A méhpempő 10 előnye

A természetes gyógyszerek egyik legértékesebb csoportja a méhpollen, a propolisz és a méhpempő. Ez utóbbi talán a legkevésbé ismert a trióból. Ismerd meg, mire használhatod!

Mi az a méhpempő? 

A méhpempő egy egyedülálló, sűrű, tejszerű anyag, amelyet a dolgozó méhek állítanak elő és etetnek a méhkirálynővel. Ez a méhkirálynő egyetlen táplálékforrása, amely növeli az életerejét. A dolgozó méhek a mézet és a méhpollent a torkukban lévő mirigyek enzimeivel keverik össze, hogy a méhpempőt előállítsák.

Milyen előnyei vannak?

A méhpempőt hasznos táplálékkiegészítőnek tartják, arra alapozva, hogy a méhkirálynő mérete, ereje, állóképessége, termékenységi rátája és élettartama a többi méhhez képest kiemelkedő.

Összetétele hasonló a virágporéhoz. Kalóriát tartalmaz, mivel tele van tápanyagokkal, tartalmazza mind a nyolc esszenciális aminosavat, tömve van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és hormonszerű anyagokkal. Magas a pantoténsav (B5-vitamin), a stressz elleni vitamin tartalma, és egyes vizsgálatok szerint növeli a stresszel szembeni állóképességet is. Körülbelül 12% fehérjét, 5-6% lipideket és 12-15% szénhidrátot tartalmaz.

A méhpempő, amelyet történelmileg a termékenységgel hoznak összefüggésbe, a bélrendszer egészségét szolgáló, jótékony hatású probiotikumokat is tartalmaz (a bioaktív vegyületek megőrzése érdekében hűtőben kell tárolni), és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, többek között segít a betegségek megelőzésében és a vakcinák által a szervezetre gyakorolt stressz leküzdésében.

A méhpempő 10 előnye

Milyen gyógyító tulajdonságai vannak a méhpempőnek?

Íme a méhpempő 10 gyógyhatása:

  1. Általánosságban erősíti az immunrendszert, különösen a nyálkahártya-gyulladást gyógyítja. A mézhez hasonlóan segít az asztmás megbetegedéseken is.
  2. Tanulmányok kimutatták a szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt jótékony hatását. 
  3. Javítja a vércukorszintet, valamint a cukorbetegséggel kapcsolatos fekélyeket.
  4. Segít a vérszegénység elleni küzdelemben azáltal, hogy enyhén növeli a vörösvértestek számát.
  5. A rendszeresen fogyasztó férfiaknál növeli a tesztoszteronszintet, valamint javítja a sperma minőségét. A méhpempő növeli a libidót is.
  6. Napi 3000 mg méhpempő fogyasztása összefüggésbe hozható a kognitív képességek javulásával közép- és idősebb korban, és védelmet nyújt az Alzheimer-kórral szemben.
  7. Növeli a bőr kollagéntartalmát és javítja a textúráját. Sebgyógyításra is használják; növeli a fibroblasztok vándorlását, a kötőszövetben lévő, kollagént termelő sejteket. Kozmetikai bőrápoló termékként is használható. 
  8. Tápanyag-kombinációjának köszönhetően a méhpempő (más méhészeti termékekkel kombinálva) enyhíti a kellemetlen premenstruációs tüneteket, például az ingerlékenységet, a súlyingadozást és a vízvisszatartást.
  9. Enyhíti a klimax szimptómáit. Előzetes kutatások kimutatták, hogy a méhpempő véd a csontritkulás ellen azáltal, hogy csökkenti a csontfelszívódást (csontritkulásgátló).
  10. Antiproliferatív hatást fejt ki a neuroblastóma sejtekre, azaz gátolja a beteg sejtek sejtosztódását és szaporodását. Így potenciálisan rákellenes szuperélelmiszer.

Érdemes megfontolni  az 50-250 mg (akár 300 mg) napi egy-két alkalommal történő adagolását.

A méhpempő 10 előnye - méh virágpor gyűjtés közben

Biztonságos a méhpempő?

Mint minden méhészeti termék esetében, az allergiás reakciók a leggyakoribb mellékhatások. Ha ismert allergia áll fenn a tűlevelű és a nyárfafélékkel szemben, a méhpempőt kerülni kell. Az allergiás reakciók az enyhétől (pl. enyhe gyomor-bélrendszeri zavarok) a súlyosig (pl. asztma, bélvérzés) terjedhetnek.

Forrás: https://www.nutritionist-resource.org.uk/

Miért érdemes a teljes kiőrlésű pékárukat beiktatni az étrendedbe? Olvasd el ITT!

Youtube-csatornámon érkeznek az új és érdekes videók. Kövess te is!