Mi is az a retinol? Használata, előnyei és mellékhatásai

A retinol hatékony fegyver a bőrápolásban, de könnyen magunk ellen fordíthatjuk, ha nem vigyázunk

A retinol a bőrgyógyászok szerint az arckrémek és szérumok kiemelkedő összetevője, de óvatosan kell bánnunk vele.

mivel széleskörű előnyei a pórusok eltömődésének megszüntetésétől a ráncok kisimításáig terjednek. „Ami az összetevőket illeti, a retinol a legjobban kipróbált és legigazibb öregedésgátló összetevő, amely recept nélkül kapható” – erősíti meg Dr. Sandra Lee, az SLMD Skincare alapítója. De mi az optimális módja annak, hogy retinolos termékeket használj az arcodon, és egyáltalán megfelelőek-e a bőrtípusodnak? Az alábbiakban megtalálható minden, amit a retinolról tudnod kell, beleértve, hogy mit csinál és hogyan használd.

Először is, mi az a retinol?

A retinol az A-vitamin zsírban oldódó származéka. „A retinol, amely főként állati eredetű élelmiszerekben, például a teljes tejben, az olajos halakban és a májban található, segít a szervezetnek az egészséges bőr kialakításában és fenntartásában. Szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában, és még a fertőzések ellen is védelmet nyújthat”. Ezt állítja Stefani Sassos, a Good Housekeeping Institute regisztrált dietetikusa.

A bőrápolásban a retinol a vényköteles erősségű tretinoin, más néven retinsav vény nélküli változata, amelyet Dr. Lee szerint a bőrgyógyászok gyakran írnak fel akne kezelésére és öregedésgátló célokra.

Mind a retinol, mind a retinsav a retinoidoknak nevezett A-vitamin-származékok egy csoportjába tartozik. Míg a retinol hasonló előnyökkel járhat, mint a vényköteles retinsav, gyengébb, ezért kevésbé irritáló. Egyes bőrgyógyászok azt javasolják, hogy a retinollal kezdjük a kezelést, hogy a bőr hozzászokjon az összetevőhöz. De nem feltétlenül kell vényköteles erősségű retinoidokat használnunk ahhoz, hogy élvezhessük azok előnyeit. Ráadásul a retinolok a vényköteles retinsav árának töredékéért kaphatók, és használatukhoz nem kell orvosi vizitet szervezni.

A pattanások és hibák komoly ellensége a retinol

Mit is csinál pontosan?

„A retinol többféleképpen hat a bőrben” – mondja Dr. Lee. „Megakadályozza a kollagén lebomlását, egyidejűleg ösztönzi a gyors sejtcserét, és megvastagítja a bőr alatti réteget, ahonnan a ráncok erednek”.

A Journal of Drugs in Dermatology című szaklapban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a naponta egyszer alkalmazott 0,1%-os retinolos hidratáló krém 8 hét alatt jelentősen javította a finom vonalak, a pigmentáció, a rugalmasság, a feszesség és a fénykárosodás megjelenését, összehasonlítva a retinol nélküli kontroll hidratáló krémmel.

A retinol továbbá elősegíti a bőrsejtek cseréjét, és „ily módon segít tisztán tartani a pórusokat, illetve megakadályozza a mitesszerek kialakulását” – mondja Dr. Lee. Amellett, hogy kordában tartja a pattanásokat, ez a funkció segíthet „javítani a bőr tónusát és elhalványítani a sötét foltokat, ami friss bőrt és azt a „ragyogást” eredményezi, amire mindannyian vágyunk”.

Fontos megjegyezni, hogy van némi vita arról, hogy hány éves korban érdemes elkezdeni a retinol termékek használatát. Bár sokan az érett bőrre való összetevőként ismerik, Dr. Lee szerint ez nem jelenti azt, hogy az öregedés jeleit kell megvárni a használatával. A legjobb, ha beszélsz a bőrgyógyászoddal, ha nem vagy biztos benne, hogy ez az összetevő megfelelő-e számodra.

Milyen mellékhatásai vannak?

A retinol minden bőrtípus számára biztonságos, de „egyeseknél előfordulhat kiszáradás, bőrpír és irritáció, ami gyakori, különösen, ha először használunk retinolt” – mondja Dr. Lee. Ezért a legjobb, ha lassan kezdjük. Továbbá, mivel fokozza a sejtcserét, és ezzel a finom új bőrt a felszínre nyomja, potenciálisan a bőr érzékenyebbé válhat a napra. Ezért fontos, hogy retinol használatakor (és mindig) minden nap használjunk fényvédőt.

Mi a legjobb módja a retinol használatának?

A retinolt hagyományosan éjszaka használják. Az elmélet szerint a bőr alvás közben javítja önmagát, így az alkalmazott öregedésgátló összetevők hatékonyabbak lesznek, ha lefekvés előtt alkalmazzuk őket. A napfény és a retinol sem jó barátok: Amellett, hogy a retinol napérzékenységet okoz, úgy gondolják, hogy az UV-sugarak lebontják az anyagot, csökkentve annak hatékonyságát. Ennek ellenére egyre több nappali hidratáló krém tartalmaz retinolt és SPF-et. Az ilyen típusú formulák általában stabilizált retinolt tartalmaznak, hogy csökkentsék a fény általi lebomlást és biztosítsák a hatékonyságot.

Fontos stabil arcápolási rutint kialakítanunk, aminek a retinol is része

Bármely ilyen termékkel kezdd lassan az ismerkedést, váltakozó éjszakai alkalmazással, majd növeld a gyakoriságot, amint a bőröd alkalmazkodik. Megpróbálhatsz hidratáló krémet is felvinni a retinolos termék előtt, hogy minimalizáld az irritációt. Természetesen, mint minden bőrápoló termék esetében, a megfelelő alkalmazás és a legjobb eredmény érdekében mindenképpen kövesd a gyártó által a címkén feltüntetett utasításokat.

Mennyi időbe telik, hogy lássuk az eredményeket?

„A retinolos termékekben gyakran szereplő különböző összetevők hozzájárulhatnak a bőr azonnali javulásához, de összességében általában körülbelül 10-12 hétig tart, amíg az eredmények láthatóvá válnak” – mondja Dr. Lee.

forrás: https://www.goodhousekeeping.com/beauty/anti-aging/a32497174/what-is-retinol/

További bőrápolási tanácsok: