Mindenkinek van egy története

Mindenkinek van egy története, és amíg azt nem ismerjük, nincs jogunk ítélkezni

Bár hajlamosak vagyunk gyorsan és könnyelműen ítélkezni mások fölött, ne felejtsük el, hogy mindenkinek van egy története…

Mindenkinek a saját története az, amit a legnehezebben mond el

A szellemi és penzügyi növekedés témájában 4 bestsellert jegyző újságíró, Bob Glazer nemrég egy igen tanulságos és megfontolandó esetről számolt be, amely gondolatébresztőként hathat mindanyiunkra:

Ezen a hétvégén lehetőségem volt meglátogatni a lányomat a főiskolán, és egy csodálatos apa-lánya napot töltöttünk együtt. A látogatásunk után, a repülőtérre menet beszélgetésbe elegyedtem a Lyft sofőrömmel, aki becslésem szerint a 40-es éveiben járhatott. Mindig is érdekeltek a különböző üzleti megközelítések, amelyeket az egyes sofőrök alkalmaznak.

Ebben az esetben a sofőrömnek teljes munkaidős állása volt, de a hét négy napján munka után négy-öt órát vezetett túlórában, hogy a kitűzött napi 100-150 dollárt elérje. Amikor szóvá tettem, hogy ez sok hosszú napnak hangzik, elégedetlenül felszisszent. Azt mondta, a kemény munka és a spórolás a DNS-ében van, és mesélni kezdett az éves céljáról.

Kíváncsiságból megkérdeztem, hogy konkrét okból takarékoskodik-e. Elmondta, hogy eltökélt szándéka visszatérni a COVID-19 világjárvány előtti anyagi helyzetébe, ami kulcsfontosságú mérföldkő volt számára. Ekkorra már egész jó kapcsolat alakult ki köztünk, és úgy döntött, hogy mélyebbre ás.

„Őszinte leszek – mondta -, a pénzkeresés nagyon fontos számomra. Amikor 13 éves voltam, anyám nagyon más döntéseket hozott az életében, és rám maradt a kisöcsém gondozása. Így 13 évesen elkezdtem drogot árulni, hogy meg tudjak élni és ételt tegyek az asztalra. A nagymamám ekkor már három helyen dolgozott, hogy tető legyen a fejünk felett.”

Az ő története nem biztos, hogy olyan, mint a tiéd, de ettől még nem kevésbé fontos

A továbbiakban a különböző karrierekről beszélgettünk, amelyeket életében befutott, többek között arról, hogy mentőtiszt volt, ami a munka jellegéhez képest meglepően alacsonyan fizetett. Megosztotta jövőbeli vágyait is: reméli, hogy az MRI képalkotás területén fog elhelyezkedni, és hogy saját hajápolótermék-üzletét is beindítja, mivel tavaly, amikor először megpróbálta, nehezen indult be. Azt is hozzátette, hogy még mindig arra törekszik, hogy főiskolára járhasson, és azt kívánja, bárcsak megtehette volna fiatalon.

Hihetetlenül inspirálónak találtam a munkamorálját és a gondolkodásmódját, különösen a számos kudarcot figyelembe véve, amivel szembe kellett néznie. Ez a beszélgetés megerősített bennem néhány dolgot.

Az életet nem egyenlő feltételek mellett kezdjük.

Bár szeretnénk azt hinni, hogy az élet kiszámítható ok-okozati összefüggésekből áll, ahol a csúcsra jutó emberek mindig a legérdemesebbek, az objektív igazság más. Bár sokan valószínűleg jobban alszanak éjszaka, ha azt gondolják, hogy a sikerük egyszerűen a kemény munkájuk mellékterméke, a valóság az, hogy nagy kihívás sikeresnek lenni az érzelmi és anyagi támogatás erős alapja nélkül.

A legújabb tanulmányok hasonló következtetésre jutottak: a pénzügyi sikered legnagyobb előrejelzője a szüleid vagyoni szintje. Mindenki szereti a rongyokból meggazdagodást hozó történeteket, és bár ilyenek valóban előfordulnak, de ha jobban megvizsgáljuk az adatokat, akkor ezek a kivételek.

Gondolom, a Lyft sofőröm keményebben dolgozik, mint a legtöbb ismerősöm, de az ő felfelé vezető útja sokkal meredekebb.

Itt az ideje újraalkotnunk az egymásról kialakított képeinket

Tanulság

Ha megkérdezik, hogy alkalmaznának-e egy volt drogdílert, a legtöbb ember érthető módon nemet mond. De ez a beszélgetés arra emlékeztet, hogy nem lehet megítélni valakinek a múltbeli tetteit teljes kontextus nélkül. Mindenkinek van egy története, amely formálja, hogy ki ő, és befolyásolja korábbi tapasztalatait; ezek gyakran tartalmaznak fájdalmat, küzdelmet és nehéz döntéseket. Bizonyos esetekben a háttértörténet magyarázatot adhat a jelenlegi küzdelmekre. Más esetekben rávilágíthat az illető sikerre és a túlkompenzálásra való hajlama mögött rejtőző viszontagságokra. Ha kérdéseket teszünk fel és őszinte érdeklődést mutatunk, arra ösztönözhetjük az embereket, hogy osszák meg ezeket háttértörténeteket, amitől jobban megérthetjük, hogy kik is ők ma.

Ahogy kiszálltam az autóból, nem tudtam nem elgondolkodni a főiskolai látogatásom paradoxonján. Tragikus, hogy a sofőrömnek valószínűleg ugyanolyan reményei és lendülete volt, mint a gyerekeimnek, de soha nem kapta meg hozzá a lehetőséget.

Annyi borravalót adtam a sofőrnek, amennyit a Lyft alkalmazás megenged. Azt mondtam neki, hogy remélem, élvezni fogja a jól megérdemelt szabadnapját, és hamarosan lehetősége lesz arra, hogy főiskolára járjon. Az eset jó emlékeztető volt számomra, hogy mennyire fontos is meghallgatni másokat, kerülni az ítélkezést és mindig kedvesnek lenni.

forrás: https://goodness-exchange.com/everyone-has-a-story-lyft-driver-bob-glazer/

Még valami, ami közelebb hozhat minket egymáshoz: