Tippek az egészséges gyaloglás elkezdéséhez

Ha jól csinálod, a gyaloglás is elég lehet mozgásként

Ha egészséges mozgásra, pláne fogyásra gondolunk, általában komoly, megterhelő mozgások jutnak eszünkbe, de a puszta gyaloglás is célravezető!

Minden évben emberek milliói tesznek fogadalmat arra vonatkozóan, hogy többet fognak mozogni, mert olyan célok vezérlik őket, mint az egészségük javítása, a fogyás, a barátokkal vagy a gyerekekkel való tempó megtartása. Ez gyakran vezet bonyolult programokhoz, drága felszerelésekhez, amelyek végül jobban működnek ruhafogasként – igen, a futópadról beszélünk – mint hasznos életmód-változtatási eszközként.

A valóságban a legjobb edzés olyan gyakorlat, amely könnyen elérhető és adaptálható, illetve amit élvezel. A gyaloglás jellemzően a legkönnyebben hozzáférhető mozgás, és számos egészségügyi előnnyel jár. De ha a tánc, a kajakozás vagy a sportolás több örömet okoz, akkor azok jobban megfelelnek neked. A legfontosabb, hogy következetesen aktív legyél.

A gyaloglás egyszerű, olcsó és hatékony formája a mozgásnak

Miért lehet számodra jó döntés a gyaloglás?

A gyaloglás egy kíméletes, alacsony terhelésű kardiógyakorlat, amely könnyedén átvezethet egy magasabb szintű fittségi és egészségi állapotba. Biztonságos és egyszerű. A rendszeres, élénk séta számos olyan előnnyel járhat, mint az erőteljesebb gyakorlatok, például a kocogás. Például mindössze napi 21 perc séta 30%-kal csökkentheti a szívroham kockázatát. A gyaloglás kalóriát éget és csökkenti a derékbőséget, de fontos a nyirok- és immunrendszered számára is.

Az aktív gyaloglás segíthet:

 • Szabályozni a vérnyomásod
 • Lefogyni vagy megtartani a testsúlyod
 • Javítani az egyensúlyt és a koordinációt
 • Növelni a törzs erősségét
 • A stressz kezelésében és a hangulat javításában az endorfinok felszabadításával
 • Kezelni a cukorbetegségét
 • Csökkenteni a szívroham kockázatát
 • Csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Az élénk séta ráadásul bizonyítottan:

 • Javítja az alvást
 • Lassítja a szellemi hanyatlást
 • Csökkenti egyes rákos megbetegedések kockázatát
 • Segít hosszabb életet élni
 • Fenntartja a független életet idősebb korban is

Tippek a gyaloglási rutin elkezdéséhez

A gyaloglást akár társaságban is csinálhatod, úgy még élvezetesebb

Kezdd lassan

Ha eddig inaktív voltál, akkor kezdd óvatosan, 5-10 perc egyenletes tempóban, és néhány hét vagy hónap alatt növeld az időt és a távolságot.

Tűzz ki célokat

Tűzz ki magad elé reális célokat, például heti öt napon 20-40 perc gyaloglást. Fontos, hogy ezek a célok olyanok legyenek, amelyek tarthatóak is számodra, különben csak a kudarcnak ágyazol meg vele.

Rakj össze egy tervet

Ha elutazol vagy túlórázol, gondolkodj el azon, hogyan tudnál rövid sétákat beiktatni a napodba, hogy a tervet tartani tudd. Ha igazán akarod, mindent megtudsz oldani, ha nem, persze könnyen találhatsz kifogást. Légy kitartó!

Ne hagyd, hogy az időjárás elkeserítsen

Ha az időjárás nem optimális, fontold meg a beltéri sétát, például a helyi bevásárlóközpontokban, edzőtermekben és közösségi központokban. Persze a friss levegő és a napsütéssel való érintkezés hiánya miatt ez az opció nem közelíti meg a szabadtéri séták előnyeit, de még mindig sokkal hasznosabb, mintha kihagynád az egész programot egy kis eső miatt.

Válassz különböző útvonalakat

Hogy ne unatkozz, állíts össze több útvonalat, amelyek közül választhatsz, hogy változatosabbá tedd a dolgot.

Ha ezeket megteszed, már egy, sőt számos lépéssel kerültél közelebb az egészséges életmódhoz, illetve a jó közérzethez. Mindezt ingyen, egyszerűen és helyben!

forrás: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/5-tips-for-walking-your-way-to-better-health

Ha más egészséges szokásokat is be szeretnél építeni a rutinodba: