Tengervízből ivóvíz készülhet, akár már útközben is

Lehet, hogy megvan a megoldás a rohamosan fogyó ivóvíz készletek újratöltésére

A víz egyenlő az élettel, ám az ivóvíz tartalékok rohamosan fogynak. Kidolgozhatták a módját annak, hogy ez megváltozzon.

Bár a víz a Föld felszínének 71 százalékát borítja, nagy része nem iható. Valójában kevesebb, mint három százalék az édesvíz aránya, az Egyesült Államok vízügyi hivatala szerint. A víz nagy része az óceánokban található, ezért a fogyasztásához sótalanítani kell. Az MIT kutatói kifejlesztettek egy bőrönd méretű sótalanító berendezést, amely egy kis hordozható napelemmel működik, és távoli helyeken is használható tiszta ivóvíz előállítására.

Az Environmental Science and Technology című tudományos folyóiratban nemrég megjelent kutatás egyelőre prototípus fázisban van, de egyszerű használhatósága miatt nagy potenciált hordoz korunk egyik legégetőbb kérdésének megválaszolására. 

Az ivóvíz a túlélés záloga

Tiszta ivóvíz egy gombnyomással

Az új sótalanító berendezés az MIT sajtóközleménye szerint egyetlen gombnyomással olyan vizet állít elő, amely meghaladja az Egészségügyi Világszervezet szabványait. Nincs szükség szűrőkre, a készülék elektromos energiával távolítja el a sót és más részecskéket – köztük baktériumokat és vírusokat – a sós vízből.

A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható hordozható sótalanító egység olyan szűrőket használ, amelyek nagynyomású szivattyúkat igényelnek a víz kinyomásához, emiatt az eszközök túl nagyok és kevésbé energiatakarékosak. A szűrő nélküli MIT készülék lehetővé teszi, hogy távoli vagy erőforrás-korlátozott helyeken, például kis szigeteken, hajókon és akár vészhelyzetben is használható legyen.

A készülék kifejlesztése évekig tartott. „Ez valójában egy 10 éves utazás csúcspontja, amelyen én és a csoportom végigmentünk. Évekig dolgoztunk az egyes sótalanítási folyamatok mögötti fizikán, de mindezeket az eredményeket egy dobozba helyezni, egy rendszert építeni és élesben demonstrálni, ez igazán jelentős és kifizetődő élmény volt számomra” – mondta Jongyoon Han, a tanulmány vezető szerzője.

Miután a laboratóriumban különböző sótartalmú és részecskeszintű vízzel végeztek teszteket, az eszköz készen állt a bostoni Carson Beach-en történő tesztelésre, ahol mindössze fél óra alatt ivóvizet állított elő.

„Már az első futtatásnál is hatékony volt, ami elég izgalmas és meglepő volt. De azt hiszem, a fő ok, amiért sikeresek voltunk, az a sok apró előrelépés halmozódása, amit az út során elértünk” – mondta Han.

Ez a megoldás alapjaiban emelheti meg a túlélési esélyeinket

Praktikus és megfizethető

Az új sótalanító egységnek kevesebb energiára van szüksége, mint egy mobiltelefon-töltőnek – számolt be a Fast Company -, és kétféle elektromos mezőt használ a sós víz szűrésére. De ami a legjobb, hogy úgy tervezték meg, hogy hétköznapi emberek is használhassák, ne csak mérnökök. A készüléknek ugyanis mindössze három gombja van, egy az áramellátáshoz, egy az indításhoz és egy a leállításhoz.

Ez azt jelenti, hogy olyan helyeken is lehet majd használni, ahol korlátozottak az erőforrások és az ezirányú szakértelem. Jelenleg az ára még mindig túl magas, de Yoon reméli, hogy 1500 dollár körülire csökkenthető, ami megfizethetővé tenné a gépezetet a nem kormányzati szervezetek számára is.

A kutatók még dolgoznak a végleges kialakításon, amely olcsóbb anyagokat használhatna, és nemsoká elkészülhet az új prototípus. Ez a kicsi, de hatalmas segítséget jelentő sótalanító egység lehet a kulcs ahhoz, hogy biztonságos ivóvíz jusson az egyre szomjasabb világnak.

forrás: https://goodnessexchange.com/device-makes-sea-water-drinkable-on-the-go/?q=innovations-helping-save-lives

Egyéb pozitív hírek, amelyek segíthetnek szebbnek látni a világot: