Napfoltok az arcunkon – mit tehetünk ellenük?

A napfoltok többségével nem muszáj együtt élnünk

A napfoltok annak a jelei, hogy sok időt töltöttél a napon. Ám ennek a tünetnek nem kell állandósült bőrproblémává válnia.

Mik azok a napfoltok?

Ezeket májfoltoknak (bár semmi közük a májhoz) vagy öregségi foltoknak is nevezik, ami azért van így, mert általában 40 éves kor fölött jelennek meg a bőrön.  „Ez a bőr válasza a napból érkező ultraibolya sugárzásnak való kitettségre” – mondja Dr. Mona Gohara, a Yale School of Medicine klinikai bőrgyógyász professzora. Ezek az apró, kerek, lapos elváltozások bárhol megjelenhetnek a testen, de leggyakrabban az arcon találhatóak. Sötétebb vagy világosbarna színűek, és akár az ujjbegy méretét is elérhetik.

Nem tudsz megbarátkozni velük? Aggódsz, hogy valami ijesztő dologgá, például bőrrákká alakulnak át? Olvass tovább, hogy megtudd az összes lényeges információt az arcodon megjelenő napfoltokról, valamint arról, hogyan kezelheted és előzheted meg őket.

Mi okozza?

A napfolt a hiperpigmentáció egy formája, vagyis egy olyan terület, amely sötétebb a normál bőrtónusnál. A hiperpigmentáció akkor keletkezik, amikor a bőrsejtek túl sok melanint termelnek, ami a bőr természetes tónusát adja. Ha a bőröd évekig ki volt téve UV-sugaraknak, akkor csomósodott melanint termelhet, vagy extra magas koncentrációban termeli ezt a színt kölcsönző anyagot – ettől alakulnak ki a napfoltok. Minél több a napsugárzás okozta károsodás, annál több foltot találhatsz; a Harvard Medical School jelentése szerint ezek a pöttyök súlyos leégés következtében is kialakulhatnak.

Ha világosabb a bőröd, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki nálad. Sőt, becslések szerint a fehér bőrűek 90%-ának 60 éves korára már vannak napfoltjai, bár a sötétebb bőrtónusú embereknél is előfordulhatnak. „Azt, hogy lesznek-e és mikor lesznek-e májfoltjaink és hogy mennyi lesz belőlük, a genetika határozza meg és az, hogy mennyi napsugárzás okozta károsodást kapunk életünk során” – mondja Dr. Whitney A. High, bőrgyógász.

A fényvédelem a napfoltok elleni védelemben is segíthet

Hogyan kezeljük?

A napfoltok eltüntetésére, illetve kevésbé észrevehetővé tételére számos lehetőség van. Fontos, hogy konzultáljunk bőrgyógyásstal arról, hogy ezek közül a kezelések közül melyik a legjobb számunkra.

Az orvos által felírt helyi gyógyszerek, például a retinoidok. A retinol nagyon hasznos lehet, akárcsak a C-vitamin. A C-vitamin állítólag leállítja a melanintermelést, így a hiperpigmentáció halványul. Ne szedj azonban semmilyen gyógyszert magadtól – az orvosod tudni fogja, hogy például a retinoidok melyik típusa a megfelelő a feladat elvégzéséhez. Például „a tretinoin (egy retinsav) valójában az A-vitamin származéka, és következetes használat mellett kiegyenlítheti a pigmentációs rendellenességeket, beleértve a napfoltokat is” – mondja Dr. High. A bőrgyógyász fagyasztó spray-t is használhat a napfoltok eltüntetésére.

Hogyan előzzük meg?

„Először is, tudnunk kell, hogy még ha lézeres kezeléssel is kezelik a napfoltokat, amint újra kimegyünk a napra anélkül, hogy védenénk a bőrt, a napfoltok vissza fognak jönni” – figyelmeztet Dr. Rogers. „Soha ne feküdj ki a napra csak azért, hogy lebarnulj. Használj széles spektrumú fényvédő krémet minden alkalommal, amikor kint vagy”.

Ha az orvosod C-vitamint ajánl a napfoltok minimalizálására, akkor azt előzetes ápolásként is használhatod. „A C-vitamin szérum segíthet megelőzni a májfoltokat” – mondja Dr. Rogers. „Azt mondom a pácienseimnek, hogy három réteg védelmet alkalmazzanak: szérumot, hidratáló krémet és fényvédőt.” Kerüljük a napot a legerősebb napszakokban (délelőtt 10 és délután 4 óra között), viseljünk széles karimájú kalapot, és maradjunk árnyékban. „A májfolt a napkárosodás egyik első jelei” – összegez Dr. Gohara – de ezekkel az okos lépésekkel megakadályozhatjuk, hogy tartós problémává váljanak.

El is fogadhatjuk, de akár tehetünk is a napfoltjaink ellen

Napfoltok vs. bőrrák

A napfoltok önmagukban nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Ritkán azonban egy napfolt melanomává alakulhat. Az 1-2 centiméternél nagyobbakra különösen érdemes odafigyelünk. „A jó hír az, hogy ez nem hirtelen történik – egyes szakértők szerint 30-50 évbe is beletelhet, amíg egy rosszindulatú lentigo teljesen kifejlődik” – mondja Dr. High.

Bölcs dolog azonban szemmel tartani ezeket a pöttyöket. „A napfoltoknak sima határa van” – mondja Heather D. Rogers. „Nagyon egyenletesek. A melanomának szaggatott szélei vannak. A másik módja a megkülönböztetésének a szín vizsgálata. A napfoltok nyáron sötétebbek lesznek, mivel több napnak vannak kitéve, télen pedig elhalványulnak, soha nem lesznek azonban feketék – a melanoma viszont lehet. Valójában a melanoma 95%-a sötét, míg a májfoltok sötétebbek lesznek, mint a normál bőr, de a világosabb barna tartományban maradnak.”

De ne kockáztassunk. „Bármit, amit a bőrünkön látunk, és változik, például nagyobb vagy sötétebb lesz, esetleg szabálytalan a széle, mindenképpen nézessük meg egy szakemberrel” – mondja Dr. Gohara. A Bőrrák Alapítvány is azt javasolja, hogy minden ceruzaradír méretű vagy annál nagyobb elváltozást vizsgáltassunk ki.

forrás: https://www.goodhousekeeping.com/health/a44222824/sunspots-on-face/

További tippek a témában: