Minden idők 30 legzseniálisabb takarítási trükkje

Takarítási trükkök

A takarítási trükkök néha vagy egyáltalán nem működnek, vagy nagyobb rendetlenséget hagynak maguk után, mint amivel kezdtük. Nem hangzik túl jól! Mert ha már azzal töltöd az idődet, hogy kitakarítsd a házad, akkor szeretnéd, hogy legyen mit felmutatnod az erőfeszítéseidért, igaz?!? Itt a 30 legjobb, legzseniálisabb takarítási trükk!

1. Tisztítsd meg a sütőt mosogatótablettával

Kiderült, hogy a szerény mosogatógép-tabletta sokkal többre használható, mint edénytisztításra. Mi a sütők tisztítására szolgáló eszközként szeretjük, de még a vécék tisztítására is jó!

2. Használj ecetet a csapfejek duguláselhárítására

Ha kemény a víz ott, ahol élsz, előfordulhat, hogy a konyhai mosogató csapja vagy akár a zuhanyfej időről időre eldugul. Csak áztasd a csapot ecetbe, majd hagyd folyni a vizet! Magától kitisztul.

3. Spriccelj egy kis mosogatószert a lefolyóba

Kicsit lassan folyik le a víz? Spriccelj bele egy kis mosogatószert, dugd be a lefolyót és engedd fel forró vízzel, majd hirtelen húzd ki. A mosogatószert úgy fejlesztették ki, hogy oldja a zsírt. Ez a zsír általában az edényeken van, de a lefolyóban/csövekben is felhalmozódhat.

4. Használj sütőtisztítót a foltos öntöttvas lábos külsejére

A Reddit-felhasználók szerint a sütőtisztítószer valóban képes eltávolítani a zománcozott edények külsejéről a ráégett zsírt és más makacs maradványokat anélkül, hogy károsítaná a színt vagy a felületet.

5. Használj gőzölőt a takarításhoz

A gőzpároló technikailag a ruhák gyűrődésmentesítésére szolgál, de a piszkos tűzhelyek, szekrényajtók és egyebek gyors tisztításában is segíthet.

6. Vágj le egy sarkot a szivacsodból

Felismered azt a szivacsot, amivel a zsírtalanítást végzed? És a másik szivacsot, amivel a mosdókagylót törölgeted? Tartsd szemmel, hogy melyik melyik, ezzel az okos trükkel: egyszerűen vágd le annak a szivacsnak a sarkát, amelyet a piszkos munkához használsz.

7. Tegyél egy vattapamacsot a szemetesbe

A szemét bűzlik. Ez az élet velejárója. De íme egy trükk, amivel egy kicsit kevésbé büdös: fogj egy vattapamacsot, áztasd be illóolajba, és dobd a kukádba (a szemeteszsák alá vagy a zsákba). Ez egy egyszerű és olcsó szagelhárító, amely segít megakadályozni, hogy a szemeted túlságosan szúrós szagú legyen.

8. Próbáld ki a szennyeskosár-módszert

Ha mindenhol apró kupacnyi csetreszek, kacatok vannak, egy szennyeskosár (olcsón beszerezhető) zseniális módja annak, hogy összeszedd ezeket a kategorizálhatatlan tárgyakat. Ha sietsz (mondjuk, társaság érkezik), csak rejtsd el a szennyeskosarat a kíváncsi szemek elől; ha van időd, sétálj körbe a szennyeskosárral, és tedd vissza az összes dolgot a helyére. (Kallódó ruhák számára például nekünk van egy fiókunk fenntartva a komódban.)

9. Időzítő beállítása

Ez a tipp megváltozthatja az életed. Az ötlet egyszerű: állíts be egy időzítőt és dolgozz, amíg a csengő meg nem szólal. Lehet, hogy hamarabb végzel a mosogatással, de legalább pontosan tudni fogod, hogy mennyi ideig kell alávetned magad egy-egy hétköznapi feladatnak.

10. Rozsdamentes acél mosogató polírozása liszttel

Ha rozsdamentes acél mosogatód van, a legjobb dolog, amit tehetsz érte, hogy liszttel polírozod. Mosd és szárítsd meg a mosogatót, szórd be az egészet liszttel, majd fogj hozzá a polírozáshoz. Meg fogsz lepődni, milyen csillogóvá válik a fém!

11. Használd ki a főzőspray erejét

Furcsa, de hatékony módja a fürdőszoba tisztításának a főzőspray. Nemcsak a kádból távolítja el a szappanos vízkőlerakódást, de a csaptelepeket is kifényesíti, az üvegfelületeket is megtisztítja, sőt, még a fürdőszobaajtó nyikorgását is megszünteti!

12. Tarts egy kis krétát a mosógép mellett

Fogadjunk, hogy ezt nem tudtad: A kréta szuper nedvszívó, ami kiváló folteltávolítóvá teszi. Távolítsd el a felesleges ételt és olajat a szennyezett ruhadarabról egy tiszta papírtörlővel – és fedd be az egész foltot krétával. Ezután, mielőtt bedobnád az olajfoltos ruhadarabot a szennyesbe, dörzsöld át a foltot egy kis mosószerrel, mosd ki forró vízben, és az olajos folt el fog tűnni

13. Tarts egy mosogatókefét a zuhanyzóban

A tiszta zuhanyzó titka? A rendszeres tisztítás. És a zuhanyzó rendszeres tisztításának titka? Hogy legyen készenlétben egy szappannal töltött mosogatókefe a zuhanyzódban.

14. Használd a mosogatógépet a kézzel mosott edények szárítására.

Hagyd ki a szárító állványt – túl sok értékes helyet foglal el a pulton -, és használd helyette a mosogatógép üres rekeszeit a kézzel mosott edények szárítására! A mosogatógépedben amúgy is több fér el, mint a tartóban.

15. Használj illóolajat a diffúzorban

Az illóolajoknak nem csak nyugtató hatásuk ismert, de egyek változatai gombaölőek is, így néhány cseppet a diffúzorba csepegtetve segíthetnek a levegőt is tisztábban tartani.

16. Használj hálós szennyestartó zsákot … a mosogatógépben

Amikor legközelebb elindítod a mosogatógépet, gyűjtsd össze az összes apró tárgyat – vizespalackok kupakjait, apró ételtároló edények fedeleit stb. – és tedd őket egy hálós szennyes zacskóba. A zsák megakadályozza, hogy az apró és törékeny tárgyak elvesszenek a mosogatásban, miközben a forró víz és a szappan elvégzi varázslatos munkáját.

17. Adj egy tál ecetet a mosogatógéphez

Ha olyan területen élsz, ahol kemény a víz, valószínűleg eléggé frusztrált vagy a mosogatógépből kijövő piszkos kinézetű edények miatt. Tegyél egy tálat felfelé fordítva a mosogatógépedbe, és önts bele egy kis ecetet. Indítsd el a mosogatógépet – az ecet segít leküzdeni a kemény vizet, így az edények makulátlanul fognak kijönni.

18. Párolj szódabikarbónát és vizet a zománcozott edényeidben

Ez a módszer a zománcozott edények tisztítására olyan egyszerű és olyan hatékony! Csak forralj vizet, adj hozzá szódabikarbónát, és keverj meg mindent alaposan. Néhány perces forralás után egy fakanállal kapard le a rásült darabokat.

Takarítási trükkök

19. Tisztítsd meg az ezüstöt alumíniumfóliával

A következőkre van szükséged: egy alufóliával bélelt üveg sütőedény vagy egy alumínium sütőedény, szódabikarbóna, só és forró víz. A tudományos-projekt-szerű reakciónak azonnal el kell kezdenie eltávolítani a matt foltokat, bár az erősen mattított daraboknak egy kicsit tovább kell ázniuk.

20. Végre megszabadulhatsz a bosszantó kávéfoltoktól

Makacs barna foltok vannak a kávésbögrén, amelyek nem akarnak lejönni? Próbáld ki a szódabikarbónát: Szórj egy keveset a foltos bögre aljára, adj hozzá annyi vizet, hogy pasztát képezzen, és súrold ki. A szódabikarbóna gyengéd koptatása percek alatt megszabadítja a foltoktól a bögrédet. Ezután egyszerűen öblítsd le és mosd ki a szokásos módon.

21. Száműzheted a mosogatószagokat szódabikarbóna és citromlé elegyével

Ha belegondolsz, mennyi undorító dolog megy le a lefolyón, érthető, hogy előbb-utóbb szagot fog árasztani. Próbáld ki ezt a DIY duguláselhárítót, hogy a csövek tiszták maradjanak a trutymótól és ne bűzölögjenek: öblítsd át a lefolyót forró vízzel, majd lassan önts bele egy csésze szódabikarbónát. Fejezd be körülbelül egy csésze citromlével, és várd meg a pezsgő kémiai reakciót.

22. Tisztítsd meg a lefolyót ecettel és citromos jégkockákkal

Ha a mosogató még mindig bűzlik, készíts egy csomó jégkockát fehér ecetből és kis citromdarabokból és tegyél egyet-kettőt a lefolyóba. Ez egy azonnali szagtalanító – csak ne dobj egyet sem a koktélodba.

23. Használj burgonyát a rozsdás öntöttvas tisztításához

Ezt a trükköt más rozsdás dolgokon is alkalmazhatod. A következőképpen működik: Vágd félbe a burgonyát, a vágott végét mártsd mosogatószerbe vagy szódabikarbónába, és dörzsöld át vele a rozsdás területet. Ha a krumpli vége csúszós lesz, vágd le, és mártogasd az újonnan levágott végét. Ismételd addig, amíg a rozsda el nem tűnik!

24. Tisztítsd meg a mikrohullámú sütőt citrommal

A következőt kell tenned: Mérj körülbelül 1/2 csésze vizet egy mérőpohárba vagy tálba. Vágd félbe a citromot, és facsard a levét a vízbe. Dobd a citromdarabokat a tálba. Tedd a tálat a mikrohullámú sütőbe, és három percig nagy teljesítményen süsd, hogy a folyadék felforrjon. Hagyd állni öt percig. Ne nyisd ki a mikrohullámú sütő ajtaját; a benne rekedt gőz segít fellazítani az ételmaradékot. Ha az időzítő megszólal, töröld le a szennyeződést!

25. Tisztítsd meg a sütőrácsokat a fürdőkádban

A sütőrácsok mosása a mosogatóban bosszantó és rendetlen lehet – különösen, ha kisebb mosogatóval rendelkezel! Tedd ezt inkább a fürdőkádban. Módszerünk még a munka nagy részét is elvégzi helyetted – szó szerint alvás közben.

Takarítási trükkök

26. Takarítsd fel a törött üveget egy darab kenyérrel

Megtörténik: kicsit túl lelkesen gesztikulálsz, és leesik a borospoharad. A nagy darabokat elég könnyű összeszedni, de az apró szilánkokat? Nem annyira – vagy mégis? Mindössze egy szelet kenyérre van szükséged. Csak óvatosan nyomd rá a pohárra, és az apró szilánkok megtapadnak a puha tésztán.

27. Használj gumikesztyűt a háziállatok szőrének eltávolításához

A konyhai gumikesztyű nem csak arra jó, hogy megvédd a kezed, miközben a piszkos munkát végzed. Az üvegek kinyitásához és a háziállat szőrétől való megszabaduláshoz is nagyszerű. Csak húzd fel a kesztyűt, és dörzsöld át mindenen, amit szőrteleníteni szeretnél. A gumi meglepően jól összegyűjti a szőrszálakat! Ki gondolta volna?

28. Használj viaszos vásznat a szekrények tetejének tisztán tartásához

Ha a felső szekrényeid és a mennyezet között van hely, fontold meg, hogy a szekrény tetejét letakarod viaszos vászonnal. Ez összegyűjti a port és a szennyeződéseket. Évente néhányszor cserélheted, és sokkal egyszerűbb, mintha kézzel kellene a szekrényeket tisztítani. Megjegyzés: Használhatsz újságpapírt is, amely gyorsabban lebomlik a szeméttelepen.

29. Szabadulj meg a kezed fokhagymaszagától rozsdamentes acél dörzsölésével

A fokhagyma aprítása büdös munka – és míg egyesek szeretik a fokhagyma illatát a kezükön, mások talán nem annyira. Rengeteg trükk létezik a bűztől való megszabadulásra, de a legegyszerűbb, ha a kezedet egyszerűen a mosogatócsaphoz dörzsölöd, vagy bármihez, ami rozsdamentes acélból készült.

30. Tisztítsd meg a turmixgépet 30 másodperc alatt (tényleg)

Töltsd meg a turmixgépedet körülbelül félig meleg vízzel, adj hozzá egy csepp mosogatószert, és indítsd el. Megtisztítja magát! Ha a turmixgépedben lerakódások vannak, vagy kicsit mattnak tűnik, egy csepp ecetet vagy egy kis citromot is adhatsz hozzá.

forrás: https://www.thekitchn.com/

Figyelj a konyhára, mert baktériumok melegágya lehet! https://motiwoman.hu/ezert-nem-higienikus-a-konyhad/

Youtube-csatornámon egyre több érdekes videó érkezik. Kövesd te is! MotiWoman a Youtube-on

.