Légy te is napfénytudatos, védekezz a bőrrák ellen!

A bőrrák elleni védekezés a kulcsfontosságú

A nap ultraibolya sugarai már 15 perc alatt bőrkárosodást okozhatnak. A rettegett bőrrák különböző formái közül azonban sok, szerencsére megelőzhető.

A nap nem az egyetlen bőrkárosító ragadozó. A szolárium és a dohányzás is káros hatással lehet a test külső rétegére.

Melyek a bőrrák gyakori formái?

A bőrráknak számos formája lehet, de a három leggyakoribb a következő:

Bazálsejtes karcinóma

A bazálsejtes karcinóma a bőrrák leggyakoribb típusa. Jellemzően olyan bőrfelületen alakul ki, amely sok napfényt kap, például a fejbőrön, az arcon, az orron, a nyakon és a kezeken. Gyakran gömb alakú kinövésként jelenik meg, látható vérerekkel, fényes, rózsaszínű foltként vagy sebként, amely begyógyul, majd visszatér.

Laphámsejtes karcinóma

A laphámrák a bőrrák második leggyakoribb típusa. Szintén gyakran alakul ki a napnak kitett bőrön, például az arcon, a fülön, az ajkakon, a kézfejen, a karokon és a lábakon. A laphámrák gyakran egy kéregszerű vagy durva dudor, vörös, durva, lapos folt, gömb alakú dudor, amely növekszik és vérzik, vagy nem gyógyuló, esetleg gyógyuló és visszatérő sebek formájában jelenik meg.

Melanoma

A melanoma a bőrrák leghalálosabb formája. Kialakulhat a bőrön vagy egy meglévő anyajegyben. Az olyan anyajegyek, amelyek mérete, színe vagy alakja megváltozik, vagy amelyeken tünetek, például fájdalom, viszketés vagy vérzés jelentkezik, a melanoma jelei lehetnek. A melanoma a bőrön bárhol előfordulhat, beleértve a kezeket és a lábakat, a körmök vagy a lábujjkörmök alatt, valamint a szájban és a nemi szervek területén.

A bőrrák megelőzése

A bőrrák megelőzésének kulcsa, hogy ismerjük a napfény károsító hatásait, és tudjuk, hogyan tartsuk egészségesen a bőrt.

A fényvédő fontos, de nem kizárólag megoldás a bőrrák elleni védekezésben

Kerüld a napozást délelőtt 10 és délután 4 óra között

Ekkor a legintenzívebb a napsütés, és ekkor a legnagyobb az esélye a leégésnek. Ha ezekben az órákban a szabadban kell tartózkodnod, keress árnyékot egy esernyő, fa vagy más menedékhely segítségével. Árnyékban is használj védőruházatot és naptejet.

Legyél tisztában azokkal a gyógyszerekkel, amelyek növelik a napérzékenységet

Egyes vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek érzékenyebbé tehetnek a napfényre. A leggyakoribb gyógyszerek közé tartoznak az antihisztaminok, például a Benadryl; a nem szteroidos gyulladáscsökkentők, például a naproxen vagy az ibuprofen; bizonyos antibiotikumok, például a Bactrim vagy a tetraciklin; az antidepresszánsok; az antipszichotikumok és az szájon át bevehető cukorbetegség elleni gyógyszerek. Egyeztessünk gyógyszerésszel, ha kérdés merülne fel!

Vedd fel a megfelelő fejfedőt

Egy széles karimájú kalap megvédheti arcot, fület és nyakat. Ha baseballsapkát viselsz, ne feledd, hogy a nyakat és a fület is bekend naptejjel. Emellett viselj védőruházatot, amely eltakarja a fedetlen területeket.

Kerüld a szoláriumot

A szoláriumok káros ultraibolya A (UVA) és ultraibolya B (UVB) sugarakat bocsátanak ki, amelyek növelik a bőrrák kockázatát. Arra sincs bizonyíték, hogy a szolárium használata az „alapbarnulás” érdekében csökkentené a leégés kockázatát. Ezen túlmenően növeli a szürkehályog és a szemmelanoma kialakulásának esélyét is.

Hozz egészséges életmóddal kapcsolatos döntéseket

Viselkedésed és szokásaid befolyásolják bőröd egészségét. Ne dohányozz, mert károsítja a bőrben lévő kollagént és elasztint. Bőröd ápolása során használj enyhe szappanokat és napi hidratáló krémeket, valamint korlátozd a forró zuhanyzást, amely eltávolíthatja az esszenciális olajokat a bőrből. Igyál sok vizet, hogy hidratált maradj, és aludj eleget.

Végezz rendszeres bőrellenőrzést

Keresd az anyajegyek, szeplők vagy a bőr bármilyen meglévő vagy új elváltozását. Használj tükröt a nehezen látható területek értékeléséhez, és rendszeresen vizsgáltasd meg bőröd szakemberrel, hogy a lehető legbiztosabban elkerüld a bőrrák kialakulását!

Rendszeresen vizsgáltassuk meg magunkat bőrgyógyásszal!

Védd a gyermekedet is

A 6 hónaposnál fiatalabb gyermekeknél nem szabad naptejet használnunk, de védőruházat és árnyékolás segítségével védekezhetünk a napsugarak ellen. A félévesnél idősebb gyermekeknél rendszeresen alkalmazzunk fényvédő krémet.

Használjon fényvédőt

A fényvédő krémek magasabb faktorszáma fokozott védelmet jelent. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia legalább 30-as SPF használatát ajánlja. Felhős vagy hűvös napokon is használandó, mert a napsugárzás okozta károsodás akkor is előfordulhat. Kétóránként kend be magad újra. Úszás vagy izzadás után is érdemes újrakenni. Ellenőrizd a krém lejárati idejét, a szavatossági idő általában három év vagy annál kevesebb, ha magas hőmérsékleten tárolták.

Viselj UVA- és UVB-védelemmel ellátott napszemüveget.

A megfelelő, védő napszemüveg segít megelőzni a szem körüli érzékeny bőr károsodását, és blokkolja a napból érkező ultraibolya fényt, amely szürkehályogot okozhat.

forrás: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/be-sun-savvy-and-protect-yourself-from-skin-cancer

Egyéb fontos biztonsági intézkedések a nyárra: