Hogyan tanítsuk úszni a gyereket?

Úszni mindenkinek érdemes megtanulnia, de hogyan tanítsuk meg rá a gyerekeket?

Úszni mindenki számára szórakoztató élmény lehet, de fontos, hogy az elsajátítási folyamaton lassan és pontos lépések mentén haladjunk.

A nyár közeledtével nincs is jobb alkalom arra, hogy gyermekünket megismertessük a szórakoztató vízi tevékenységekkel! Ahhoz, hogy megtanítsd a őket erre a létszükségletű képességre, olvasd el ezt a praktikus útmutatót, amely biztosan a hasznodra lesz.

Miért tanuljon meg úszni a gyermekem?

Az úszni tanulással nem csak a vízi szórakozás világa nyílik meg! Az úszásoktatás fontos része például a taposás és a légzéstechnika elsajátítása, amelyek segítenek abban, hogy fiatal felfedezőink biztonságban legyenek a vízben és a víz körül. 

Az úszásoktatás továbbá fizikai és fejlődési előnyökkel is járhat a kicsik számára. Ez egy alacsony terhelésű testmozgás, amely segíthet a szív- és érrendszeri egészség, az erő és az állóképesség javításában. Emellett segíthet fejleszteni a koordinációt, az egyensúlyt, az önbizalmat és a szociális készségeket.

Nincs is jobb a vakációnál, de első a biztonság!

Mikor tanítsam úszni?

Bár nincs konkrét válasz, a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a legjobb időpont az úszásoktatás megkezdésére egy és négyéves kor között van. Ebben a korban a gyerekek természetes módon kíváncsiak és félelem nélküliek, így nyitottabbak az új dolgok kipróbálására. 

Ne feledd, hogy minden gyermek más-más ütemben fejlődik, és előfordulhat, hogy az egyik lassabban, nehezebben fogadja a vizet, mint a társai. Ez nem ok a frusztrációra! Az életkoron kívül figyelembe kell venni a kicsi érzelmi érettségét, fizikai és fejlődési képességeit, valamint komfortérzetét is, mielőtt neki állnátok a folyamatnak.

Hogyan tanítsam meg úszni?

Mint minden gyermekkori tanításnál, itt is a türelem a siker kulcsa. Nyitottan közelítsetek ehhez a folyamathoz, és olyan tempóban vegyétek a dolgokat, hogy az ne terhelje túl a gyermeket. Ne feledd, ez egy teljesen új élmény! Ha gondosan és megértéssel vezeted őt végig, az mindkettőtöknek segíteni fog abban, hogy egy pozitív tapasztalat maradjon meg a dologból, ami a produktivitást is nagyban befolyásolja.

Míg a következő lépések segítenek az otthoni tanulásban, a hivatalos órákra való beiratkozás további gyakorlatot és képzett oktatótól kapott útmutatást biztosít gyermekednek. Ezek az órák strukturált, biztonságos környezetet biztosítanak, és segítenek elsajátítani a haladó úszáskészségeket, így nem feltétlen helyettesíti az otthoni próbálkozás a szakember által vezetett órákat.

Gyakorold ezeket a lépéseket a hivatalos úszásoktatás kiegészítéseként:

Türelemmel tanítsunk úszni, hogy jó emlékként maradjon meg a gyerekekben

1. lépés: Ismertesd meg vele a vizet

Az első lépés az, hogy megismertetjük őt a vízzel. Ezt többféleképpen is megtehetjük, de fontos, hogy sekély területen kezdjük, például egy gyerekmedencében vagy egy nagyobb medence sekélyebb végén. 

Bátorítsuk őket a csobbanásra és játékra, de gondoskodjunk arról, hogy biztonságban érezzék magukat. Tartsd a kicsit a vízben, hagyd, hogy hozzászokjon ahhoz, hogy a víz megtartja. Ez segíthet az önbizalmuk kialakításában, és menet közben egyre kényelmesebbé teheti a vízben töltött időt.

2. lépés: Tanítsd meg az alapvető vízbiztonsági ismereteket

Mielőtt elkezdenéd őt úszni tanítani, fontos, hogy megtanítsd az alapvető vízbiztonsági készségeket is. Magyarázd el neki, hogy soha ne ússzon egyedül, mindig viseljen mentőmellényt, ha mély vízben van, és tartsa be a medence szabályait. 

Bár a medence melletti játék izgalmas lehet, hangsúlyozzuk annak fontosságát, hogy sétáljon (ne szaladgáljon) a medence körül, valamint hogy maradjon távol a lefolyóktól és szűrőktől, illetve mindig kérjen engedélyt, mielőtt a vízbe lép.

3. lépés: Tanítsd meg buborékot fújni

Ha gyermeked már jól érzi magát, és megértette az alapvető vízbiztonságot, ideje elkezdeni az úszási készségek tanítását. Kezdd valami szórakoztató és egyszerű dologgal – buborékfújással! Ez a készség segít megtanulni a kilégzést és az arcuk vízben tartását. Az Amerikai Vöröskereszt szerint a buborékfújás az úszástanulás egyik alapkészsége.

Kezdetnek mutassuk be, hogyan kell buborékot fújni, tegyük mi is ezt. Ez már magában elég mókás és izgalmas lesz nekik ahhoz, hogy maguk is meg akarják próbálni. Dicsérd meg, amikor sikerül! A buborékfújást szórakoztatóvá teheted azzal, hogy úgy teszel, mintha gyertyákat fújnál ki, vagy állathangokat adnál ki a víz alatt.

4. lépés: Tanítsd meg úszni

Kezdjétek azzal, hogy gyerek a hátán fekszik a vízben, a fejét a válladra támasztva. Kezdetben tartsd meg a háta és a nyaka alatt, hogy megtámaszd. Bátorítsd, hogy lazítson és lélegezzen mélyeket. Lassan engedd el a hátát, amíg majd magától lebeg. Dicsérd meg nagyon, amikor önállóan tud lebegni.

5. lépés: Tanítsd meg rúgni

Ha megtanul rúgni, az segít neki a vízben mozogni és a felszínen maradni. Könnyítsd meg a helyzetét ebben a folyamatban azzal, hogy a medence szélén, a fal felé fordulva kapaszkodik. Bátorítsuk őket, hogy rúgjanak a lábukkal úgy, hogy a lábujjaik hegyesek és a lábuk egyenes legyen. 

Tedd mókássá a dolgot azzal, hogy játékokat helyezel el a vízben, amelyek felé a gyermek rúghat. Ahogy a kicsi egyre jobban belejön, fokozatosan eltávolíthatod a faltól, és rúgjon úgy, hogy az arca a vízben van, miközben a testét megtámasztod.

6. lépés: Tanítsd meg, hogy használja a karjait

Végül, de nem utolsó sorban, tanítsd meg arra, hogyan használja a karjait. Kezdd azzal, hogy a medence szélébe kapaszkodik úgy, hogy az arca közben a vízben van. Ezután vedd rá arra, hogy egyik karjával nyúljon előre, húzza maga felé a vizet, majd a másik karjával nyúljon előre. Ez segít megtanulni, hogy váltogatni tudja a kar mozgását, miközben az arcát a vízben tartja.

Ahogy gyermeked egyre kényelmesebben használja a karjait, gyakorolhatja a rugdosást és a karok együttes használatát rövid távok úszásához. Ne feledd, hogy mindig dicsérd meg, és tedd a lehető legszórakoztatóbbá az úszást számára!

forrás: https://childrensdiscoverycenters.com/dive-into-fun-a-guide-to-teaching-your-young-child-to-swim/

Ha nem tudod, mit pakolj a lubickoláshoz: