A leghatékonyabb hack a termelekénységre az, ha nemet mondasz

Ha egy hatékony munkahelyi hackre van szükséged: mondj nemet

Ha valamit nem teszel meg, az mindig gyorsabb, mintha megteszed. Ez a hack furcsán hangozhat, de annál hatékonyabb.

Hack, ami a megkönnyíti az életed

Ugyanez a filozófia érvényes az élet más területein is. Például nincs olyan megbeszélés, ami gyorsabban menne, mintha egyáltalán nem lenne megbeszélés.

Ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem szabad részt venni egy megbeszélésen, de az igazság az, hogy sok olyan dologra mondunk igent, amit valójában nem is akarunk megtenni. Sok olyan megbeszélést tartanak, amit nem kell megtartani. Rengeteg olyan kódot írtunk, amelyet törölni lehetne.

Hányszor fordul elő, hogy megkérnek téged valamire, és te csak annyit válaszolsz: „Persze, igen”. Három nap múlva már el vagy havazva attól, hogy mennyi minden van a teendőid listáján. Frusztráltak leszünk a kötelezettségeink miatt, pedig mi voltunk azok, akik eleve igent mondtunk rájuk.

Érdemes megkérdezni, hogy szükségesek-e ezek a dolgok. Sok közülük nem az, és egy egyszerű „nem” sokkal eredményesebb lesz, mint bármilyen munka, amit a leghatékonyabb ember el tud végezni.

De ha a nemet mondás előnyei olyan nyilvánvalóak, akkor miért mondunk olyan gyakran igent?

Miért mondunk igent

Sok kérésbe nem azért egyezünk bele, mert meg akarjuk tenni, hanem mert nem akarunk bunkónak, arrogánsnak vagy nem segítőkésznek tűnni. Gyakran meg kell fontolnunk, hogy nemet mondjunk valakinek, akivel a jövőben újra kapcsolatba kerülünk – a munkatársunknak, a házastársunknak, a családunknak és a barátainknak.

Ezeknek az embereknek nemet mondani különösen nehéz lehet, mert kedveljük őket, és támogatni akarjuk az ötleteiket. (Arról nem is beszélve, hogy gyakran szükségünk is van a segítségükre.) A másokkal való együttműködés az élet fontos eleme. A gondolat, hogy megterheljük a kapcsolatot, felülmúlja az időnk és energiánk ráfordítását.

Fontos, hogy határokat szabj a munkahelyeden, ha érvényesülni akarsz

Ezért hasznos lehet, ha kegyesen válaszolunk. Tegyünk meg minden szívességet, amit csak tudunk, de legyünk határozottak és közvetlenek, amikor nemet kell mondanunk.

Talán az egyik probléma az, hogy hogyan gondolkodunk az igen és a nem jelentéséről.

Az igen és a nem közötti különbség

Az „igen” és a „nem” szavakat olyan gyakran használjuk egymáshoz képest, hogy úgy érezzük, mintha egyenlő súlyuk lenne a beszélgetésekben. A valóságban azonban nem csak jelentésükben ellentétesek, hanem elkötelezettségükben is teljesen különböző nagyságrendűek.

Amikor nemet mondasz, akkor csak egy lehetőségre mondasz nemet. Amikor igent mondasz, akkor minden más lehetőségre mondasz nemet.

Ahogy Tim Harford közgazdász fogalmazott: „Minden alkalommal, amikor igent mondunk egy kérésre, nemet mondunk minden másra, amit az időnkkel elérhetnénk”. Ha egyszer elkötelezted magad valami mellett, akkor már eldöntötted, hogyan fogod eltölteni azt a jövőbeli időtömböt.

Más szóval, ha nemet mondasz, azzal időt takarítasz meg a jövőben. A nem az időhitel egy formája. Megtartja a lehetőséget, hogy a jövőbeni idődet úgy töltsd el, ahogyan akarod. 

A nem szerepe

A nemet mondást néha olyan luxusnak tekintik, amelyet csak a hatalmon lévők engedhetnek meg maguknak. És ez igaz is: könnyebb visszautasítani a lehetőségeket, ha a hatalom, a pénz és a tekintély által nyújtott biztonsági hálóra támaszkodhatsz. De az is igaz, hogy a nemet mondani nem csupán a sikeres emberek kiváltsága. Ez egy olyan stratégia is, amely segíthet sikeressé válni.

A nemet mondás fontos hack, amelyet karriered minden szakaszában fejlesztened kell, mert így megőrizheted a legfontosabb értéket az életben: az idődet. Ahogy Pedro Sorrentino befektető fogalmazott: „Ha nem őrzöd az idődet, az emberek ellopják tőled”.

Itt fontos egyensúlyt kell teremteni. Nemet mondani nem jelenti azt, hogy soha nem csinálsz semmi érdekeset, innovatívat vagy spontán dolgot. Csak azt jelenti, hogy célzottan mondj igent. Ha már kiiktattad a zavaró tényezőket, akkor lehet értelme igent mondani minden olyan lehetőségre, amely potenciálisan a megfelelő irányba mozdíthat el. Lehet, hogy sok mindent ki kell próbálnod, hogy felfedezd, mi az, ami működik, és mi az, amit élvezel. Ez a felfedező időszak különösen fontos lehet egy projekt, munka vagy karrier kezdetén.

Nemet mondani a munkahelyen is jogodban áll

Nem és nem

Idővel, ahogy folyamatosan fejlődsz és sikereket érsz el, a stratégiáidnak is változnia kell.

Az időd alternatív költsége növekszik, ahogy egyre sikeresebb leszel. Eleinte csak a nyilvánvaló zavaró tényezőket iktatod ki, a többit pedig felfedezed. Ahogy a képességeid fejlődnek, és megtanulod elkülöníteni, hogy mi működik és mi nem, folyamatosan növelned kell az igenlés küszöbét.

Továbbra is nemet kell mondanod a zavaró tényezőkre, de meg kell tanulnod nemet mondani azokra a lehetőségekre is, amelyek korábban jó időtöltésnek számítottak. 

Más szóval, idővel fejlesztened kell a „nemet mondásodat”. Ez a hack nem egyszerű, de ha egyszer elsajátítod, rengeteget segíthet.

Az általános tendencia valahogy így néz ki: Ha megtanulsz nemet mondani a rossz zavaró tényezőkre, akkor végül kiérdemled a jogot, hogy nemet mondj a jó lehetőségekre.

Hogyan mondjuk ki

A legtöbben valószínűleg túl gyorsan mondunk igent, és túl lassan mondunk nemet. Érdemes megkérdezni magadtól, hogy hol helyezkedsz el ezen a spektrumon.

Ha nehezen tudsz nemet mondani, hasznosnak találhatod az alábbi stratégiát, amelyet Tim Harford, brit közgazdász javasolt. Azt írja: „Az egyik trükk az, hogy megkérdezzük: „Ha ezt ma kellene megtennem, belemennék-e?”. Ez nem rossz ökölszabály, hiszen minden jövőbeli kötelezettségvállalás, legyen az bármilyen távoli is, előbb-utóbb azonnali problémává válik.”

Ha egy lehetőség elég izgalmas ahhoz, hogy abbahagyd, amit éppen csinálsz, akkor az egy igen. Ha nem az, akkor talán kétszer is meg kellene gondolnod.

Ahogy Mike Dariano író rámutatott: „Könnyebb elkerülni a kötelezettségeket, mint kiszállni belőlük. A nemet mondás ennek a spektrumnak a könnyebbik vége felé tart.”

A nem ereje

Több erőfeszítést pazarolunk el olyan dolgokra, amelyek nem számítanak, mint amennyit a fontos dolgokra fordítunk. És ha ez a helyzet, akkor a megszüntetés hasznosabb hack, mint az optimalizálás. Eszembe jut a híres Peter Drucker-idézet: „Semmi sem olyan haszontalan, mint hatékonyan csinálni azt, amit egyáltalán nem kellene”.

forrás: https://jamesclear.com/saying-no

Ha még mindig szükséged lenne tippekre, hogyan állj ki magadért a munkahelyen: