Hogyan ismertessük meg a gyerekeket a pénz világával

A pénz világába való bevezetés fontos része a gyereknevelésnek

Olykor viszolygunk attól, hogy a gyerekeket a pénz dolgaiba keverjük, pedig sokkal többre megyünk, ha felkészítjük őket erre a világra.

Aki próbálta már megtanítani a gyerekeinek a szennyestartó, a kabátkampók vagy a mosogatógép rendeltetését, az tudja, hogy nem könnyű átadni a tudást. Van azonban öt alapelv, amely óriási segítséget jelenthet, amikor a pénzügyekbe próbálod bevezetni őket.

1. Kezdjük fiatalon a pénz világával való ismerkedést

Már az óvodáskorban is játszhattok az olyan játékokat, mint a játék boltok és éttermek. Megszokhatják a pénz kezelését és felismerését, és kipróbálhatják az érmék összeszámlálását is.

Beszélhetsz velük a dolgok áráról is, és megismertetheted velük, hogy egyes dolgok drágábbak, mint mások.

2. Tanítsuk meg őket a prioritások felállítására

Az ésszerű költekezés és takarékoskodás a fontossági sorrend felállításának képességén múlik, és a legjobb módja annak, hogy segítsük a gyerekeket e készségek fejlesztésében, a zsebpénz. Ezt már az általános iskola elején elkezdheted, és fokozatosan építheted, növelve a heti összeget, és több kiadást adva nekik, amiket fedezniük kell.

Tizenéves korukra már olyan zsebpénzt kaphatnak, amellyel gondosan kell gazdálkodniuk, hogy mindent fedezni tudjanak, amit szeretnének – ez segít felkészíteni őket a saját költségvetésük kezelésére.

Hibákat fognak elkövetni, és nehéz lesz megállni, hogy ne segítsük ki őket. De próbálj meg teret adni nekik, hogy tanulhassanak a hibáikból, amíg a tét viszonylag alacsony.

A gyerekek pénz iránti érdeklődését még az elején érdemes jó útra terelni

3. Vezesd be a megtakarítás gondolatát

Ahogy haladnak az általános iskolában, bátoríthatod őket arra, hogy rövid távú megtakarítási célokat tűzzenek ki maguk elé. Ha nehezen tesznek félre pénzt, akkor megegyezhetsz abban, hogy megduplázod nekik azt, amit megtakarítanak.

Hétéves kortól gyermeked nyithat és kezelhet megtakarítási számlát, ami hasznos módja lehet annak, hogy megértse a rendszeres megtakarítás erejét.

4. Adj nekik egy részesedést

Egyes szülők inkább a saját nevükön, a gyermek nevében takarékoskodnak, ami nekik adja meg az irányítást. Ez nagyon hasznos lehet, ha valami konkrét dologra gyűjtenek. A gyermekre való átruházás nagy előnye azonban az, hogy kialakítja a tulajdonosi érzést, és tapasztalatot ad nekik.

Ismét előfordulhat, hogy rossz döntéseket hoznak a költekezés terén, de ez önmagában is hasznos tanulási tapasztalat lehet. És amíg kis mértékben hibáznak, nem kell, hogy ez a világ vége legyen.

A pénzre való nevelést érdemes idejében elkezdeni

5. Ne állj meg a megtakarításoknál

A rövid távú megtakarítások építése nagyon ésszerű, de nem szabad megállni itt. Számos módja lehet annak, hogy gyermeked számára alapot képezz a felnőtt élet megkezdéséhez.

Ennek managelésében ők is részt vehetnek amikor már nagyobbak. 

Ha valaki úgy nő fel, hogy nem találkozik a befektetések világával, az felnőve egy idegen bolygónak tűnhet, ezért emberek milliói egyáltalán nem foglalkoznak vele. Azzal, hogy a gyerekeknek részesedést adunk, és beszélünk velük erről, azt eredményezheti, hogy soha nem kell elgondolkodniuk azon “vajon én az a fajta ember vagyok-e, aki befektet?”, mert ők már megtették.

Ez a cikk nem személyes tanácsadás. Ha nem vagy biztos benne, hogy egy befektetés vagy döntés megfelelő-e neked vagy gyermekednek, kérj pénzügyi tanácsot szakértőktől.

forrás: https://www.hl.co.uk/news/articles/how-to-teach-children-about-money-plus-4-investment-ideas

Nem csak a gyerekeknek kellhet segítség a témában: