Hogyan segíthet az AI a vállalkozásod elindításában?

Az AI segíthet a vállalkozásunk elindításában

Az AI folyamatosan és rohamos ütemben fejlődik, ma már egy vállalkozás elindításának nehezét is képes átvállalni.

Hogyan segíthet az AI?

Szóval, saját vállalkozást szeretnél indítani. És most mi legyen?

Kihívás lehet saját lábra állni. Lehet, hogy van egy briliáns üzleti ötleted, de hiányoznak az erőforrások ahhoz, hogy az ötletet életre keltsd. A termék vagy szolgáltatás tényleges kifejlesztése mellett ott van a tanácsadás, a tervezés, a szövegírás, a fényképezés és a videózás – ami két dolgot jelent: időt és pénzt. 

Vagy mégsem? Mivel a mesterséges intelligencia gyors ütemben fejlődik, ma már rengeteg olyan online eszköz áll rendelkezésre, amely segíthet – ezzel pedig enyhítheti a vállalkozás indításával járó stressz és kiadások egy részét. 

Hogy meglássuk, hogyan segíthetne az AI a vállalkozásindításban, Kate Brennan úgy döntött, kipróbál egy ötletet, a továbbiakban az erről szóló beszámolóját közöljük. 

“Ebben a forgatókönyvben New York állam északi részére költözöm, hogy méhészként kezdjek új életet, és méz-üzletet indítsak. Ezt az ötletet felhasználva hét területen teszteltem népszerű AI-eszközöket. Természetesen nem csak ezek léteznek, de ezeket a konkrét eszközöket az ajánlások, a költségek és a könnyű használat alapján választottam.   

Ez a lista a közös problémák alapján szerveződött, amelyekkel egy kezdő vállalkozó az indulás során szembesülhet. 

Sok mindenben jól jöhet az AI, ha jól tudjuk használni

1. Van egy üzleti ötletem, és őszinte visszajelzésre van szükségem

Lássuk be – a barátok és a családtagok nem mindig a legjobb emberek, akiktől visszajelzést kérhetünk. Valószínűleg azt fogják mondani, hogy az ötletünk zseniális, de nem fognak rámutatni a hibákra. Az ötletemet a ValidatorAI-ba írtam be, egy ingyenes, mesterséges intelligencia által generált üzleti tanácsadóba, amelyet arra terveztek, hogy valódi véleményt mondjon. Arra tervezték, hogy rámutasson a briliáns ötletedben lévő hibákra, amelyeken dolgoznod kell, valamint tanácsokat ad, hogyan teheted működőképessé azt.

Költségek: A visszajelzés ingyenes. Ha azonban hozzáférést szeretnél a mentorokhoz, hasznos videókhoz, egy e-könyvhöz és egy privát vonalhoz, ahol beszélgethetsz a többi taggal, akkor havi 5 dollárért előfizethetsz.

Teszt: Kiderült, hogy a mézes céges ötletemnek volt néhány lehetséges buktatója. A ValidatorAI azt mondta, hogy nézzek utána a helyi hatóságoknak, hogy vannak-e a méhészeti vállalkozásokra vonatkozó előírások. És lenyűgöző iparági ismereteket is mutatott. Megkérdezte, milyen méhészeti berendezést tervezek használni – ami egy remek kérdés, mert ha méhész leszek, valószínűleg meg kell tanulnom az ezek közti különbséget.

2. Szükségem van egy cégnévre és egy domainre – az AI segít

A vállalkozás nevének kiválasztása igazi akadályt jelenthet. Ha egyszer kiválasztottunk egy nevet, akkor ez a név kerül a névjegykártyákra, a csomagolásra, és talán még a kirakatban is megjelenik. A NamingMagic segítségével nemcsak a név kiválasztása válik egyszerűvé, hanem az is, hogy megnézd, elérhető-e a kívánt domain. Ezt az eszközt két korábbi vállalkozó készítette, akik órákat töltöttek cégnevek ötletelésével, és a GPT-3 természetes nyelvi technológiával akartak egyszerűbb megoldást találni. Még ha nem is választod a generátor által felajánlott nevek egyikét, hasznos eszköz lehet, amelyből inspirációt meríthetsz, ha elakadnál.

Költségek: Ingyenes

Teszt: Ha a termékleírásomat és néhány kulcsszót (méhész, méz, farm, méhek, helyi) beírom a NamingMagicba, három nevet generál: Beehive Farms, Local Buzz Honey és Honeycomb Harvest. A zöld színnel árnyékolt domainek alapján látom, hogy melyiket tudom használni. Ha valamelyik név nem tetszik, akkor egyszerűen újra megnyomhatom a „Name My Startup” gombot, hogy további lehetőségek közül választhassak.

3. Szükségem van egy logóra is

Hacsak nem rendelkezel művészi képességekkel, valószínűleg azon gondolkodsz, hogy felbérelsz egy grafikust, hogy megtervezze a céged logóját. De a Logo AI segítségével erre nem lesz szükséged. Ez az eszköz az általad választott cégnév, szlogen, iparág, színséma és betűtípusok alapján generál egy logóválasztékot – mindezt kevesebb mint egy perc alatt. Miközben végiggörgeted a lehetőségeket, szabadon testreszabhatod őket, amíg elégedett nem leszel a végleges logótervezéssel. 

Költségek: Az alapcsomag 29 $, a pro csomag 59 $, a brand csomag pedig 99 $. Az alapcsomaggal elkészítheted és letöltheted a logót.

Tesztelés: A Beehive Farms logója úgy készült, hogy csak a cégnevet kellett beírni, meleg színpalettát (a leírás szerint az öröm, a lelkesedés és a boldogság jegyében) és egy „Slab” betűtípust választottunk (olyan cégek logóit mutatták példaként, mint a Sony és a Volvo). Több oldalnyi lehetőség közül lehetett választani, és lehetőségem volt arra is, hogy saját finomításokat végezzek. A cégnév melletti logó eredetileg négyzet alakú volt, de könnyen át tudtam alakítani hatszögletűre, hogy inkább méhsejt alakú legyen.

4. Mi a helyzet a weboldallal?

Ami korábban időigényes feladat volt, ma már 30 másodperc alatt elvégezhető. A Durable segítségével mindössze három adatot kell megadnod: a helyedet, a vállalkozásod típusát és a vállalkozásod nevét. A program létrehozza egy weboldal összes keretét, a cégedre jellemzően. A fiók létrehozása után tovább testre szabhatod azt saját logóval és a fotóiddal. 

Költségek: A csomagok havi 12 dollártól 25 dollárig terjednek. Választhatsz a havi vagy az éves számlázás között.

Teszt: Miután beírtam a „New York”, „Honey” és „Beehive Farms” kifejezéseket, a Durable 30 másodperc alatt létrehozott nekem egy weboldalt. Az összes szöveget az AI generálta, de nyilvánvalóan hozzá kellett adnom és törölnöm néhány mondatot, hogy a weboldal pontosan leírja a cégemet. Készletképekkel érkezett, így a Durable médiatárából válogattam a fotókat. A fejléchez a saját logót is hozzáadhattam. 

A mesterséges intelligencia korunk nagy vívmánya, ne féljünk használni

5. Fel kell vennem egy szövegírót

Nem feltétlenül. Bár az összes marketing- és értékesítési anyagodhoz – gondolj a termékleírásokra, e-mailekre, webszövegekre, hirdetésekre, közösségi média posztokra és hírlevelekre – szükséged lesz szövegre, a Craftly.AI segítségével olcsóbban is megoldható. A weboldal szerint az eszközt olyan cégek kreatívjai használják szövegírásra, mint a Forbes, a Meta és a GoDaddy. Ráadásul az oldal tetején található „Helló ember, miről írunk?” üdvözlettel könnyű úgy tenni, mintha egy kis robot lenne az asszisztensünk – ami valahogy így is van.

Költségek: A kezdő csomag 29 dollár havonta, a crafter csomag 66 dollár havonta, a vállalati csomag ára pedig a vállalkozás méretétől függően változik.

Teszt: Megkértem a Craftly.AI-t, hogy írjon egy sajtóközleményt arról, hogy a Beehive Farms sátrat állít a 2023-as Ithaca Apple Festivalon. Miután röviden leírtam, hogy mit szeretnék mondani, és megadtam, hogy ki a célközönség, az eszköz három különböző sajtóközleményt generált nekem. Ezen az egyiken csak az utolsó mondatot kellett megváltoztatnom, mert eredetileg azt írta, hogy a Beehive Farms 2003 óta részt vesz a fesztiválon, ami helytelen lenne, mivel ez egy új vállalkozás. Az eszköz azonban magától megtalálta az összes információt a fesztivál időpontjáról és helyszínéről, ráadásul sok szép részletet is hozzátett. Itt a közlemény:

A Beehive Farms saját sátorral fog megjelenni a 2023-as Ithaca Apple Festivalon, ahol különböző mézfajtákat fog árulni. Emellett lesz egy méhészeti bemutató is, amelyet néhány szakértő méhész vezet majd. A bemutató során megnézhetik, hogyan gyűjtik és dolgozzák fel a mézet, és a résztvevők megkóstolhatják a Beehive Farms által előállított különböző mézfajtákat. Az Ithacai Almafesztivál egy évente megrendezett esemény, amely az őszi szüretet ünnepli, és alma témájú tevékenységeket, ételeket, zenét és kézműves foglalkozásokat kínál. Az idei fesztivált szeptember 26-án és 27-én rendezik meg a Stewart Parkban, Ithacában, New Yorkban. A Beehive Farms izgatottan várja, hogy találkozhasson a közösség tagjaival és együtt ünnepelhessenek.” 

6. De várjunk – profi fotókra is szükségem van

Hát persze. Amikor a termékeidet árulod, biztos akarsz lenni benne, hogy azok jól néznek ki – hiszen a megjelenés a lényeg. A Mokker AI segít hátteret adni a termékeidről készült fotókhoz, hogy azok professzionálisabban nézzenek ki a weboldaladon és a közösségi médiában megjelenő posztokban. Végtelen számú fotó közül választhatsz. A professzionális képekkel pedig termékeid biztosan felhívják magukra a figyelmet.

Költségek: A Mokkerben 20 fotót ingyenesen kaphatsz. Ha azonban korlátlan számú fotót szeretnél, az éves csomag 6 $ havonta, a havi csomag pedig 9,99 $ havonta.

Teszt: Egy általános fotót használtam egy üveg mézről, és feltettem a rendszerbe. Egyszerre négy különböző hátteret generál, és minden alkalommal, amikor megnyomod a „Generate” gombot, újabbakat gördít ki. Kiválaszthatod a „Meglepetés” opciót, vagy választhatsz a különböző kategóriájú hátterek közül. Érdemes megnézni, hogy mindegyik fotó még a megfelelő fény- és árnyékviszonyokkal is rendelkezik, hogy valósághűnek tűnjön. 

7. Mi a helyzet a professzionális videókkal?

Azokat is meg tudod csinálni. A Synthesia segítségével mindössze 15 perc alatt készíthetsz professzionális videókat az AI segítségével. A honlapja szerint az eszközt olyan cégek használják, mint az Amazon és a BBC, és akár 80%-os idő- és költségmegtakarítást is jelenthet. Ráadásul a Forbes idei „The AI 50” listáján is szerepelt. Ez az eszköz az egyszerű reklámok esetében hasznos, mert kiküszöböli a professzionális videófelszerelések és színészek szükségességét. 

Költségek: A személyes fiók havi 30 dollárba kerül, a vállalati fiók költsége pedig változó.

Teszt: A videó elkészítéséhez először kiválasztottam egy hátteret és egy avatárt. Lehetőségem volt arra is, hogy bármilyen akcentust kiválasszak, amivel az avatár beszél. Ezután megadtam neki egy szkriptet. Ennek eredményeként egy rövid videót kaptam, amelyet le lehet játszani az alkalmazottak képzései során. Bár én valószínűleg inkább valódi embereket használnék egy reklámhoz, mivel az avatár még mindig egy kicsit robotikus érzést kelt, úgy gondolom, hogy ez az eszköz jól használható szükség esetén.”

forrás: https://thestoryexchange.org/how-can-i-use-ai-to-help-me-start-my-business/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAxaCvBhBaEiwAvsLmWP3DopQoW7ZajLna9BU–DzsXHhM3towlMpFlcmdvTr0O1CzlUnJmhoCVTQQAvD_BwE

Az AI ugyanakkor elég kétélű fegyver, amit kiemelt óvatossággal kell haszálnunk: