A mesterséges intelligencia segíthet – és árthat is – a diákoknak

A mesterséges intelligencia egyszerre árt és használ a tanulóknak

A mesterséges intelligencia térnyerése óta a tanárok országszerte küzdenek azzal, hogy barátként vagy ellenségként tekintsenek-e a rá az osztályteremben.

Sabrina Habib kutatása azt mutatja, hogy a válasz nem mindig egyszerű. Lehet ugyanis, hogy az AI egyszerre segít és árt is. 

A kérdés megválaszolásának kulcsa az, hogy a diákokat kreatív gondolkodásra tanítsuk, ahelyett, hogy a mesterséges intelligenciára hagyatkoznának. Ezt állapította meg a szerző és csapata a Journal of Creativity című folyóiratban megjelent tanulmányukban, amely azt vizsgálta, hogy az AI befolyásolja-e a diákok kreativitását.

A tanulmányban arra kérték a főiskolai hallgatókat, hogy – technológia nélkül – ötleteljenek, milyen módon lehet felhasználni egy gemkapcsot. Egy hónappal később megkérték őket, hogy tegyék ugyanezt, de a ChatGPT segítségével. Megállapították, hogy a mesterséges intelligencia hasznos ötletbörze lehet, amely gyorsan generál ötleteket, amelyek kreatív felfedezést indíthatnak el. De vannak potenciális negatív hatásai is a tanulók kreatív gondolkodási készségeire, illetve önbizalmára nézve. Bár a diákok arról számoltak be, hogy hasznos volt, hogy „van egy másik agyuk”, azt is érezték, hogy az AI használata „a könnyebbik út”, és nem teszi lehetővé számukra, hogy önállóan gondolkodjanak.

Az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy az eszköz tantermi alkalmazása során átgondoltan kell eljárni, és olyan egyensúlyt kell találni, amely a kreativitást támogatja, miközben kihasználja a jövő kétségtelenül legmeghatározóbb találmányának képességeit is.

Nehéz megtalálni az arany középutat az AI használatával kapcsolatban

Miért fontos ez a mesterséges intelligencia felelős használata?

A diákok egyre gyakrabban veszik igénybe a mesterséges intelligenciát, hogy segítséget kapjanak az iskolai munkájukhoz. Legyen szó esszéírásról, új nyelvek elsajátításáról vagy történelem és természettudományok tanulmányozásáról, ezek az eszközök mindinkább a diákok tudományos eszköztárának alaptartozékává válnak.

A jó hír az, hogy a vizsgált diákok változatosabb és részletesebb ötleteket hoztak létre, amikor a mesterséges intelligenciát használták. Más kutatások kimutatták, hogy az AI ítélkezésmentes partnerként is szolgálhat, ami olyan ötletek szabad áramlására ösztönözheti a tanulókat, amelyeket csoportos környezetben általában visszatartanának.

Az eszközzel történő ötletelés hátránya az volt, hogy néhány diák aggodalmát fejezte ki a technológiára való túlzott hagyatkozással kapcsolatban, attól tartva, hogy az alááshatja a saját gondolataikat, és következésképpen a kreatív képességeikbe vetett bizalmat. Néhány tanuló az „elme rögzüléséről” számolt be. Ez azt jelenti, hogy amint látták a mesterséges intelligencia ötleteit, nehezen tudtak sajátokkal előállni. Néhány résztvevő megkérdőjelezte a generált ötletek eredetiségét is. A kutatás alátámasztotta ezeket a sejtéseket. Megállapították, hogy bár a ChatGPT használata egyénileg javította a diákok kreatív teljesítményét, a mesterséges intelligencia ötletei összességében ismétlődőek voltak. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az AI inkább a meglévő tartalmakat hasznosítja újra, mintsem eredeti gondolatokat hozna létre.

A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy ha a tanulók először önállóan gyakorolhatják a kreativitást, az erősíti a saját magukba és képességeikbe vetett hitüket. Amint ezt elérik, a mesterséges intelligencia hasznos lehet a tanulásuk előmozdításában, hasonlóan ahhoz, ahogyan a hosszú osztást tanítják a diákoknak a számológép bevezetése előtt.

Amit még nem tudunk

A tanulmány elsősorban az AI alkalmazását vizsgálta a kreativitás ötletgenerálási fázisában, de hangsúlyozták a folyamat elején és végén a készségek fejlesztésének fontosságát is. A problémák meghatározásának és az ötletek kritikus értékelésének alapvető feladatai még mindig nagymértékben az emberi közreműködésen alapulnak.

A kreatív folyamat jellemzően három fázisból áll: a probléma azonosítása, az ötletgenerálás és az értékelés. A vizsgálat szerint a mesterséges intelligencia ígéretes segítséget nyújt a diákoknak a kreatív folyamat ötletgenerálási fázisában. Nem képes azonban a probléma meghatározására és az ötletek felhasználására.

Az eszköz növekvő szerepe az oktatásban számos előnnyel jár, de az emberi tényező előtérben tartása kulcsfontosságú.

A termelésre ugyan jó, de a kreativitásra káros hatással lehet a mesterséges intelligencia

Mi a következő lépés

A tartalom tulajdonjoga, a plágium és a hamis vagy félrevezető információk a mesterséges intelligencia oktatásban való alkalmazásának jelenlegi kihívásai közé tartoznak. Ahogy a dolog egyre népszerűbbé válik, az iskolák kénytelenek iránymutatásokat meghatározni, hogy biztosítsák ezen eszközök felelősségteljes használatát. Néhány állam, például Kalifornia és Oregon, már kidolgozott irányelveket az AI oktatásban való alkalmazására vonatkozóan. Az etikai megfontolások létfontosságúak a kreativitás és a mesterséges intelligencia közötti pozitív kapcsolat szempontjából.

forrás: https://theconversation.com/ai-can-help-and-hurt-student-creativity-220587

Legnagyobb segítség a gyermekeinknek mégis az, ha mi a legjobb formánkat tudjuk nyújtani számukra: