6 rossz szokás, amely akadályozhatja a boldogságodat

6 rossz szokás, ami akadályoz, hogy boldog legyél

A szokásokat nem szabad alábecsülni. Ha valamit gyakran csinálsz, az a részeddé válik. Ha jó szokásaid vannak, az csodálatos. Ez valószínűleg nagyszerű eredményekhez is vezet. Néhány rossz szokás azonban visszatarthat és megakadályozhatja, hogy elérd a benned rejlő teljes potenciált. Íme néhány szokás, amely nem annyira nyilvánvaló, de nagyon negatív hatással lehet az érzelmi jólétedre és a szakmai fejlődésedre.

Ahogy Arisztotelész ránk hagyta: “Azok vagyunk, amit újra és újra teszünk. A kiválóság tehát nem cselekedet, hanem szokás.” Ha viszont nem tudod, hogy egy rossz szokás rabja vagy, nehéz rajta változtatni. Nézd végig a listát és nem érhet meglepetés!

Nr. 1. Irreális határidők kitűzése

Egy hónap alatt megtanulsz egy új nyelvet? Vagy egy nap alatt befejezel egy kéthetes tanfolyamot? Valószínűleg nem. Az egyik gyakori rossz szokás, hogy irreális idővonalat képzelve és tervezve kudarcra ítéled magad. Gyakran elkövetett hiba, hogy azt feltételezzük, hogy valami X időbe telik Y körülmények között, ha Y körülmények között teljesen koncentráltan, a legjobb tudásunk szerint dolgozunk. De ritkán sikerül megteremtenünk a legjobb feltételeket. Az élet közbeszól. Más feladataink vannak. Elfáradunk és frusztráltak leszünk.

Egy irreális határidő miatt kudarcot élhetsz meg, mert nem értél el egy célt, pedig azt a célt gyakran nagyon nehéz elérni. Ahelyett, hogy olyan eredményt terveznél, amelyet csak a legjobb feltételek mellett érhetsz el, inkább egy reálisabb ütemtervet kellene készítened. Ez motiváltan tart, és segít elkerülni, hogy cserben hagyd magadat. Néhány plusz nap, óra vagy hét, a céltól függően, óriási különbséget jelenthet a minőségben.

Nr. 2. Túl gyorsan haladsz

Felteheted a kérdést: az meg miért rossz szokás, ha haladok előre? Ám gyorsnak lenni nem mindig egyenlő a jóval. A gyorsaság néha hátrányos lehet, és nem csak a munka minősége szempontjából. Gyakran a téren is árthat, hogy mennyire élvezed a munkát, vagy mit tanulhatsz belőle. A gyorsaság azt jelentheti, hogy nem kényelmes tempóban dolgozol, és nem állsz meg, hogy élvezd, ami éppen történik.

Ha megtanulsz lassítani, az segíthet abban, hogy jobban belefeledkezz a jelenbe, és arra koncentrálj, amit éppen csinálsz. Ez a teljesítményedet is javítani fogja, hiszen a gyorsaság gyakran azt okozhatja, hogy több hibát követsz el.

Rossz szokás, ha mindig hibáztatod magad

Nr. 3. Önmagadat hibáztatod, amiért nem haladsz előre

Úgy érzed, ha keményen bánsz magaddal, amiért nem haladsz előre, annak motiválnia kellene téged, hogy jobban teljesíts. De ez ritkán történik meg. Ehelyett demotivál és rosszul érzed magad tőle. Ne hibáztasd magad, amiért nem haladsz eleget! Ehelyett próbáld meg ünnepelni az eredményeidet és gyakorold a hálát.

Koncentrálj arra, amit elértél, és próbáld meg a saját múltadhoz hasonlítani a fejlődésedet, ne pedig másokéhoz. Térképezd fel a jövőbeli fejlődés irányát, de ne arra összpontosíts, hogy mennyire nem sikerült. Ünnepeld azt, amit elértél. Lehet, hogy elsőre furcsa érzés lesz, de ez biztosan jobban motivál, mint a másik alternatíva.

Nr. 4. Rosszul érzed magad a jelenlegi helyzeted miatt

Vannak időszakok, amikor mindannyian rosszul érezzük magunkat amiatt, ahol tartunk az életben. De néha ez rossz szokás lesz: idővel azt vesszük észre, hogy már soha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Aggódunk, hogy nem vagyunk elegek, vagy nem teszünk eleget. Lehet, hogy rosszul érzed magad, és ez boldogtalanná vagy kevésbé motiválttá tesz arra, hogy megpróbálj jobb teljesítményt nyújtani.

Ehelyett a hála tökéletes ellenszer. Gondolj bele mindazokba a dolgokba, amelyeket értékelni tudsz az életedben. A hálát szokássá teheti, hogy felváltja a negatív érzelmeket, és hamarosan meglátod a pozitívumokat az életedben, ami arra ösztönöz, hogy jobban teljesíts és többre törekedj.

Rossz szokás, ha mindig azt teszed, amit mások mondanak

Nr. 5. Azt teszed, amit mások szerint tenned kellene

A körülöttünk lévő emberek megbízható tanácsokkal szolgálhatnak, ez tény. Ám ez nem mindig van így! Nekik is lehet olyan véleményük, ami tévútra vezethet. Rossz szokás lehet abból, ha folyton azt követed, amit mások elvárnak tőled, még akkor is, ha ez a dolog nem igazán működik a te életedben.

Ehelyett próbálj meg arra összpontosítani, amit te akarsz és amire neked van szükséged! Gondold végig, hogy az elképzeléseid összhangban vannak-e azzal, amit mások akarnak. Nem baj, ha lemondasz arról, amit sosem akartál, és hagyod, hogy inkább mások csalódjanak. Ez a te életed!

Nr. 6. Bünteted magad apró dolgok miatt

Önmagad büntetése általában véve rossz szokás, és különösen alattomos, ha ezt apró dolgok miatt teszed. Sok kárt okozhatsz anélkül, hogy bármit is elérnél vele. Ehelyett próbálj meg kedves lenni magadhoz! Képzeld el, hogy egy kedves barátoddal beszélgetsz: mondanád-e neki azokat a dolgokat, amiket magadnak is mondasz, még akkor is, ha valamit elrontott? A kedvesség jobban működik másokkal szemben, és bizony magaddal szemben is jobb eredményekhez vezet.

forrás: https://www.makemebetter.net/

Szerinted létezik a „tökéletes anya”? A cikkből kiderül: https://motiwoman.hu/9-mitosz-a-tokeletes-anyakrol-hogyan-legy-jo-anya/

Kövesd Youtube-csatornámat érdekes és motiváló videókért itt: Motiwoman a Youtube-on