Hogyan teszik boldogabbá a növények az otthonodat?

Az otthoni növények fontosabb szerepet játszhatnak a jóllétünkben, mint gondolnánk

Megváltozott világunk otthonlétre berendezkedett életformájában a növények kiemelt szerepet játszanak. Melyik a számodra legtökéletesebb?

A benti növények fontossága

Európában és az Egyesült Államokban is az emberek idejük 90%-át zárt térben töltik. De az, hogy ennyi időt töltünk bent, következményekkel járhat a mentális egészségünkre nézve.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint világszerte a felnőttek 5%-a szenved depresszióban. A kiesett munkanapok 55%-át is a stressz, a depresszió és a szorongás okozta. Mentális egészségünk apróbb javulásai jelentős személyes és pénzügyi előnyökkel járhatnak tehát.

Azok számára, akik egész nap bent ragadtak, a szobanövények egyszerű módját jelentik a természettel való kapcsolatteremtésnek. Ez különösen igaz a fiatalokra is, akik közül sokan nem jutnak kerthez.

A szobanövények számos mentális és fizikai egészségügyi előnnyel járnak. Kutatások szerint a stressz csökkenésével, az alacsonyabb vérnyomással és a jobb lelkiállapot kialakulásával hozhatók összefüggésbe. A növényekkel ellátott irodai környezet pedig magasabb munkahelyi elégedettséggel és kevesebb egészségügyi panasszal kecsegtethet.

A szobanövények jó közérzetet keltenek bennünk a természettel való kapcsolat iránti eredendő vágyunk miatt, és mert zöld színüket nyugtatónak tartjuk. Már egyetlen növény beszerzése is feldobhatja az unalmas teret, és javíthatja a hangulatot. De melyiket válasszuk?

Nem csak szépek, de hasznosak is a bent tartott növények

Dús zöld növényzet

Tavaly a Readingi Egyetem és a Royal Horticultural Society munkatársaival együtt 520 ember különböző szobanövények megjelenésére adott pszichológiai reakcióit vizsgálta egy online fotókérdőív segítségével. A résztvevők 12 különböző formájú növényről készült fényképet tekintettek meg, és a növény megjelenéséről alkotott véleményük alapján válaszoltak a kérdésekre.

A résztvevők meghatározták kedvenc és legkevésbé kedvelt növényüket. Ezután hat pár ellentétes jelzőből álló skála segítségével pontozták az egyes növények megjelenésének különböző aspektusait. Azt is értékelték, hogy mennyire tartják előnyösnek az egyes növényeket a közérzet és a levegőminőség szempontjából.

A vizsgálatunkba bevont nyolc növényfaj a kislevelű fikusz, szobai szanszeviéria, maranta leuconeura, asplenium nidus, hegyescsúcsú fotóka, kanári sárkányfa és a pálma – mind egészséges, mind elhanyagolt állapotban. E növények mindegyike megtalálható az otthonokban és irodákban szerte az Egyesült Királyságban.

Összességében a résztvevők úgy vélték, hogy minden zöld és egészséges növény jótékony hatással van a közérzetükre. De különösen három növényről – a hegyescsúcsú futókáról a kislevelű fikuszról és a pálmáról – gondolták úgy, hogy a legnagyobb jóllétérzetet nyújtja. Ezek az előnyök a növények vonzerejének növekedésével javultak. Ezzel szemben az egészségtelen növényeket negatívan értékelték a résztvevők.

Az eredmények azt sugallják, hogy a buja zöld levelekkel, nagy levélfelülettel és sűrű lombkoronával rendelkező növények valószínűleg a legnagyobb lökést adják a közérzetnek. Az emberek azt is hiszik, hogy ezek a növények nagyobb előnyöket biztosítanak a levegőminőség szempontjából.

Levélforma

Pszichológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a görbe tárgyak pozitív érzelmeket váltanak ki az emberből. Kutatások azt mutatják, hogy ezek az eredmények a szobanövényekre is érvényesek.

A lekerekített levelű növényeket, mint például a kislevelű fikuszt és a hegyescsúcsú futókát vagy a lágy ívű lombkoronaformával rendelkező pálmát a vizsgálat résztvevői szebbnek és pihentetőbbnek látták. Egyes növények, köztük a pálma, boldog emlékeket is felidéztek. Ez azért van, mert gyakran társítják őket a nyaralásokhoz vagy trópusi úti célokhoz.

A tüskés, keskeny, hegyes levelekkel és ritkás lombkoronával rendelkező növényeket, mint például a kaktusz, kevésbé kedvelték. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az éles szélek veszélyt jelentenek.

Az éles vonások azonban néha előnyösek lehetnek. Egy tanulmány szerint az éles levelű növényekkel körülvett házak drágábbak, és biztonságosabbnak értékelték őket, mint a kerek levelű növényekkel körülvetteket.

Szebbé és otthonosabbá is tehetik a lakásunkat a jól megválasztott növények

Te mit szeretnél a növényeidtől?

Végső soron a számodra megfelelő szobanövény mibenléte attól függ, hogy mire van szükséged, és milyenek a helyiség adottságai.

Az emberek általában jobban szeretik az olyan formákat nézegetni, amelyeket az agy gyorsan felismer és könnyen feldolgoz. Ha nyugtató hatásra törekszel, válassz olyan növényeket, amelyek kellően érdekesek ahhoz, hogy felkeltsék a figyelmét – mint például a hegyescsúcsú futóka -, de ezeket a feltűnő mintázatú és merész színű növényeket kisebb számban érdemes tartani.

A drámai megjelenésűek inkább „jellegzetes növényeknek” lennének alkalmasak, hogy fókuszpontot hozzanak létre. Ha különböző formájú és színű növényeket csoportosítunk, az még érdekesebbé teheti az elrendezést, a dekoratív cserepek vagy ültetőedények kiválasztásával pedig tovább fokozhatjuk a hatást.

Amikor a szükséges növények számáról döntünk, a több nem feltétlenül jobb – egyetlen, gondosan kiválasztott szobanövény is elég lehet ahhoz, hogy feldobja a hangulatunkat. Japánban végzett kutatások szerint a lombos növények jelenléte fokozhatja a kreativitást a munkahelyi feladatok során. Ha azonban olyan feladatot végzünk, amely koncentrált figyelmet igényel, a túl sok növény zavaró tényezőn lehet.

A szobanövények jótékony hatással lehetnek mentális egészségünkre, kiválasztásukkor azonban számít a megjelenésük. A jólét legnagyobb fokozása érdekében a legfontosabb szempontok, amelyeket figyelembe kell venni, a fizikai megjelenés, az érdekesség, a szépség és az, hogy mennyire egészségesnek tűnik a növény. Ha virágaid zöldek és egészségesek maradnak, az segít feldobni a hangulatot, ezért válassz a helyiségéhez illő darabokat, amelyeket könnyen karbantarthatóak.

forrás: https://greatergood.berkeley.edu/article/item/how_do_plants_make_your_home_happier

Otthonod kényelmét máshogy is növelheted: