Egy orvos figyelmeztetése a vape veszélyeiről

A vape veszélyei minden felhasználót érinthetnek

Sokat hallunk a vape veszélyeiről, de az egész olyan valószerűtlennek, távolinak tűnik, amíg nem minket vagy szeretteinket éri baj miatta.

Mi is az a vape?

A vaping gyakran használt kifejezés az elektronikus nikotinadagoló rendszer használatára, beleértve az elektronikus, vagy e-cigarettát, illetve a vape pent. Ezek az akkumulátorral működő eszközök egy folyékony – általában, de nem mindig nikotint tartalmazó – oldatot melegítenek fel, hogy azt belélegezhető gőzzé alakítsák. Ha az alap nikotinkeverék nem ízletes, olyan ízeket, mint a menta, az alma és a vattacukor, hozzá lehet adni, melyek vonzóvá teszik a dolgot, különösen a serdülők számára. Az e-cigaretták hasonlíthatnak egy tollra vagy USB stickre, és lehetnek eldobhatóak egy használat után, vagy újratölthető rendszerrel rendelkezhetnek.

Sajnos a mai tizenévesek többet tudnak a vapingről, mint a szüleik. Először a dohányzás biztonságosabb alternatívájaként hirdették meg, azért vált népszerűvé, mert nem tartalmazta a legtöbb dohánytermékben található rákkeltő anyagokat és a kátrányt. Emellett állítólag kiküszöböli a passzív dohányzás veszélyeit a közelben tartózkodókra nézve.

A vape a fiatalok körében a legelterjedtebb, épp ezért kell mihamarabb megállítani

Elméletben mindez elég ártalmatlannak hangzott, ezek az elméletek azonban tévesek voltak.

Íme a vapinggel járó veszélyek:

 • Az adagolási módtól függetlenül a nikotin függőséget okoz.

Tanulmányok kimutatták, hogy a nikotinfüggőségről nehezebb lehet leszokni, mint a heroinfüggőségről. A legtöbb témát érintő vita nem foglalkozik azzal, hogy az érintett gyerekek már függők lehetnek. Sok esetben a tizenéveseknek ebben a fázisban szükségük lehet pótlási lehetőségre vagy gyógyszerekre, hogy segítsenek megfékezni a nikotin utáni sóvárgást, ami igen küzdelmes lehet.

Ha valaha is megpróbáltál leszokni a dohányzásról, vagy barátok, családtagok próbáltak leszokni, tudod, milyen nehéz. Ezért bizonyos helyzetekben az e-cigarettát még mindig lehetőségnek tekintik arra, hogy dohányzásról való leszokás eszközévé váljon.

 • Az e-cigarettákban lévő ízek és stabilizátorok ismeretlen gyulladást okozhatnak a kényes tüdőszövetben.

Elég csak bekapcsolni a híreket, hogy egyre több olyan tizenévesről halljunk, akik súlyos – néha visszafordíthatatlan – tüdőkárosodást szenvedtek, szélsőséges esetben pedig meg is haltak a vaping következtében. A kamaszok gyakran azt hiszik, hogy a rossz dolgok mindenki mással történnek, de az ezzel járó kockázatok valósak.

 • Sok tinédzser egy lépéssel tovább megy, kannabiszt, CBD-olajat és más veszélyes adalékanyagokat használnak a vapinghez. Amikor a páciensek légzési nehézségekkel kerülnek a sürgősségi osztályra, az egészségügyi szakemberek számára kihívást jelent a kezelésük, mivel nehéz helyesen azonosítani, hogy mit lélegeztek be, különösen akkor, ha intubálva vannak vagy eszméletlenek.
A vaping koruk aktuális önroncsoló hobbija, ne hagyjuk, hogy tovább terjedjen a használata
 • A vapinggel töltött idő sokkal hosszabb lehet, mint egy hagyományos cigaretta elszívásával.

Tudtad, hogy a legtöbb cigaretta elszívása két-öt percig tart? Ezzel szemben az e-cigi akár 20 percig is elhúzódhat, és több nikotint illetve káros vegyi anyagot juttat a tüdőbe. Ráadásul egyes vaping-keverékek akár hússzor annyi nikotint is tartalmazhatnak, mint egy szál cigaretta.

 • Az agy fejlődését befolyásolhatja.

A nikotin befolyásolhatja a koncentrációt, a tanulást, a memóriát és az agy fejlődését egy sebész főorvos új jelentésében szereplő információk és adatok szerint. Emellett a nikotinhasználat fiatal felnőtteknél még más tiltott szerek használatához is vezethet.

Beszélgessünk a vape veszélyeiről

Beszéljünk a gyermekeinkkel az eszköz veszélyeiről, de figyeljünk a figyelmeztető jelekre is, például:

 • Érzelmi változások vagy új viselkedésmódok, például titkolózás
 • Száraz köhögés vagy zihálás
 • Gyümölcsös szagok a bőrön, a leheletben és a ruházaton
 • Furcsa palackok, töltők vagy akkumulátorok szanaszét heverve
 • Alvászavarok
 • Ne feledjük, hogy a gyanúsítgatások és vádaskodások helyett a beszélgetések a célravezetők. Bátorítsuk a tinédzsert, hogy nézzen utána a vapinggel kapcsolatos figyelmeztetéseknek és médiatörténeteknek, vagy forduljon kérdéseivel egy szakemberhez.

Mindenkin múlik, hogy közösségként együttműködve megakadályozzuk, hogy a fiatalok elkezdjék vagy folytassák a vaping termékek használatát.

forrás: https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/a-doctors-warning-about-the-dangers-of-vaping

Ha inkább az egészség útján szeretnénk elindulni: