7 módszer, hogy minden könyvből több maradjon meg olvasás után

Az olvasás hasznos időtöltés, de hogyan érdemes igazán olvasni?

Az olvasás az egyik legjobb módszer tanulásra és szórakozásra egyaránt, de nem árt tudnunk, hogyan lehet maximalizálni a hatékonyságát.

Amikor egy új mentális modellt vagy gondolatot tanulsz meg, olyan, mintha frissülne az agyad „szoftvere”. Hirtelen az összes régi adatpontodat egy új programon futtathatod le. Új leckéket tanulhatsz a régi pillanatokból. Ahogy Patrick O’Shaughnessy mondja: „Az olvasás megváltoztatja a múltat”.

Ez persze csak akkor igaz, ha az olvasott könyvekből származó felismeréseket internalizálod és megjegyzed. A tudás csak akkor gyarapodik, ha megmarad. Más szóval, nem az a fontos, hogy egyszerűen több könyvet olvassunk, hanem az, hogy minden egyes olvasott könyvből többet hozzunk ki.

Természetesen nem a tudás megszerzése az egyetlen ok az olvasásra. A kedvtelésből vagy szórakozásból való olvasás is csodálatos időtöltés lehet, de ez a cikk a tanulási célú olvasásról szól. Ezt szem előtt tartva szeretnénk megosztani néhányat a legjobb olvasásértési stratégiák közül.

Ki gondolná, hogy az olvasásnak ennyi módszere létezik

1. Hagyj abba néhány könyvet

Nem tart sokáig kitalálni, hogy érdemes-e valamit elolvasni. Az ügyes írás és a magas színvonalú ötletek kiemelkednek. Ennek eredményeképpen a legtöbb embernek valószínűleg több könyvet kellene elkezdenie, mint amennyit elolvas. Ez nem azt jelenti, hogy minden könyvet oldalról oldalra kell elolvasni. Átfuthatod a tartalomjegyzéket, a fejezetcímeket és az alcímeket. Válassz ki egy érdekes részt, és merüljön el benne néhány oldal erejéig. Esetleg lapozd át a könyvet, és vess egy pillantást a félkövérrel kiemelt pontokra vagy táblázatokra. Tíz perc alatt elfogadható elképzelésed lesz arról, hogy mennyire jó a könyv.

Ezután következik a döntő lépés: Gyorsan és bűntudat vagy szégyenérzet nélkül fejezd be a könyv olvasását, ha nem érzed igazán érdemesnek a vele töltött időt.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy átlagos könyvekre pazaroljuk. Annyi csodálatos dolog van, amit el lehet olvasni. 

Kezdj el több könyvet. A legtöbbet hagyd abba. A nagyszerűeket pedig olvasd el kétszer.

2. Válassz olyan könyveket, amelyeket azonnal tudsz hasznosítani

Az olvasásértés javításának egyik módja, ha olyan könyveket választasz, amelyeket azonnal tudsz alkalmazni. Az olvasott gondolatok gyakorlatba ültetése az egyik legjobb módja annak, hogy rögzítsd őket a fejedben. A gyakorlás a tanulás nagyon hatékony formája.

Ha olyan könyvet választasz, amelyet azonnal tudsz használni, az is erősen ösztönöz arra, hogy odafigyelj és megjegyezd az anyagot. Ez különösen igaz akkor, amikor valami fontos dolog múlik a tanultakon. Ha például egy vállalkozást indítasz, akkor nagy motivációd van arra, hogy mindent kihozz az olvasott értékesítési könyvből, amit csak tudsz. Hasonlóképpen, ha valaki biológiával foglalkozik, lehet, hogy A fajok eredete című könyvet alaposabban olvassa, mint egy véletlenszerű olvasó, mert az közvetlenül kapcsolódik a mindennapi munkájához.

Persze nem minden könyv egy gyakorlatias használati útmutató, amelyet azonnal alkalmazhatsz, és ez így van rendjén. Sokféle könyvben találhatsz bölcsességet. De nagyobb valószínűséggel jegyzed meg azokat a könyveket, amelyek a mindennapi életedhez kapcsolódnak.

3. Hozz létre kereshető jegyzeteket

Tarts jegyzeteket arról, amit olvasol. Ezt bárhogyan megteheted. Nem kell nagy produkciónak vagy bonyolult rendszernek lennie. Csak tegyél valamit, hogy kiemeld a fontos pontokat és részeket.

Én ezt különböző módon teszem, attól függően, hogy milyen formátumot fogyasztok. Kindle-en olvasáskor kiemelem a passzusokat. Hangoskönyvek hallgatása közben érdekes idézeteket gépelek ki. Kutyafüles oldalakat és jegyzeteket írok át, amikor nyomtatott könyvet olvasok.

De itt van az igazi kulcs: tárold a jegyzeteit kereshető formátumban.

Nem kell kizárólag a memóriádra bízni az olvasásértés feladatát. Én az Evernote-ban tartom a jegyzeteimet. Az Evernote-ot azért részesítem előnyben más lehetőségekkel szemben, mert azonnal kereshető, több eszközön is könnyen használható, és akkor is készíthetsz és menthetsz jegyzeteket, ha nem vagy internetkapcsolatban.

4. Kombináld a tudásfákat

A könyvet úgy is elképzelhetjük, mint egy tudásfát, amelynek törzsét néhány alapfogalom, ágait pedig a részletek alkotják. Többet tanulhatsz és javíthatod az olvasásértést, ha „összekapcsolod az ágakat”, és az aktuális könyvedet más tudásfákkal integrálod.

Az egymáshoz kapcsolható gondolatokból alakuló kapcsolódások segítenek emlékezni az olvasottakra azáltal, hogy az új információkat „hozzákapcsolják” a már megértett fogalmakhoz és elképzelésekhez. Ahogy Charlie Munger mondja: „Ha elsajátítod azt a mentális szokást, hogy az olvasottakat a bemutatott mögöttes gondolatok alapstruktúrájához kapcsolod, fokozatosan felhalmozol némi bölcsességet”.

Ha olyasmit olvasol, ami egy másik témára emlékeztet, vagy azonnal kapcsolatotm, ötletet ébreszt, ne hagyd, hogy ez a gondolat észrevétlenül jöjjön és menjen. Írd le!

E-bookon vagy valódi könyvből, az olvasás remek kikapcsolódás

5. Írj rövid összefoglalót

Amint befejezek egy könyvet, kihívás elé állítom magam, hogy három mondatban összefoglaljam az egész szöveget. Ez a megkötés persze csak játék, de arra kényszerít, hogy átgondoljam, mi volt igazán fontos a könyvben.

Néhány kérdés, amelyet egy könyv összefoglalása során mérlegelek, a következő:

Mik a fő gondolatok?

Ha most azonnal megvalósítanék egy gondolatot ebből a könyvből, melyik lenne az?

Hogyan írnám le a könyvet egy barátomnak?

Sok esetben azt tapasztalom, hogy az egy bekezdésből álló összefoglaló elolvasásából és a jegyzeteim áttekintéséből általában ugyanannyi hasznos információhoz jutok, mintha az egész könyvet újraolvasnám.

Ha úgy érzed, hogy nem tudod az egész könyvet három mondatba sűríteni, fontold meg a Feynman-technika alkalmazását.

A Feynman-technika egy jegyzetelési stratégia, amelyet Richard Feynman Nobel-díjas fizikusról neveztek el. Nagyon egyszerű: írd a könyv nevét egy üres papírlap tetejére, majd írd le, hogyan magyaráznád el a könyvet valakinek, aki még soha nem hallott róla.

Ha elakadsz, vagy úgy látod, hogy hiányosságok vannak a megértésedben, nézd át a jegyzeteidet, vagy térj vissza a szöveghez, és próbáld meg újra. Addig írd le, amíg jól meg nem érted a fő gondolatokat, és magabiztosnak nem érzed magad a magyarázatodban.

6. Vedd körbe a témát

„Óvakodj az egyetlen könyv emberétől”.

Ha csak egyetlen könyvet olvasol egy témáról, és arra alapozod a hiedelmeidet egy egész témára vonatkozóan, nos, mennyire megalapozottak ezek a hiedelmek? Mennyire pontos és teljes a tudásod?

Egy könyv elolvasása erőfeszítést igényel, de túl gyakran előfordul, hogy az emberek egy könyvet vagy egy cikket használnak egy egész hitrendszer alapjául. Ez még inkább igaz (és még nehezebb leküzdeni), amikor egyetlen, egyéni tapasztalatunkat használjuk hiedelmeink alapjául. Ahogy Morgan Housel megjegyezte: „A személyes tapasztalataid talán 0,00000001%-át teszik ki annak, ami a világban történt, de talán 80%-át annak, hogy szerinted hogyan működik a világ. Mindannyian elfogultak vagyunk a saját személyes történelmünkkel kapcsolatban”.

Ezt a problémát úgy lehet orvosolni, ha többféle könyvet olvasunk ugyanarról a témáról. 

7. Ismétlés a tudás anyja

Befejezésül szeretnék visszatérni egy gondolathoz, amit a cikk elején említettem: olvasd el a nagy könyveket kétszer. A nagyszerű könyvek újraolvasása azért is hasznos, mert a problémák, amelyekkel foglalkozol, idővel változnak. Persze, ha kétszer elolvasol egy könyvet, talán észreveszel néhány dolgot, ami első alkalommal kimaradt, de sokkal valószínűbb, hogy új részek és ötletek lesznek fontosak számodra. Természetes, hogy más-más mondatok ugranak be neked attól függően, hogy éppen hol tartasz az életedben.

Ugyanazt a könyvet olvasod, de soha nem ugyanúgy. Ahogy Charles Chu megjegyezte: „Mindig ugyanahhoz a néhány szerzőhöz térek haza. És akárhányszor is térek vissza, mindig úgy találom, hogy van valami új mondanivalójuk”.

Nassim Taleb egy minden olvasónak szóló szabállyal foglalja össze a dolgokat: „Egy jó könyv a második olvasásra lesz még jobb. A nagyszerű könyv a harmadik olvasásra. Amelyik könyvet nem érdemes újraolvasni, azt nem érdemes elolvasni sem.”

forrás: https://jamesclear.com/reading-comprehension-strategies

Az olvasás a kényszeres kütyüzés ellen is csodaszer lehet: