Miért fontos, hogy önazonos maradjak?

„Légy önmagad, mindenki más már foglalt” – tartja Oscar Wilde, de tulajdonképpen miért is olyan fontos, hogy önazonos légy?

Persze, ez olyan egyszerűen hangzik, de mit is jelent valójában? És miért esik oly sokunknak olyan nehezére, hogy valójában el is érjük?

Mert csak akkor válhatunk „önmagunkká”, ha elengedjük az összes olyan címkét, történetet és ítéletet, amelyet másokra – és leggyakrabban saját magunkra – aggatunk. Ehhez azonban bátorság kell. Aki önazonos az sebezhetővé válik, és megnyitja magát annak a lehetőségnek, hogy mások megítélik majd. De, ha önazonos vagy, annak jutalma ugyanakkor messze felülmúlja azokat a következményeket, amelyeket akkor szenvedünk el, ha megpróbálunk olyasvalakik lenni, akik nem vagyunk.

Az önazonos életmóg göröngyös lehet, de mindig megéri

Ahogy a néhai Steve Jobs megjegyezte a Stanford Egyetemen tartott beszédében:

„Az időd véges; ne pazarold arra, hogy valaki más életét éld… Ne hagyd, hogy mások véleményének zaja elnyomja a saját belső hangodat. És ami a legfontosabb, legyen bátorságod követni a szívedet és az intuíciódat.”

Ez az önazonos viselkedés. Az élet túl rövid ahhoz, hogy úgy éljük le, hogy közben megpróbálunk mindenáron mások lenni, mint az igazi, eredeti énünk. Légy tehát az, aki vagy, és légy az annyira az, amennyire csak tudsz! Aki megítél, az csak azért teszi, mert ő sincs rendben magával, legalább ennyivel biztosan előtte jársz, ha a saját utadat követed!

Mitől is félnél? Valóban arra akarod pazarolni az itt töltött értékes idődet, hogy szimplán megkönnyítsd másoknak a veled való szembesülést? Hüledezzenek, háborodjanak fel, forduljanak el tőled vagy vessenek meg, aki te vagy, az nem sérül tőle, csak az, akinek ők hittek. És akkor mi van?

forrás: https://ahigherthought.com/dare-to-be-you/

Ha nem tudod, merre indulj el az önkeresés útján, ezek az idézetek segíthetnek: