Mi jó történt ezen a héten: a jó hírek, amikről tudnod kell

Angliában „kitört a józan ész”

Szemtelenül kézenfekvő megoldás a megélhetési válságra és az Egyesült Királyság szétesett élelmiszerrendszerére: hagyjuk, hogy az emberek a használaton kívüli városi földeken vagy akár közterületeken termeljenek. 

Az angol Hull városa épp ezt tette, miután elsőként hagyta jóvá a „termesztési jog” rendszerét. Alex Robinson, a Hubbub környezetvédelmi jótékonysági szervezet vezérigazgatója szerint ez a lépés „a józan ész súlyos áttörése”. 

„Az ehhez hasonló projekteknek Hullban van értelme” – mondta a Positive Newsnak. „A lehető legtöbbet kellene kihoznunk a rendelkezésünkre álló földterületből. Az elhanyagolt közterületek megújítása pedig összehozhatja a közösségeket is.” 

Martin King, a „Hullban Gyökerezők” mozgalom egyik vezetője épp a dézsás almát szüreteli (kép: bbc.com)

Új prosztatarák elleni kezelés van láthatáron

A tudósok „rendkívül izgalmas” áttörést értek el a prosztatarák kezelésében – derült ki a héten. 

Az Egyesült Királyságban minden nyolcadik férfinál diagnosztizálják a betegséget, amely ellenáll az ismert kezelésnek. Egy klinikai kísérlet során azonban a kutatók kimutatták, hogy a prosztatarák által a fehérvérsejtek eltérítésére használt jelek blokkolása újra érzékennyé teheti az előrehaladott daganatokat a kezelésre – így azok zsugorodnak vagy megállnak a növekedésben.

A kutatást a londoni Rákkutató Intézet vezette, amely „jelentős tudományos előrelépésnek” nevezte. A tanulmány eredményeit a Nature című folyóiratban tették közzé. 

A kutatás vezetője, Prof. Johann de Bono elmondta: „Ez rendkívül izgalmas, és arra utal, hogy a prosztatarák kezelésének egy teljesen új módja van a láthatáron”.

Anglia új „szuper” természetvédelmi területet kapott

Egy „szuper” természetvédelmi területet hoztak létre Somersetben, hogy megóvják a vadvilágot a biológiai sokféleségéről híres régióban. 

Az 1413 hektárnyi területen – ami körülbelül 2600 futballpályának felel meg – vadvirágos rétek, erdők és olyan szépségek találhatók, mint a Cheddar-szurdok és a Mendip-hegység. A terület 31 meglévő természetvédelmi területet (amelyek közül csak kettő rendelkezett országos védettséggel), valamint 400 hektár új földet foglal magában.

A területet elsősorban természetvédelmi céllal gondozzák majd, és a fejlesztők kötelesek lesznek „kellő figyelmet” fordítani a védett tájra.

A természetvédők üdvözölték a hírt. Dr. Dan Hoare, a Butterfly Conservation jótékonysági szervezet munkatársa elmondta: „A legértékesebb területeink védelmének fokozása, valamint annak biztosítása, hogy együtt dolgozunk azon, hogy nagyobbá, jobbá és egységesebbé tegyük őket, elengedhetetlen a fajok és az élőhelyek helyreállításához, amelyektől ezek a fajok függenek”.

Cheddar-szurdok (kép: visitbristol.com)

A brit könyvtárak nem csak könyveket kínálnak

Angliában, Walesben és Észak-Írországban a közkönyvtárak „melegedő központok” nyitására készülnek az otthonaik fűtésével küzdő emberek számára ezen a télen. 

A kezdeményezést tavaly vezették be az energiaköltségek meredek emelkedése miatt. Az ingyenes, fűtött helyiségek biztosítása mellett a könyvtárak kulturális tevékenységeknek adnak otthont, ingyenes forró italokat kínálnak, és egyes könyvtárak tanácsadást tartanak olyan témákban, mint például a háztartási költségvetés összeállítása. 

„A hőmérséklet csökkenésével és az alapvető élelmiszerek árának folyamatos emelkedésével szomorú tény, hogy sokan ismét azon fognak gondolkodni, hogyan fogják fűteni otthonukat ezen a télen” – mondta Isobel Hunter, a Libraries Connected jótékonysági szervezet vezérigazgatója. „A könyvtárak ott lesznek, hogy meleg helyet és szívélyes fogadtatást nyújtsanak – nemcsak azoknak, akik az energiaszámlák kifizetésével küzdenek, hanem bárkinek, aki társaságra, beszélgetésre vagy tanácsadásra vágyik.” 

Kalifornia aláírta a Delete-törvényt

Az adatvédelmi aktivisták ezen a héten ünnepelnek, mivel a kaliforniai Delete Act egyre közelebb kerül a törvényhozáshoz. 

A Gavin Newson kormányzó által a múlt héten aláírt törvényjavaslat azt jelenti, hogy a lakosok kérhetik majd személyes adataik törlését az állam összes adatközlőjétől, más néven az adatbrókerektől. Az adatbróker olyan vállalat, amely online személyes adatokat gyűjt és ad el harmadik feleknek.

A kaliforniaiaknak már most is joguk van arra, hogy töröltessék adataikat, de jelenleg minden egyes adatbrókerhez egyenként kell fordulniuk. A törlési törvény arra kötelezné a brókereket, hogy regisztráltassák magukat a Kaliforniai Adatvédelmi Ügynökségnél (CPPA), amely egy egyszerű és ingyenes lehetőséget hozna létre a kaliforniaiak számára, hogy egyetlen oldalon keresztül kérjék az összes brókertől adataik törlését.

Az Electronic Frontier Foundation, egy digitális jogokkal foglalkozó csoport „jelentős győzelemnek” nevezte a törvényt, amelyek – nem meglepő módon – a hirdetők elleneztek. A Delete-törvény 2026 januárjában lépne hatályba. 

Újjáépítésre kerül a Redonda-sziget

Egy évtizeddel ezelőtt Redonda patkányoktól hemzsegő, kecskékkel teli és növényzet nélküli sziget volt, mely az erózió következtében lassan a Karib-tengerbe omlott, ahol elnyomta a korallzátonyokat. Összességében egy ökológiai katasztrófa. 

Ma ez az apró sziget újra virágzik. A madarak visszatértek, a növények burjánoznak és a szigetet az újjáépítés sikertörténetének tartják. 

Redonda a természetvédelmi intézkedések előtt… (kép: bbc.com)
…és utána (kép: caribs.net)

forrás: https://www.positive.news/society/good-news-stories-from-week-42-of-2023/

Kövesd Youtube-csatornámat az érdekes és motiváló videókért! https://www.youtube.com/@motiwoman-motivacioeseletm370

Ezt a cikket láttad már? Tíz furcsa szokás a nagyvilágból