Mese a békáról

Mese a békáról

Mese egy csapat békáról, akik közül ketten, dolgaikat végezvén, egy mély gödörbe estek.

Az összes többi béka a gödör köré gyűlt, hogy megnézzék, mit tehetnének a társaikért. Amikor meglátták, milyen mély a gödör, a megdöbbent csapat egyetértett abban, hogy a helyzet reménytelen, és azt mondták két pórul járt barátjuknak, hogy készüljenek fel a végzetükre. A két béka nem akarta elfogadni a rájuk váró szörnyű sorsot, ezért minden erejükkel ugrálni kezdtek. Néhány béka belekiabált a gödörbe,hogy adják fel, mert ez reménytelen, és hogy a két béka nem lenne ilyen helyzetben, ha óvatosabbak, szabálykövetőbbek, és felelősségteljesebbek lettek volna.

A többi béka szomorúan kiabálva folytatta, hogy spóroljanak az energiájukkal, és adják fel, hiszen már úgyis olyanok, mintha meghaltak volna. A két szerencsétlenül járt kisállat tovább ugrált, amilyen erősen csak tudott, és több óra kétségbeesett erőfeszítés után már végképp elfáradtak. 

A mese, ami erőt ad

Végül az egyik béka hallgatott társai hangjára. Kimerülten és csüggedten, csendben beletörődött a sorsába. Lefeküdt a gödör aljára és meghalt, miközben a többiek tehetetlenül nézték. A másik béka minden erejével tovább ugrált, bár testét fájdalom gyötörte, és teljesen kimerült. Társai újból kiabálni kezdtek, hogy fogadja el a sorsát, ne okozzon magának több fájdalmat.

A fáradt béka egyre erősebben és erősebben ugrált, és csodák csodája! Végül olyan magasra ugrott, hogy kijutott a gödörből. A többi béka csodálkozva ünnepelte a csodálatos szabadságát, majd köréje gyűlve megkérdezték.

„Miért ugráltál tovább, amikor mondtuk, hogy ez lehetetlen?”

A döbbent béka a szájukról olvasva elmagyarázta nekik, hogy süket, és amikor a gesztusaikat és kiabálásukat hallotta, azt hitte, hogy biztatják őt. Ezt ő bátorításnak érzékelte, ami arra ösztönözte, hogy minden reménytelenség ellenére is keményen próbálkozzon és sikerrel járt.

Ez az egyszerű mese erőteljes tanulságot hordoz. A te bátorító szavaid felemelhetnek valakit, de reménytelenségbe is taszíthatnak, így jól gondold meg kinek mikor és mit mondasz. Lehet, hogy nem is hinnéd, de a szavaid olyan erőteljesek, hogy mások épülésére és pusztítására is egyaránt alkalmasak. Te döntöd el, mit szolgálsz velük.

forrás: https://docs.google.com/document/d/1f3d03Hf_3WjJTXk8TK-p1xFpk-65RadQMxpC4JF3sso/preview?hgd=1

Ha további erőt adó tanulságra vágysz: