7 tipp hogyan válj lassú evővé

Lassú evővé válni egészséges és tudatos döntés

A fogyókúrás tippek élenjárója, hogy együnk lassan. De mit is jelent ez pontosan és hogyan válhatunk lassú evővé?

Modern korunk senkinek sem enged lazaságot. Minden feladat, amit elvégzünk, minden cselekedet, amit megteszünk – az életünkben mindennek a lehető leggyorsabbnak és leghatékonyabbnak kell történnie. A létezés futókerékébe szorult hörcsög életmódja – a megvalósított célok és a sikeres eredmények örökös hajszolása – csak életünk néhány területének tesz jót, míg másoknak távol kell maradniuk a versenyfutástól.

Az egyik ilyen terület, amely ideális esetben több időt és türelmet igényel, meglepő módon az étkezés. Persze, néha mindannyian eszünk menet közben, és mindenki tudja, milyen nehéz 10 percet szakítani egy ebédre, nemhogy egy lassú és nyugodt vacsorára az asztalnál.

Ha azonban szeretnél javítani az egészségeden, fitt maradni, és tudatosabban kezelni a táplálkozásodat, akkor az első dolog, amit meg kell tenned, hogy megtanulsz lassan enni. Ennek több oka is van.

Miért érdemes lassú evővé válni?

Nem elég, ha csupán ételt teszel a gyomrodba. Ettől nem lesz elégedett az agyad, és nem is fogod jóllakottnak érezni magad. A jóllakottság annak az eredménye, hogy az agyad az étkezésre koncentrál – az agyad elemzi az ízt, a rágással, harapással és nyeléssel töltött időt, a tányérod képét, amelyen egyre kevesebb étel marad. Ha ezekből a jelekből néhány hiányzott, akkor a végén azon kaphatod magad, hogy többet ettél, mint amennyit kellett volna.

Az igazság az, hogy a szervezetednek legalább 20 percre van szüksége ahhoz, hogy meg tudja állapítani, hogy jól vagy-e lakva vagy sem. A kutatások szerint a gyors evés szoros összefüggésben áll a felnőttkori súlygyarapodással.

Lassú evőként az ízek kiélvezésére is több időnk marad

Ha tehát a megfelelő mennyiségű táplálékot szeretnéd magadnak biztosítani a túlzott, meggondolatlan túlevés nélkül, fontold meg ezeket a tippeket a lassabb evéshez – ezek segítenek abban, hogy az agyadnak küldött jóllakottsági jelzésekre koncentrálj, ahelyett, hogy gyors evést végeznél, hogy később rosszul érezd magad.

Szóval, szánjunk rá néhány percet, és tanuljuk meg, hogyan kell lassítani!

1. Ütemezés

Az időbeosztásunk szoros, így nehéz spontán módon elegendő időt találni az ebédre, ha nem írtad be előre a tervedbe. Nézd át a napi rutinodat, és próbálj meg egy-két órát elcsípni a napodból, hogy azt néhány lassú, nyugodt étkezésre szánhasd. De próbálj meg nem sietni, amikor ezt teszed!

2. Tudatosság

A gyors evés szokás, és a szokásokat nem könnyű megtörni. Amikor végre időt találtál egy lassú étkezésre, próbálj meg az „itt és most” pillanatban maradni. Engedd meg magadnak, hogy lazíts, felejtsd el a telefonodat 10 percre, és koncentrálj az étel ízére és állagára.

3. Kisebb adagok tálalása

A gyerekeket gyakran arra késztetik, hogy a tányérjukat tökéletesen tisztán hagyják ott. A később kialakuló képtelenség azonban, hogy akkor fejezzék be az étkezést, amikor szeretnék, és hagyjanak némi ételt a tányéron, általában szisztematikus túlevéshez vezet. Ha szereted tisztán látni a tányérodat, de nem akarsz mértéktelenül enni, kisebb adagokat tálalj magadnak kisebb tányérokon. Ez segíteni fog abban, hogy az ételre koncentrálj, és minden falatot élvezz, ahelyett, hogy szorongsz a mennyiségen.

4. Felejtsd el a multitaskingot

Annyi mindent szeretünk csinálni étkezés közben – tévézni, munkahelyi e-maileket megválaszolni, olvasni… Mi lenne, ha étkeznénk? Felejtsd el a multitaskingot 20 percre, és edd meg az ételt úgy, ahogy gondolod, koncentráltabban és lassabban. Ezt nem könnyű egyszerre megvalósítani, úgyhogy kezdheted azzal, hogy korlátozod az online töltött időt, amikor vacsorázol.

Végezzük együtt a lassú étkezéseket

5. Rágd meg

Bár mindannyian több-kevesebb sikerrel tartjuk magunkat ehhez a feladathoz, nagy az esélye, hogy nem veszed elég komolyan a rágást. Figyelj arra, hogyan rágsz – hatalmas falatokban nyeled le az ételt anélkül, hogy megkóstolnád? Az emésztési folyamat a szádban kezdődik, így már azzal is segíthetsz a gyomrodnak, ha egyszerűen jobban rágsz. Vegyél kisebb falatokat, és vedd észre az étel ízét, hogy meghosszabbítsd az étkezésből származó elégedettséget.

6. Tedd le a villát

Ne kezeld a villádat lapátként, a szádat pedig gödörként. Tarts apró szüneteket a falatok között, tedd le a villát egy pillanatra, ne rohanj egy újabb falatért rögtön az első lenyelése után. Ez a módszer segít ellazulni, az ételre koncentrálni, és tudatosan enni.

7. Csináljátok együtt

A barátaid vagy rokonaid tudják, hogyan lehet lassítani az evést? Ha valaki, aki közel áll hozzád, türelmes az étkezéshez, próbáljatok meg egyszer együtt ebédelni. Az emberek hajlamosak öntudatlanul utánozni a közelükben lévő embereket, így ha egy lassan evővel vacsorázol, jó eséllyel te is alkalmazkodni fogsz a tempójukhoz.

forrás: https://verv.com/7-tips-to-eat-slower/

Már gyerekkorban megkezdődhetnek a problémák az evéssel: