A kolostor titka

szerzetes kolostor
szerzetes kolostor

Egy férfi autójával az úttesten haladt, amikor a jármű hirtelen lerobbant. A közelben semmi más nem volt, csak egy kolostor.

Mivel már erősen esteledett, a férfi bekopogott a kolostorba és szállást kért éjszakára. A szerzetesek kedvesen fogadták, enni adtak neki és meg is mosakodhatott.

Amikor az utazó aludni tért, furcsa hangokat hallott. Olyan hangokat, amelyek semmilyen addig valaha hallott hangra nem hasonlítottak. Mintha Odüsszeusz szirénjei uralkodtak volna az elméjében. A férfi szemhunyásnyit sem aludt aznap este. Csak forgolódott és próbálta kitalálni, vajon mi az, ami ennyire csábító hangot képes kiadni.

Reggel első dolga volt, hogy megkérdezte a szerzeteseket, mi volt ez a hang, de ők így feleltek: – Nem árulhatjuk el, nem vagy szerzetes.

A férfi zaklatottan hagyta el a kolostort. Évek múlva sem tudta elfelejteni azt a hangot, ezért visszatért a szerzetesekhez és újra rákérdezett, mi volt az, de ugyanazt a választ kapta: nem árulhatjuk el, te nem vagy szerzetes.

A férfi így felelt: – Ha ez az egyetlen módja, hogy megértsem a hang eredetét, akkor rendben, szerzetes akarok lenni.

A szerzetesek így válaszoltak: – Körbe kell utaznod a Földet és megszámolni, hány levél van a fákon és hány szem homok van összesen a tengerpartokon. Amikor ezeket a válaszokat megtaláltad, szerzetessé teszünk téged.

A férfi vállalta a feladatot. Hosszú évek keresgélése után, ősz hajúan, hajlott háttal tért vissza a kolostorba. A szerzetesek a nagyterembe vezették, ahol épp gyűlést tartottak. A férfi így számolt be tapasztalatairól: – Miközben kerestem a csodás hang forrását szerte a világban, megtaláltam a válaszokat a kérdéseitekre. Isten tervei szerint, a világ örök változásban van. Csak Isten tudja a válaszokat. Mindaz, amit az ember tudhat, csupán annyi, hogy megismeri önmagát és felfogja, hogy csak akkor képes megszabadulni az önbecsapástól, ha becsületes és szemlélődő életet él.

A szerzetesek elismerően bólogattak. – Gratulálunk! Most már szerzetes vagy. Most megmutatjuk neked a szent hang forrását. – Azzal egy hatalmas faajtó elé vitték, ahol a rendfőnök így szólt: – A hang az ajtó mögött van.

A férfi fogta a kulcsot és remegő kézzel kinyitotta az ajtót. A faajtó mögött egy kőajtót talált. A férfi azt is kikulcsolta, de egy újabb ajtóba ütközött, amely ezúttal rubinból készült. Következett egy smaragdból, egy gyöngyből, majd egy gyémántból faragott ajtó. Amikor ezt is kinyitotta, tömör arany ajtó elé érkezett. A rendfőnök megjegyezte: – ez az utolsó ajtó. Itt a kulcs hozzá.

A férfi megkapta a kulcsot, izgatottsága pedig egyre nőtt. Itt van hát végre az, amit egész életében keresett! Élete vágya lakozik az ajtó mögött! Remegő kézzel, türelmetlenül kulcsolta ki a zárat, lenyomta a kilincset és lassan kitárta az ajtót… Térdre borulva, arcán a meglepődés kifejezésével fedezte fel a csábító hang eredetét…

Hogy mi volt az? Ezt sajnos nem árulhatom el, mert nem vagy szerzetes. 🙂

Ha tetszett, oszd meg te is! Köszönöm szépen!

Instagram oldalamon motiváló idézeteket találsz. Kövess te is!

Facebook oldalamon érdekes történeteket, frappáns és vicces idézeteket osztok meg veled. Várlak szeretettel a követőim között!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*