10 módszer, hogy csökkentsd az allergéneket az otthonodban

Ezekkel a tippekkel csökkentheted az allergéneket a lakásban

Az allergéneket nem lehet teljesen elkerülni, de szeretnénk, hogy legalább az otthonunk menedék legyen előlük. Mit tehetünk érte?

Hogyan kerüld el az allergéneket?

A kaparó toroktól és viszkető szemektől kezdve a bedugult orrig, az allergia számos módon meg tudja keseríteni a mindennapjainkat. Ahelyett, hogy hideg borogatásokkal és tablettákkal felfegyverkezve szenvednél át egy újabb szezont, próbáld meg otthonodban csökkenteni az allergéneket az alábbi módszerekkel.

Fektess be egy jó porszívóba

Ha az allergiád állandó problémát jelent, és szőnyeged van – az allergiások rémálma -, akkor itt az ideje, hogy beruházz egy jó porszívóba. Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy megszabadulj a lakásodba jutott allergénektől, az, ha felszívod őket. Győződj meg róla, hogy porszívód HEPA-szűrővel van ellátva, és használd rendszeresen.

Hagyd kint az utcai ruháid

Enyhítsd az allergének okozta szenvedést

Nem arról van szó, hogy a lakáson kívül kellene levetkőznöd, hanem hogy megbizonyosodsz arról, hogy nem hozol be semmit odakintről. Erre egy jó módszer, ha munka vagy a tennivalók után hazaérve átöltözöl az addig viselt ruháidból valami frissbe. Ez megakadályozza, hogy a bútoraid megfertőződjenek a kinti allergénekkel (pl azokkal a nyamvadt pollenekkel), amelyek esetleg a ruhádon vagy cipődön keresztül bejutottak.

Irtsd légtisztítóval az allergéneket

Az allergének nem csak a tárgyakon találhatóak meg, hanem a levegőben is. Szerezz be egy légtisztítót, hogy megakadályozd, hogy beduguljon az orrod, vagy végigkönnyezd a napot. A légtisztítók kiegészítik a szellőzőkben lévő szűrőket, hogy még jobban megtisztítsák a levegőt az allergénektől. Méretüktől függően szinte bármilyen területet lefedhetnek, és valódi változást hozhatnak az otthonodba.

Cseréld ki a légszűrőket

Bár egy légtisztító nagyszerű munkát végezhet a központi rendszer kiegészítéseként, kulcsfontosságú, hogy ne hagyd ki az éves karbantartást. Csökkentsd a levegőben lévő allergéneket azzal, hogy rendszeresen tiszta szűrőket helyezel be. És ha már a boltban vagy, érdemes kiváló minőségű, allergéncsökkentő szűrőket keresned, azok még több port és levegőben lévő szennyeződést fognak fel. 

Cserélj rendszeresen lepedőt

Valljuk be, nem mindig kéthetente mossuk ki az ágyneműnket, ahogy az ajánlott. Pedig nem csak a bőrünk egészségének tesz jót a gyakori ágyneműcsere, hanem az allergéneket is csökkenthetjük vele a házban.

A családtagok (különösen a négylábúak), minden alkalommal, amikor lefekszenek, allergéneket szórnak szét az ágyon. Akadályozd meg ezek felhalmozódását egy alapos mosási rutin kialakításával.

Használj matrachuzatot, hogy távol tartsd az allergéneket

Ha minden reggel száraz szájjal ébredsz, és úgy érzed az egyik szemgolyód ki akar pattanni a koponyádból, akkor érdemes mélyebbre ásnod a lepedőnél. A párnák és a huzatok rengeteg korpát és szennyeződést tudnak magukba zárni, de meglepődnél, hogy mennyi jut át a finom szövésen keresztül a matracodba.

Szabadulj meg a poratkáktól és a korpától úgy, hogy matrachuzatot húzol a lepedő alá. 

Tüntesd el a penészkolóniákat a fürdőszobában

Ha a csempén vagy zuhanyzón apró rések vannak, vesztes harc lehet a penész távol tartása. Amit talán nem tudsz, hogy a penészspórák allergénnek számítanak, és a legrosszabb esetben görcsöket és még rosszabb állapotokat okozhatnak.

Minden héten végezz mélytisztítást a fürdőszobában, és hígított fertőtlenítő segítségével szabadulj meg a lappangó penésztől. 

Mosd ki a kisállatok játékait és ágyait

Szőrös családtagjaink nem akarnak ilyen allergéntermelők lenni, de nem tehetnek róla. Akár a saját szőrükből és olajokból, akár a külső pollenekből és korpából származik, a háziállatok úgy terjesztik az allergéneket, mintha magokat ültetnének.

Ezek visszaszorításának egyik módja, ha minden általuk használt dolgot fogunk, és körülbelül hetente kimossuk őket. Beleértve a játékokat, az ágyneműt és a ruháikat. Még ha nem is tudod bedobni a mosásba, némi szappan és víz, valamint egy mikroszálas kendő csodákat tesz a háziállatoktól származó allergének egy részének csökkentésében.

Válassz hipoallergén háziállatot

Az allergéneket nem hordozó kisállat választása is jó döntés lehet

Persze ez nem opció, ha már megvan a kiskedvenced. De ha azon gondolkodsz, hogy új családtagot hozol haza, fontold meg, hogy hipoallergént keresel, így nem kell aggódnod amiatt, hogy a szőre folyamatosan irritál majd.

Használj antiallergén spray-t

Az antiallergén spray segítség lehet az allergiával küzdő emberek számára, különösen akkor, ha a családban egyedül ők küzdenek vele. Költséghatékony, és a ház bármelyik területére permetezhető.

Ha a múltban küzdöttél már allergiával, akkor tudod, mennyire kétségbeesetten próbál menekülni előle az ember. Ha egyszer már megkínzott ez az állapot, bármit megteszel, hogy akár csak kicsivel is elviselhetőbb legyen. Szerencsére az allergének csökkentésének legjobb módjai az otthonodban a legegyszerűbb házimunkák közé tartoznak, amelyeket bármikor elvégezhetsz.

forrás: https://www.lovetoknow.com/home/cleaning/10-ways-you-can-reduce-allergens-your-home

Ha más kellemetlenségtől is enyhíteni szeretnéd az otthonodat