Hajnövesztés gyorsan és hatékonyan

A hajnövesztés folyamatát nehéz kivárni, de van, ami felgyorsíthatja

Bár a haj a leggyorsabban növekvő szövet az emberi testben, a hajnövesztés végtelen várakozásnak tűnhet. De van segítség!

A Trichological Society szerint a haj átlagos növekedési sebessége 0,5-1,7 centiméter havonta, ami minimálisnak tűnhet – különösen akkor, amikor várakozol, hogy megtörténjen.

Hajnövesztés, ahogy a profik csinálják

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia Egyesület (AAD) szerint normális, ha naponta 50 és 100 hajszálat hullatsz, de ha úgy gondolod, hogy a növekedésed közben elmarad, vannak bizonyos módosítások, amelyeket a mindennapi hajápolásodban elvégezhetsz, hogy fokozd annak növekedését. Megpróbálhatsz más hajkefét használni, beállíthatod, hogy milyen gyakran használod a hajszárítót, hogy megállítsd a károsodást, vagy a hajnövesztő olajokat és a gyorsabb növekedést elősegítő ételeket is beillesztheted a rutinodba.

Ezek azok a titkok és házi szerek, amelyek gyorsan és hatékonyan segítik a hajnövesztés folyamatát, a legjobb bőrgyógyászok, sztárfodrászok, bőrápolási szakértők szerint.

Az egészséges hajra megéri várni!

1. Vágasd gyakran a hajad

Talán ellentmondásosnak tűnhet, de ha hosszú hajat szeretnél, ami valóban egészséges, akkor rendszeresen trimmeltetned kell. „Bár a hajvágástól nem nő gyorsabban a hajad, megszabadít a töredezett hajvégektől, amelyek megtörik a hajadat” – magyarázza Michael Dueñas, Los Angelesben élő sztárfodrász. „A töredezés megszüntetése azt a látszatot kelti, hogy a hajad gyorsabban nő”. Végül is, egy töredező hajvég ahhoz vezethet, hogy a hajad veszít a hosszából – a fényről, a volumenről és a puhaságról nem is beszélve.

2. Táplálkozz megfelelően

A hosszú, erős haj nem csak attól függ, hogy milyen termékeket kensz a hajadra; attól is függ, hogy mit viszel be a szervezetedbe. „A hajnövesztés elősegítéséhez belülről kell táplálni a hajat” – magyarázza Dr. Francesca Fusco, New York-i bőrgyógyász. Tehát milyen ételektől nő gyorsabban a hajkorona? Azok, amelyek magas fehérjetartalmúak, a haj építőkövei, beleértve a húsokat és más forrásokat. Próbáld meg növelni a fehérjebevitelt olyan ételekkel, mint a hal, a bab, a diófélék és a teljes kiőrlésű gabonák. Még, ha nem is vagy húsimádó, akkor is törekedj a magas fehérjetartalmú étrendre a siker érdekében. Azok a nők, akik nem jutnak hozzá eléghez, gyakran tapasztalnak több hajhullást.

3. Szedj vitaminokat a hajnövesztés maximalizálásáért

Ha az étrended nem lát el elég tápanyaggal, egy étrendkiegészítő sokat segíthet. „Keress olyan multivitamint, amelyet hajra, bőrre és körömre alkottak” – javasolja Dr. Fusco. „Ezek olyan fontos vitaminokat tartalmaznak, mint a biotin, valamint a C- és B-vitaminok, amelyek támogathatják a haj egészségét.” 

4. Samponozz kevesebbet és hidratálj többet

Az, hogy milyen gyakran samponozod a hajad, valóban hatással van annak egészségére. „A hajmosás heti két-három alkalommal teszi lehetővé, hogy a természetes olajok behatoljanak a hajadba, így az hidratálódni és javítani tudja magát” – magyarázza Ken Paves, egy Los Angeles-i sztárfodrász. A gyors dúsabb és teltebb kinézetű hajhoz válassz olyan sampont, amelyen „volumennövelő” vagy „dúsító” felirat szerepel.

Ha rendszeresen bevonjuk a szálakat selymes mélykondicionálóval vagy hajmaszkkal, illetve hajpakolással, az szintén segíthet megelőzni a károsodást, miközben a szálakat kibontja. Hetente egyszer kenj fel egy boltban vásárolt vagy házikészítésű hajmaszkot a tövektől a hajvégekig: Liana Zingarino, New York-i szabadúszó fodrász szerint a fahéjjal serkentheted a vérkeringést, így gyorsan erősebb és hosszabb hajat eredményezhetsz.

5. Hagyj fel a szőkítéssel

Bármennyire is elegánsan néz ki a platinaszőke haj, a sötétebb árnyalatról a világos szőkére váltás állhat közéd és a lehető leghosszabb hajad közé. „Ha a haj kutikula sérül a szőkítéstől, akkor több törés vagy töredezett hajvég jelenhet meg” – magyarázza Elizabeth Hiserodt, a New York-i Cutler Salon vezető munkatársa. „Minél kevesebb kémiai kezeléssel kezeljük, annál jobban nő a hajunk.”

6. Kerüld a túlzott hőformázást

Ha muszáj hőt használnod, azt ajánljuk, hogy csökkentsd a hőmérsékletet, és mindig használj hővédőt – különben azt kockáztatod, hogy károsítod a hajad, ami töredezéshez és göndörödéshez vezet és megakadályozhatja a hajnövesztés folyamatát.

A hőformázást csúnyán visszavetheti a hajnövesztés eredményességét

7. Rendszeresen fésülködj

Fáradtan csábítónak tűnhet, ha fésületlen hajjal fekszel le, de néhány gyors simítással jót tehetsz a hajad és a fejbőröd általános egészségének. „A fejbőrnél kezdve használj vaddisznósörtés kefét, hogy a fejbőröd olajait egyenletesen oszlasd el a hajadon, így az természetesen hidratált marad” – ajánlja Meri Kate O’Connor, a nyugat-hollywoodi Cooper sztárstylistája.

Bónusz: Ez az egyszerű lépés minden este segít a vérkeringés fokozásában is, ami hozzájárul ahhoz, hogy a fejbőröd egészségesebb legyen.

8. Vedd hűvösebbre a zuhanyt, és koncentrálj a fejbőr ápolására

A forró zuhany kiszáríthatja a bőrödet – és a hajadnak is durva. „Csökkentsd le a víz hőmérsékletét fürdéskor” – javasolja Paves, és adj a fejbőrödnek egy kis extra szeretetet. Samponozás közben masszírozd meg az ujjaiddal, hogy mélyen eltávolítsd a szennyeződéseket, és segítsd a vérkeringést.

9. Védd a hajat a fizikai károsodástól

A haj különösen hajlamos a törésre, ha nedves, ezért inkább mosás előtt fésüld ki. A víznek való kitettség megduzzasztja és megnyújtja a hajszálakat, ami miatt a zsindelyszerű külső réteg megemelkedik, és az ilyen állapotban a fésülködésből eredő plusz stressz törést okozhat.

Ha vizes állapotban kell kibontani a hajad, akkor csináld helyesen: tegyél fel egy kiváló minőségű kondicionálót a hajtövektől a hajvégekig, és a súrlódás csökkentése érdekében használj kíméletesebb, széles fogú fésűt vagy hajkefét, a hajvégektől felfelé haladva, kis szakaszokban, hogy elkerüld a haj tépését.

10. Aludj selyem párnahuzaton

A szebb haj egyik napról a másikra is lehetséges – csak a párnahuzatot kell lecserélni, és élvezni a selyem, hajra gyakorolt egészségvédő hatását. „A selyem segít elkerülni a csomókat és a töredezést” – mondja Dr. Jesleen Ahluwalia, a New York-i Mount Sinai klinikai bőrgyógyász professzorának asszisztense. Minél kevesebb törést tapasztal a hajad, annál hosszabb lesz. 

forrás: https://www.goodhousekeeping.com/beauty/hair/a34377/how-to-grow-hair-faster-tips/

Ezek az élelmiszerek hozzájárulhatnak a hajnövesztés folyamatának felgyorsításához is: