Kerüld el evéssel a hangulatingadozás csapdáját

A hangulatingadozás evéssel elkerülhető

A hangulatingadozás mértékét az időjárástól kezdve a hormonokon át bármi befolyásolhatja, épp ezért jól jön valami, ami képes stabilizálni.

Ha időnként azon kapod magad, hogy lobbanékony és ingerlékeny vagy – gyorsan kiakadsz a barátaidra, családtagjaidra és munkatársaidra -, akkor lehet, hogy jobb étkezési tervre van szükséged. A hirtelen vagy krónikusan rossz hangulat egyik legnagyobb tényezője a vércukorszint, vagyis a glükózszint csökkenése.

A tömény édességek nassolása azonban hosszú távon nem hatékony megoldás. Az általuk kiváltott cukortöbbletet általában hangulatromboló csökkenés követi, amitől viszont fáradtnak, izgatottnak és kimerültnek érezheted magad. Az egyenletes vércukorszint fenntartásához sokat tehetsz, ha a következő tippeket megfogadod:

Egyél négy-öt óránként hangulatingadozás ellen

A nap folyamán következetesen – négy-öt óránként – történő étkezés állandó tápanyagforrást biztosít az agyadnak és a szervezetednek, továbbá megakadályozhatja a vércukorszint leesését. Néhány diagnosztizált hipoglikémiában szenvedő embernek még ennél is gyakrabban (két-három óránként) kell ennie.

Ha el szeretnéd kerülni a hangulatingadozás csapdáját először kezd a táplálkozásod felülvizsgálatával

Korlátozd a finomított szénhidrátokat

A koncentrált cukorforrások, mint az üdítők, cukorkák, gyümölcslevek, lekvárok és szirupok radikális kiugrásokat (és visszaeséseket) okozhatnak a vércukorszintedben. Ez végül rosszkedvűvé és fáradttá tesz. A finomított keményítők, például a fehér kenyér, a keksz, a bagel és a rizs gyakran ugyanezt a hatást váltják ki. Maradj ezeknek az ételeknek a teljes kiőrlésű változatainál, amelyek magasabb rosttartalmuk miatt lassabban emésztődnek, és ezért stabilan tartják a vércukorszintedet.

A jó minőségű szénhidrátokat kombináld sovány fehérjével

A magas rosttartalmú szénhidrátokkal kombinált fehérje (különösen az oldható rostokban gazdagok, mint a zab, az árpa, valamint bizonyos gyümölcsök és zöldségek) képes lassítani a cukor felszívódását a vérben, és csökkenti a hangulatingadozás mértékét. Próbáld ki a zöldségekkel töltött tojásfehérje-omlettet reggelire, a grillezett csirkét és paprikát teljes kiőrlésű tortillában ebédre, a garnélarákos-brokkolis kevertet vacsorára, és a mogyoróvajas zellerrudacskákat vagy a zsírmentes joghurtot bogyós gyümölcsökkel uzsonnára.

Amellett, hogy az ételek szerepet játszhatnak a vércukorszint szabályozásában, tanulmányok kimutatták, hogy bizonyos tápanyagok pozitívan befolyásolhatják a hangulatot is. Egyes tápanyagok ugyanis befolyásolják bizonyos neurotranszmitterek (kémiai hírvivők) működését az agyban.

Fogyassz omega-3 zsírsavakban és folsavban gazdag ételeket

Az omega-3 zsírsavak az agyban nagyobb mennyiségben vannak jelen, mint a test bármely más részében, és különösen érdekes tulajdonságuk, hogy képesek enyhíteni a depressziót. Ezek a zsírsavak megtalálhatók az olyan zsíros halakban, mint a vadon élő lazac, a szardínia és az atlanti makréla, valamint kisebb mértékben az őrölt lenmagban, a dióban és az omega-3-mal dúsított tojásban. Ha szeretnéd kipróbálni a halolaj-kiegészítőket, fordulj szakemberhez előbb.

Ki gondolná, hogy ekkora befolyással lehet a táplálkozás a hangulatunkra?

A folsav szintén fontosnak tűnik a hangulat szabályozásában, és egyes tanulmányok kimutatták, hogy ez a B-vitamin összefügg a depresszióval. Ha rendszeresen tapasztalod a melankóliát, azt jelezd az orvosodnak, de ha átmenetileg ingadozik a kedélyállapotod, próbáld meg beiktatni az étrendedbe a leveles zöldeket, a napraforgómagot, a szójababot, a céklát és a narancsot – amelyek mind folsavban gazdagok. Esetleg fontold meg olyan multivitaminok fogyasztását is, amelyek a folsav napi értékének 100 százalékát biztosítják.

forrás: https://joybauer.com/foods-that-improve-memory-and-mood/good-mood-food/

Más kellemetlenség is megelőzhető a nassolással: