A személyre szabott tanulás új megközelítése

A személyre szabott tanulás új utakat nyithat meg a diákok előtt

Egy új, globális tanulmány a tanulás újraértékelésére szólít fel a személyre szabott tanulási megközelítések előmozdítása érdekében.

Személyre szabott tanulás

Az UNESCO Mahatma Gandhi Intézet a Béke és Fenntartható Fejlődés Oktatásáért (MGIEP) szerint a személyre szabott oktatás minden tanuló számára jogosultság és emberi jog. Az ISEE (International Science and Evidence Based Education Assessment – Nemzetközi tudományos és bizonyítékokon alapuló oktatásértékelés) erről szóló tanulmánya valamivel több mint két évig tartott, és összesen 1000 oldalt tesz ki.

A dokumentum kiemeli, hogy olyan oktatáspolitikára van szükség, amely az egyéni tanulási előrehaladásra és potenciálra összpontosít, nem pedig az érdemeken alapuló-és teljesítményértékelésre. A tanulmány számos területet érint, többek között az iskolai oktatást, az emberi boldogulást, a kontextus szerepét az oktatásban, a tanulási tapasztalatot, valamint az adatok és bizonyítékok szerepét a döntéshozatalban.

Együtt, mégis egyénileg a leghatékonyabb a tanulási folyamat

A COVID-19 világjárvány, az éghajlatváltozás és az oktatás fejlődését veszélyeztető, folyamatban lévő konfliktusok – például az Ukrán-Orosz háború – összefüggésében közzétett tanulmány szerint az általános iskolás korú menekült gyermekek 37 százaléka nem jár iskolába, és csak 24 százalékuk juthat középfokú oktatáshoz, számukra jelenleg egész mást jelenthet a tanulás, mint a társaiknak. Az ISEE célja az oktatás jövőjének újragondolása, hogy a jelenlegi válságok között rugalmasabb és fenntarthatóbb oktatási rendszereket építsen ki.

A tanulmány ezeket a főbb üzeneteket emelte ki:

  • Minden tanuló másképp tanul, és ezt belső tényezők összetett kombinációja befolyásolja. A tanulás egész agyra összpontosító, tanulóközpontú megközelítése erősíti a megismerés és a szociális-érzelmi területek összekapcsolódását. A környezet nagymértékben befolyásolja a boldogulást célzó oktatás megtervezését és végrehajtását, de idővel a boldogulást célzó oktatás is befolyásolni fogja a környezetet.
  • A tanulói cselekvőképességet a passzívról az aktív tanulásra való áttéréssel kell előmozdítani. 
  • A tanulók sikerének értékelésére az érdemek helyett a potenciált kell használni. Az oktatás struktúrájának teljes revíziója fontos és időszerű lenne.
  • Multidiszciplináris párbeszédre, kutatásra és együttműködésre van szükség a különböző nézőpontok érvényesülése és a megértés biztosítása érdekében, hogy az oktatás és a tanulás irányt kapjon.
  • A tanulmány a finanszírozás átszervezését is szorgalmazza a tantervek, a pedagógia, a kutatás és a tanulás fejlesztése érdekében. Az anyag számos kulcsfontosságú szakpolitikai ajánlást fogalmaz meg (többek között az anyanyelvi oktatásba való befektetést) a különböző hátterű gyermekek tanulási potenciáljának maximalizálása érdekében.
A tanulás új megközelítése hatékonyabbá teheti az ismert folyamatokat

Az ISEE két társelnöke, Anantha Duraiappah és Nienke van Atteveldt közös nyilatkozatukban így érvelnek: „A tanárok, szülők és diákok több mint 80 százaléka pontosan azt szeretné, amit a személyre szabott oktatás – az edukáció szent grálja – nyújtani tud. Ez ma már lehetséges a digitális pedagógia és az etikus mesterséges intelligencia támogatásával. Biztosítani szeretnénk, hogy minden tanuló megkapja az őt megillető minőségi oktatást, a saját tempójában dolgozhasson, és a saját mércéje szerint kerüljön értékelésre, ezáltal maximalizáljuk a lehetőségeit egy virágzó élet vezetésére.”

forrás: https://www.teachermagazine.com/sea_en/articles/a-new-approach-to-personalised-learning

A tanulási folyamatot más világszintű változások is befolyásolhatják: