„Viszketős szék” motiváció

A motiváció a kellemetlenséggel növelhető legjobban

Hipotetikus kérdés a motivációról: hol tudnál hatékonyabban dolgozni? A tengerparton fekve a barátaiddal, vagy egyedül ülve egy irodai szobában?

Lefogadom, hogy az olvasók többsége sokkal produktívabb lenne az irodai szobában.  A tengerpart nagyszerű, de a barátok zavaró beszélgetései és a nap lusta sugarai között nem éppen a produktivitás jut először az ember eszébe. 

A kellemetlenség felhasználása a motiváció eléréséhez

Azt hiszem, ez az elv sok mindenre igaz: amikor minden tökéletesen megy, kevesebb dolog készül el. Chris Guillebeau-nak a The Art of Nonconformity-től nemrég volt egy remek bejegyzése arról, hogyan motiválja őt a bizonytalanság. Általánosítsuk az elméletét, és mondjuk azt, hogy az életed mélypontjai gyakran a legtermékenyebbek.

Gondolj arra, mintha egy viszketős székben ülnél. A kényelmetlenség valószínűleg motivációt adna neked, hogy felállj és csinálj valamit. A puha, bőrből készült nyugágyak viszont arra késztetnek, hogy elaludj.

Magamról tudom, hogy azok az időszakok, amikor a legtöbb munkát végeztem, nem akkor voltak, amikor kielégítő jövedelemre tettem szert. Akkor dolgoztam a legtöbbet, amikor napi fillérekből éltem.

Fordítsd erősséggé a nehéz időket

Lovagold meg az apályt

A siker általában nem állandó, hanem hullámzik. Lesz olyan hónapod, amikor semmi sem állíthat meg, és kevés kivétellel győzelmeket aratsz. Aztán eljönnek a kellemetlen visszaesések időszakai is.

Bár a legtöbb ember folyamatosan az élvezetes győzelmeket keresi, úgy gondolom, hogy a jó és a rossz áramlása hasznos lehet. A hullámvölgy alatt a kellemetlenségeket arra használhatod, hogy új magasságok felé motiváld magad.  Az a termelékenység, amelyet az apály fázisában érvényesítesz, sokkal jobbá teszi a következő áramlási fázist.

A hullámvölgyek is a siker felé vezető út építőkövei

Egyéb motiváló tényezők

A „viszketős szék” természetesen nem az egyetlen módja annak, hogy a motiváció elérhető legyen. Motiválhat a céltudatosság érzése vagy a kreatív szenvedély. Lehetsz egyszerre boldog és ambiciózus.

Ha azonban kényelmetlen helyzetben találod magad, miért ne használnád ki?  Ahelyett, hogy gyengeségnek tekintenéd a mélypontot az életedben, tedd erősséggé.

Van, aki azt tapasztalja, hogy jobban fejlődik, ha egy kapcsolaton kívül van, mint ha benne.  Bár ez messze nem általános igazság, az egyedüllét olyan változásokra sarkallhat, amelyekre egyébként nem tennél szert. 

Persze vannak, akiknek pont az ellenkezője igaz: ha párkapcsolatban élnek, jobban tudnak koncentrálni. Ki kell csavarni azt, amid van, az utolsó cseppig. Ha egyedül vagy, használd ki az extra időt és szabadságot arra, hogy előrébb lendítsd magad. Ha együtt vagytok, használjátok az extra érzelmi támogatást arra, hogy megéljétek a magaslatokat. Ugyanez vonatkozik arra is, hogy szegény vagy gazdag, egészségtelen vagy fitt, elfoglalt, vagy korlátlan időd van.

Nem azt mondom, hogy kerüld el azokat a dolgokat, amelyek kényelmessé vagy boldoggá tesznek. Az valószínűleg még kevesebb motiváció elérését eredményezne. De fel kell ismerned, hogy a hullám melyik részén vagy, és meg kell tanulnod, hogyan lovagold meg.  Ha történetesen visszaeső helyzetbe kerültél, használd azt hajtóerőként. 

forrás: https://www.scotthyoung.com/blog/2008/10/22/itchy-chair-motivation/

Ha további motiváció szükséges: