Top 10 ok, amiért Costa Rica a világ legboldogabb országa   

Mi lehet Costa Rica boldogságának titka?

Évek óta halljuk, hogy Costa Rica a világ egyik legboldogabb országa, de mit tudnak az ottani emberek, amit mi nem?

Costa Rica titka

Milyen tényezők járulnak hozzá ahhoz, hogy Costa Rica a világ egyik legboldogabb országának számít, amelyet mosolygós arcok, melegszívű emberek és páratlan elégedettség jellemez? Íme    

 1. Pura Vida filozófia
  A híres „Pura Vida” filozófia áthatja az itteni élet minden aspektusát. Ez az egyszerű, mégis mélyreható mantra pozitív szemléletre, az élet áldásainak megbecsülésére és egy olyan laza hozzáállásra ösztönöz, amely a jólétet és a boldogságot az anyagi javakkal szemben előnyben részesíti.  
 1. Kapcsolat a természettel
  A buja esőerdők, az érintetlen strandok és a változatos ökoszisztémák bőséges lehetőséget biztosítanak az ottaniaknak a természettel való kapcsolatra. Tudományosan bizonyított, hogy a szabadban töltött idő, pláne lélegzetelállító tájak között, javítja a mentális egészséget és az általános boldogságot.  
Az élet tisztelete és szeretete Costa Rica nagy erénye
 1. Fenntartható életmód
  Costa Rica globális vezető szerepet tölt be a fenntartható életmód terén. Az ország elkötelezett a megújuló energiaforrások, a természetvédelmi erőfeszítések és a természeti erőforrások védelme mellett. Ez a fenntartható gyakorlatok iránti elkötelezettség büszkeségérzetet kelt a Costa Rica-iak körében, és hozzájárul az általános boldogsághoz illetve jólléthez.  Nem is beszélve a döntésük környezetjavító hatásáról.
 1. Szociális támogató hálózatok
  Az ország erős közösségi érzéssel és társadalmi támogató hálózatokkal büszkélkedhet. A családi értékek, a szoros szomszédságok és az egymással összekapcsolt közösségek hangsúlyozása olyan támogató rendszert alakít ki, amely elősegíti a harmóniát, az összetartozást és a biztonságérzetet.  

Semmi varázslat, csupán odafigyelés

 1. Egészség és jólét
  Az ország kiemelten kezeli az egészséget és a jólétet a szilárd egészségügyi rendszere, illetve a megelőző ellátás hangsúlyozása révén. Az általános egészségügyi ellátás biztosítja, hogy a Costa Rica-iak minőségi szolgáltatásokhoz jussanak, ami hozzájárul az általános boldogsághoz, a fizikai és mentális épséghez valamint a lelki békéhez.  
 1. Munka és magánélet egyensúlya
  Az itteniek nagyra értékelik a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát. Itt rövidebb a munkahét, mint sok más országban, így elegendő idő jut a szabadidő eltöltésére, a hobbikra és a szeretteikkel való minőségi együttlétre. Ez az egyensúly hozzájárul a stressz-szint csökkenéséhez és az általános elégedettség növekedéséhez.  
 1. Pozitív társadalmi és politikai környezet
  Costa Rica elkötelezettsége a demokrácia, a béke és a stabilitás mellett pozitív társadalmi és politikai környezetet teremtett. A hadsereg 1948 óta tartó hiánya, valamint az oktatásra és a szociális jólétre való összpontosítás elősegítette a biztonság, az egyenlőség és a társadalmi fejlődés érzését, amelyek a boldogság alapvető összetevői.  
 1. Tápláló, friss ételek
  Az ottainak az egészséges táplálkozást helyezik előtérbe a friss, bio és feldolgozatlan élelmiszerek bőséges mennyiségével. A Costa Rica-i étrend gyakran a rostokban gazdag bab, a rizs és a trópusi gyümölcsök, zöldségek színes választéka körül forog. A tejtermékekben, vörös húsokban, finomított cukorban és feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrenddel ellentétben, amely hozzájárulhat a hangulatváltozásokhoz, a Costa Rica-iak egészséges táplálkozása kiegyensúlyozott és pozitív hangulatot biztosít.  
Odafigyelni magunkra és egymásra: ez Costa Rica boldogságának titka
 1. A nyugodt trópusi életmód elfogadása
  Itt az élet ritmusa lelassul, hogy megfeleljen a trópusi paradicsom nyugodt áramlásának. A ticosok hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden pillanatot kiélvezzenek a lenyűgöző strandok, buja hegyek közepette. Ráadásul maga a hely meleg és barátságos éghajlata is képes feldobni a hangulatot, spontán mosolyt tud csalni az arcokra, hiszen az időjárás hangulatra gyakorolt hatása világszerte ismeretes.  
 1. A Kék Zóna otthona
  A Costa Rica-i Nicoya-félsziget egy híres Kék Zóna, amely arról ismert, hogy lakói a világon az egyik legmagasabb várható élettartammal rendelkeznek. Aktív életmódjuk, erős társadalmi kapcsolataik és gazdag, friss, helyben termelt étrendjük hozzájárul hosszú élettartamukhoz és általános jóllétükhöz.

forrás: https://villafirenzecr.com/why-is-costa-rica-one-of-the-worlds-happiest-countries/

Szerencsére azért máshol is akad ok az örömre: