A mosás zenje és más gondolatok a boldogság fogalmáról

A boldogság megszerzése életreszóló feladat, de sokkal hatékonyabb, ha inkább meglévő élethelyzetünkben keressük, semmint hajszoljuk azt.

Utálom a mosott ruhákat hajtogatni. Így amikor nemrég meg kellett csinálnom, türelmetlen és ingerült voltam. A ruhák nem akartak maguktól összehajtogatódni, én meg kezdtem kifogyni a szekrényben lévőkből. Belső tiltakozásom ellenére el kellett végezni a feladatot. Úgy gondoltam, hogy csak néhány percet vesz igénybe, és utána visszatérhetek a napom kellemesebb részeihez.

Aztán rájöttem. Ellenálltam a mosás összehajtogatásának. Egész idő alatt, amíg zoknikat párosítottam és ingeket válogattam, máshol járt az eszem. Ahelyett, hogy egyszerűen elfogadtam volna, hogy el kell végezni, és ezt megtapasztaltam volna, ellenálltam neki.

Mit értek ez alatt? Sok spirituális szerzőt nem szeretek, mert képtelenek a szavakat egy központi fogalomra lebontani. Ehelyett díszes szójátékokhoz folyamodnak, hogy egy olyan gondolat körül táncoljanak, amelyet nem tudnak kommunikálni. Ezt a hibát szeretném itt elkerülni.

Aztán elkezdtem tűnődni. Hány más dolognak is ellenállok az életben ahelyett, hogy elfogadnám és megélném őket?

Az ellenállás hiábavaló

Az ellenállás azt jelenti, hogy megtagadod, ahol most vagy. A küzdelem és a kihívás egy magasabb cél elérése érdekében fontos és tiszteletre méltó része az életnek. De nem a kihívásokkal szembeni ellenállásról beszélek, hanem arról, hogy becsapod magadat azzal kapcsolatban, ami most történik.

Bután hangzik, ha arra gondolsz, hogy ellenállsz egy fizikai helyzetnek. De mi a helyzet az élethelyzeteddel? Azt hiszem, sok ember a jelenlegi helyével való ellenállás és egy új hely keresése között vergődik.

A boldogságot nem hajszolni kell, hanem megtalálni abban, amink van

A paradigmák csatája: Boldogság vs. siker

Miért történik ez? Miért kell ellenállnunk annak, ami van, különösen, ha ez rontja az előrehaladás képességét? Azt hiszem, a válasz a boldogság és a sikeresség kötelezettségei közötti összeütközésben rejlik.

Légy boldog

A legtöbbek számára a depresszió a gyengeség jele. Ugyanez vonatkozik más negatív érzelmekre is. Ha frusztrált, szomorú vagy dühös vagy, az annak a jele, hogy nem tudsz megfelelően megbirkózni a világgal. Bár ez nem igaz, mégis egy elterjedt hiedelem. Ezért az emberek mindent megtesznek azért, hogy elrejtsék és elkerüljék a negatív érzéseket. Egyrészt azért, mert mindenkinek boldogság a cél, másrészt pedig azért, mert úgy érzik, szégyen lenne, ha nem érnék el azt.

Légy sikeres

Az ellentmondásos paradigma szerint sikeresnek kell lenned. Ez azt jelenti, hogy nem csak érzelmileg kell hatékonynak lenned az érzés fenntartásában, hanem vagyonnal, egészséggel és státusszal is rendelkezned kell.

Ez a két elképzelés ellenállást szül. Boldognak lenni az érzelmek ellenállását okozza, a sikeresnek lenni pedig a körülmények ellenállását. Ez nem lenne olyan nagy probléma, ha a kettő nem fedné egymást.

Az összeütközés akkor következik be, amikor a siker értékelése az életedben nem elég. A másik ütközés akkor következik be, amikor sikered van, mégis boldogtalan gondolatokat tapasztalsz. Ez azt eredményezheti, hogy a sikeredet csökkentettnek látod, ami még több ellenállást hoz létre.

Bárhová is mész, mindig van ellenállás. Érzéseid és körülményeid igazságának tagadása.

Hogyan fogadjuk el

Ami másnak munka, nekünk lehet boldogság, ha nem küzdünk a helyzet ellen

Az ellenállás ellentéte az elfogadás. Ez teljes őszinteség önmagaddal szemben azzal kapcsolatban, hogy hogyan érzel, mit csinálsz és hol tartasz most az életben. Ez nem azt jelenti, hogy tetszeni kell annak, ahol tartasz, csak azt, hogy teljes mértékben elfogadod, hogy ez igaz.

Ellenálló tevékenység – Íme a mosás zenje. A házimunka ellenállás forrása lehet, ha aktívan próbálod tagadni, hogy csinálni kell. Az elfogadás itt azt jelenti, hogy beismered magadnak, hogy most éppen hajtogatni kell, és nem csinálsz semmi mást.

Ellenállás a körülményekkel szemben – Mint mindenkinek, nekem is voltak olyan magányos időszakok, amikor viszonylagos elszigeteltségben voltam. Amikor ez megtörténik, megtanultam teljesen elfogadni az átmeneti magányomat, még ha nem is szerettem.

Ellenállni az érzelmeknek – Ha lehangolt vagy, ismerd be magadnak. Fogadd el, hogy most éppen depressziós vagy. Fogadd el az érzelmeidet úgy, mintha az inged színe lenne, nem pedig a jellemed szimbóluma. Nem olyasmi, aminek ellen kell állni, vagy amit szégyellni kell, hanem csak egy tény.

Az elfogadás nem feladás

Valójában gyakran éppen az ellenkezője. Az elfogadás olyan, mint egy utazás, amikor tudjuk, honnan indulunk. Anélkül, hogy tudnánk, hol vagyunk most, nem érhetjük el a célunkat.

A lemondás azt jelenti, hogy az elfogadást („ez az, ami van, most.”) egy lépéssel továbbvisszük („ez az, ami örökké lesz.”) A jelenlegi depressziót úgy fogadhatjuk el, hogy egyszerre vagyunk optimisták egy boldogabb jövő meglátásában, és hajlandóak vagyunk dolgozni érte. Elfogadhatod az életet, amit nem szeretsz, és kitűzhetsz célokat a javítására.

Elveszett zoknik és összehajtogatott ruhák

Ahogy befejeztem a mosott ruhák hajtogatását, lehetőségem nyílt arra, hogy elgondolkodjak a jelenlegi helyzetemen. Hogy néhány másodpercre kimozduljak a fejemből. Elfogadni mindent körülöttem, elfogultság és ítélkezés nélkül. Aztán csak észrevettem, hogyan érzem magam, cenzúra vagy torzítás nélkül. Volt, ami boldoggá tett, volt, ami nem. Ezt is elfogadtam.

A ruhák a fiókban vannak, hallom a madarakat odakint. Elmosolyodom és az a furcsa érzésem támad, hogy eddig nem hallottam őket.

forrás: https://www.scotthyoung.com/blog/2007/06/21/the-zen-of-folding-laundry-and-other-thoughts-on-happiness/

Más házimunkák, amelyek közben gyakorolhatod a boldogság megtalálását:

https://motiwoman.hu/minden-idok-30-legzsenialisabb-takaritasi-trukkje/