmódról

A pénzügyi céljaid eléréséhez szükséges munka fele mentális – különösen, ha egész életedben arra kondicionáltak, hogy azt hidd, rosszul bánsz a pénzzel. Bár hosszú távon motivált és elkötelezett lehetsz, azonban az egészséges pénzzel kapcsolatos gondolkodásmód eléréséhez időre van szükség. Ahogy a mítoszok és a mérgező gondolkodási minták kigyomlálásán dolgozol, bőven lesz mit lejegyzetelni, a gyermekként tanult, pénzzel kapcsolatos leckék felidézésétől kezdve a belső monológjaid átformálásáig. Mindez remek arra, hogy felismerhesd a pénzügyi céljaid elérését gátló gondolatokat.

9. Pénzügyi szokás: elfogadom, hogy minden változik

Az infláció magas, a piacok kiszámíthatatlanok, és a dolgok nem biztos, hogy egyhamar megnyugszanak. Ha szorongsz a pénzed miatt, biztosan nem vagy egyedül. Tehetsz azellen, hogy ne érjen váratlanul egy esetleges krach.

10. Vedd meg azt az átkozott tejeskávét! (vagy virágot, vagy …)

Egyes szakértők azt akarják elhitetni veled, hogy az apróságok – a reggeli kávé, a heti virág, a drágább vécépapír, a happy-hour koktél – a hosszú távú pénzügyi sikered útjában állnak. De ezek az apró kiadások nem állnak a közelgő milliomos státuszod útjába – hidd el. Különben is, soha senkinek nem tett jót az önsanyargatás. (Kivéve a gyűlölőidet. A gyűlölőid imádják, amikor ostorozod magad. 😀 ) Ezek a kis vásárlások sokkal élvezetesebbé teszik az életet. És a sok munkáért, amit egy-egy pénzügyi szokás kialakításáért tettél, megérdemelsz egy kis kényeztetést.

forrás: https://www.ellevest.com/

Te is így hitted? Jobb, ha tudod: ezek csak mítoszok! https://motiwoman.hu/ot-hamis-sporolas-mitosz/